00:04:10 26.04.2024
Stiri

Analist de la București, despre ROLUL României în R. Moldova: „Când nimeni din UE nu voia să dea bani R. Moldova să treacă de criză, România a făcut acest lucru”

Actualitate 18.11.2020 16:58 Vizualizări2208 Autor: Ziarul National
Analist de la București, despre ROLUL României în R. Moldova: „Când nimeni din UE nu voia să dea bani R. Moldova să treacă de criză, România a făcut acest lucru”


România a fost unul din actorii principali care au dus la schimbarea regimului Voronin în R. Moldova. De la cetățenia română acordată moldovenilor, la faptul că au fost oferite autobuze școlare, au primit ajutoare materiale pentru a-și reconstrui casele afectate de inundații, an de an România a pompat bani, a declarat analistul politic de la București, Cristian Hrițuc într-un interviu acordat pentru Podul.ro.

Prin această declarație, Hrițuc a dat o replică celor care au încercat, în ultima perioadă, să inducă ideea că „România nu a făcut nimic pentru R. Moldova”.

„Da, e o altă prostie, vehiculată de oameni care nu au habar de ce s-a întâmplat în ultimii ani în R. Moldova. Dacă o luăm metodic, România a fost unul din pionii principali care au dus la schimbarea regimului Voronin. România, prin președintele Traian Băsescu, l-a forțat atunci pe Voronin să depună cererea de aderare la UE. Toți banii investiți de România. Aici trebuie spus că poate politica guvernelor care s-au perindat prin România a fost uneori execrabilă, dar trebuie să ne uităm în mod diferit la ce s-a făcut în R. Moldova. De la cetățenia română acordată moldovenilor, la faptul că au fost oferite autobuze școlare, la faptul că au primit ajutoare materiale pentru a-și reconstrui casele afectate de inundații, an de an România a pompat bani. Ce vreau să zic: banii ăștia s-au dus în chestiuni utile pentru cetățeni, i-au făcut pe cetățeni să vadă diferența dintre un stat ancorat în Uniunea Europeană și statul moldovean”, spune Hrițuc.

Potrivit lui Hrițuc, f
aptul că, prin intermediul pașaportului românesc, moldovenii au avut posibilitatea să plece din R. Moldova și să vadă ce înseamnă Vestul, i-a maturizat.

România a jucat acolo, în ultimii ani, inclusiv prin investiții strategice, avem prima bancă privată românească ce a cumpărat cea mai mare bancă din Moldova, avem bani băgați în infrastructură, avem bani băgați în energie. Nu se poate spune că România nu a făcut nimic de-a lungul anilor. A, faptul că acum a fost făcut un joc deștept și nu s-a strigat toată ziua „Hai, Maia Sandu!”, „Hai, Unionismul!” a fost parte, dacă vreți, a unor decizii strategice, pentru a o ajuta pe Maia Sandu să câștige președinția. Eu sunt un susținător al faptului că, în 20-30 de ani, România trebuie să se unească cu R. Moldova, dar lucrul ăsta trebuie făcut deștept, nu declarativ. Mai deștept o faci ajutându-i, creîndu-le infrastructură, ajutându-i să-și crească nivelul de trai, ca ei să vadă diferențele între Est și Vest”, a punctat acesta.

Acesta a mai adăugat că de mandatul Maiei Sandu depinde și începutul decuplării de sub sfera de influență rusească.

„Da, poate fi un pas important, dar și aici nu trebuie să ne furăm căciula singuri. Ușa Uniunii Europene nu este deschisă pentru R. Moldova. Nu există o dată la care UE o va primi cu brațele deschise pe biata R. Moldova. UE are, din păcate, propriile ei probleme. Vom vedea, probabil același joc între marile puteri, o tragem mai spre Est, o tragem mai spre Vest. Dar este clar că în acest moment Vestul, în primul rând UE, are un avantaj. Cetățenii vor mai mult în această direcție. E nevoie ca politicienii să nu dezamăgească, pentru că altfel le va veni oferta frumos ambalată a PSRM”.

Sursa citată s-a referit și la strategia României în următorii patru ani în relația cu R. Moldova. „România trebuie să facă ce a făcut și până acum și mai bine de atât. România este principalul partener economic al R. Moldova. Dacă am avut investiții mari acolo, dacă am avut ajutoare pentru satele moldovenești, dacă am adus SMURD pe teritoriul moldovean, asta trebuie să continue. Infrastructură, infrastructură puternică, trebuie făcută o autostradă între Chișinău și București și trebuie să fim în continuare lobby-iștii numărul 1 al intereselor R. Moldova în UE. Când nimeni din UE nu voia să dea bani R. Moldova să treacă criza România a făcut acest lucru”, a conchis Hrițuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md