20:33:57 16.01.2022
Stiri

Abateri de MILIOANE de lei la Ministerul de Externe: Automobile achitate în avans, agenți economici favorizați la achiziții sau membrii de familie ai diplomaților, angajați în ambasade sau plimbați cu mașinile de serviciu

Actualitate 01.12.2021 13:44 Vizualizări3023 Autor: Ziarul National
Abateri de MILIOANE de lei la Ministerul de Externe: Automobile achitate în avans, agenți economici favorizați la achiziții sau membrii de familie ai diplomaților, angajați în ambasade sau plimbați cu mașinile de serviciu


Procesul de achiziții publice și de utilizare a resurselor financiare în cadrul sistemului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în anii 2019 și 2020 a fost unul cu deficiențe, au constatat auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

Potrivit raportului Curții de Conturi prezentat miercuri, 1 decembrie, Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, deficiențele și neconformitățile în gestionarea mijloacelor financiare și a patrimoniului public de către MAEIE și instituțiile din subordine au generat, în anul 2020, erori în valoare de 5,3 milioane de lei.

Mai exact, două misiuni diplomatice și oficii consulare au admis majorarea creanțelor cu 2,2 milioane lei, fiind achitate în avans trei automobile. Situația a dus la imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat. Concomitent, în urma comercializării a trei mijloace de transport au fost obținute venituri de 106,7 mii de lei, în raportul financiar fiind reflectate doar 52 de mii de lei.

De asemenea, la unele instituții subordonate s-au constatat neconformități la organizarea deplasărilor în interes de serviciu, calcularea indemnizației detașaților și membrilor familiilor lor. În context, a fost afectată conformitatea utilizării mijloacelor de transport și nu a fost respectat principiului transparenței utilizării resurselor bugetare.

Și procesul de achiziții publice, dar și utilizarea resurselor financiare în cadrul sistemului MAEIE în anii 2019-2020 au fost afectate de unele deficiențe și neconformități.

În anul 2019, aparatul central al MAEIE a realizat achiziții în valoare totală de nouă milioane de lei, fiind încheiate 173 de contracte, iar în anul 2020 au fost încheiate 133 de contracte în sumă totală de 10,5 milioane lei. Cea mai mare pondere în totalul achizițiilor o dețin achizițiile de valoare mică - 56% în anul 2019 și 33% în anul 2020.

Achizițiile publice au fost afectate de unele nereguli și deficiențe care au influențat în mod negativ procesele de estimare, planificare și executare a bugetelor. În consecință, procesul nu a întrunit în totalitate principiile de legalitate, transparență, eficiență și economicitate.

Auditorii au scos în evidență că, în anul 2019, aparatul central al MAEIE a încheiat cu 58 de contracte de valoare mică mai mult, în sumă de 2,2 milioane de lei, comparativ cu achizițiile incluse în Planul anual de achiziții, și în anul 2020 - cu 18 contracte mai mult, în sumă de 0,5 milioane de lei.

Totodată, auditul a scos în evidență faptul că unele misiuni diplomatice și oficii consulare au întocmit contractele de închiriere a reședințelor fără a indica suprafața închiriată.

De asemenea, în raport se menționează că, în anul 2020, misiunile diplomatice și oficiile consulare au încheiat mai multe contracte de prestări servicii cu persoane angajate în funcția de asistenți consulari (traduceri și secretariat) care sunt rude de gradul unu ale diplomaților și angajaților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

CCRM a atestat și efectuarea plăților anticipate în mărime de până la 100% pentru achiziționarea mijloacelor de transport procurate în anii 2019 și 2020, precum și pentru reparații, subliniind riscuri de netransparență a achizițiilor publice în acest context și posibilitatea favorizării unor anumiți operatori economici.

Comisia de control al finanțelor publice a solicitat Ministerului Afacerilor Interne și Integrării Europene intensificarea eforturilor în vederea neadmiterii pe viitor a lacunelor, eficientizarea proceselor operaționale, utilizarea cu randament înalt a banilor bugetari.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md