06:17:42 22.10.2021
Stiri

Academicienii critică dur un ordin semnat de Maia Sandu

Social 25.11.2013 17:30 Vizualizări12043 Autor: Stela Mihailovici
Academicienii critică dur un ordin semnat de Maia Sandu


Asociaţiea Istoricilor din Republica Moldova îi solicită ministrului Educației, Maia Sandu, să-și anuleze ordinul semnat pe 1 noiembrie curent, potrivit căruia examenul la disciplina „Istoria românilor şi universală” a fost exclus din grila examenelor de absolvire a gimnaziilor.

„Prin ordinul semnat de ministrul Educaţiei a fost exclus, fără a se invoca vreun motiv, din grila de examene de absolvire la treapta gimnazială, examenul la Istoria românilor şi universală. Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova califică acest act ca unul nefondat şi abuziv... Ordinul respectiv subminează statutul şi rolul Istoriei ca disciplină şcolară, anulează o etapă importantă în pregătirea elevilor pentru examenul de bacalaureat şi, în mare parte, readuce învăţământul istoric din R. Moldova la situaţia din timpul guvernării comuniste”, explică academicienii într-o declaraţie adresată Ministerului Educației.

Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova afirmă că păstrarea examenului „Istoria românilor şi universală” la treapta gimnazială va contribui la cultivarea eficientă a valorilor naţionale şi universale în mediul tinerelor generaţii.

Amintim că, în perioada guvernării comuniste, în școli a fost introdusă diciplina „Istoria integrată”, iar disciplina „Istorie” a fost exclusă din lista disciplinelor de examene de absolvire a gimnaziului şi din lista disciplinelor obligatorii la bacalaureat. La insistența savanților și profesorilor din învățământul istoric, în noiembrie 2011, disciplina „Istoria” a fost reintrodusă în grila examenelor obligatorii la treapta gimnazială şi la bacalaureat.

Declaraţia Asociaţiei Istoricilor este semnată de următoarele personalităţi:

Alexandru Moşanu, prof. univ., membru de onoare al Academiei Române, preşedinte de onoare al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova

Andrei Eşanu, academician, AŞM, membru de onoare al Academiei Române

Demir Dragnev, prof. univ., membru-corespondent, AŞM

Pavel Parasca, dr. hab. în istorie, prof. univ.

Gheorghe Cojocaru, dr. în istorie, conf. univ.

Anatol Petrencu, dr. hab. în istorie, prof. univ.

Gheorghe Gonţa, dr. hab. în istorie, prof. univ.

Ion Şişcanu, dr. hab. în istorie, prof. univ.

Maria Danilov, dr. în istorie

Daniela Vacarciuc, profesoară

Ion Negrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova

Gheorghe Negru, dr. în istorie, preşedinte interimar al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Augustin 26.11.2013 16:14

Nu e nicio problema. Istoria tebuie sa fie cunoscuta la nivel general si sa fie inclusa in programul scolar ca examen optional. E timpul sa ne concentram la limbi straine si informatica pentru a deveni o tara competitiva.

Elena 26.11.2013 23:08

Ba e o problema. Unde ne sunt valorile?Haideți să le călcăm în piciare, sa le lăsăm în umbră de dragul competivității. Istoria este cea dintai carte a unei natii. Intr-insa ea isi vede trecutul, prezentul si viitorul. O natiune fara istorie este un popor inca barbar, si vai de acel popor care si-a pierdut religia suvenirilor. (…) Pentru cei care vor sa fie competitivi (Nu uitați de unde mergeți, căci n-o sa știți unde vreți s-ajungeți)

Augustin 27.11.2013 01:31

Care valori? De ce sa le lasam in umbra? Istoria va fi studiata in continuare. Istoria nu e stearsa prin faptul ca e anulat examenul de istorie. Totusi trebuie de mers inainte si de promovat obiecte, care vor aduce Moldovei o valoare adaugata in economie, dupa exemplu tarilor care au putine resurse naturale dar au cunostinte aplicate - de ex. Japonia sau Finlanda. Mai mult - programa scolara trebuie sa fie imbunatatita astfel, ca sa dezvolte elevilor capacitati de gindire si generare a ideilor/ alternativelor/ solutiilor dar nu sa invete pe de rost capitole intregi din cartea de istorie care se uita in citeva zile... Sint tari cu istorie mult mai mica ca a Moldovei (Canada, Australia) dar nivel de trai mult mai inalt al populatiei.

nelu 27.11.2013 14:25

Cam întârziată reacţia academicienilor, cred că erau interesaţi de alte probleme. Un rezultat pozitiv putea fi obţinut, dacă îşi expuneau punctul de vedere a doua zi, organizau o conferinţă de presă. Doar la o emisiune TV o doamnă istoric s-a expus pe marginea problemei, dar n-a urmat nici o atitudine din partea colegilor. O ţară fără istorie- e o ţară fără viitor, o persoană nu se poate considera cultă, dacă nu are cunoştinţe elementare despre istoria neamului său şi nu se poate exprima corect şi coerent în limba maternă. De la aceste puncte începe respectul faţă de sine şi respectul altor persoane, bunăstarea şi prosperitatea. Fără a nega importanţa cunoaşterii limbilor străine sau a informaticii, trebuie să optăm în gimnaziu pentru 3 examene obligatorii: limba română, istorie şi matematică.

Augustin 27.11.2013 17:52

Ce are expresia "o persoană nu se poate considera cultă, dacă nu are cunoştinţe elementare despre istoria neamului său" cu examenul de istorie? Cine nu invata istoria primeste nota negativa si devine repetent pina nu invata. Iar "cunostintele elementare" in istorie timp de 5 ani de studii se intiparesc in cap vrei nu vrei si fara examen. Bravo Maia Sandu pentru reforme oportune!

nelu 27.11.2013 21:37

Ar fi bine ca dna Ministru să aibă cunoştinţe elementare de pedagogie, iar unii ca Augustin să cunoască situaţia reală cu Istoria şi cât de multe eforturi au fost depuse pentru a readuce examenul la istorie. Ce are cu cultura? Totul. Mai consultaţi experienţa statelor de peste hotare, a celor care au demnitate şi mândrie de neam şi ţară, care pot vorbi despre dragoste de ţară Care nu pot fi comparaţi cu cei ca Augustin, care ar fi bine să se informeze despre situaţia obiectului de studiu Istoria în Canada şi apoi să se expună, înţelegând că nivelul de trai nu va avea de suferit dacă se va depune efort pentru cunoaşterea istoriei. Reformele aici nu au nici o atribuţie şi nu prea văd oportunitatea în special în cazul istoriei.

Elena 27.11.2013 22:10

Se vede ca Augustin nu prea are idee de trecut si mai ales nu intelege ce efect poate avea acesta asupra viitorului. E bine ca dna ministru face reforme, dar uneori ar trebui sa gindeasca mai profund la utilitatea si efectul acestora. Examenul de istorie in general ar trebui sa fie obligatoriu chiar incepind cu treapta gimnaziala. Daca ne referim la dezvoltarea capacitatilor de gindire, ar trebui sa mentionam istoria ca fiind obiectul principal ce dezvolta spiritul critic. Iar daca tot vine vorba de reforme la fel se poate de spus si despre aceste obiecte gen matematica si limbi " dezvolte elevilor capacitati de gindire si generare a ideilor/ alternativelor/ solutiilor" chiar credeti ca acestea contribuie in principal la dezvoltarea unor asemenea capacitati?

Augustin 28.11.2013 17:40

Stimati comentatori. In mesajele mele nu am vrut sa ofensez pe nimeni precum ati facut-o in ultimele 2 comentarii. De fapt pozitia ofensatoare este o atributie tipica profesorilor de mentalitate sovietica ca "toti sunteti niste prosti si nu meritati mai mult de nota cinci". Pentru cine n-a inteles - nu am negat in niciun comentariu de mai sus necesitatea studierii, respectiv cunoasterii istoriei. La urma urmei ar putea fi inclusa ca examen optional la alegerea elevului. Iar "demnitatea si mindria de neam si tara" nu depinde exclusiv de aceasta disciplina pe care o consider de altfel destul de importanta. Sanatate va doresc.

Silvia 07.12.2013 17:49

Bravo Maia Sandu. Istoria este cea mai inutila disciplina din toate. Nu inteleg unde poate fi ea aplicata, cu istoria poti deveni doar profesor de istorie.

Ion birsa 04.02.2016 18:21

Stimati cetateni.. nu cred ca istoria cu examenul de istorie ar trebue s-l folosim pentru niste denigrari..cine ii autorul nu stiu si nu stiu daca are intentii bune..Maia Sandu este un om onest si cinstit..

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md