11:13:57 22.05.2018
 
Stiri

Zvonurile NEBUNEȘTI cărora le dă naştere uraganul Irma

Reportaj 12.09.2017 18:30 Vizualizări1627 Autor: Ziarul National
Zvonurile NEBUNEȘTI cărora le dă naştere uraganul Irma Sursa: digi24.ro

Trebuie să ne temem de atacurile unor rechini în timpul uraganului Irma? Nu cumva alertele de apărare în fața uraganului fac parte dintr-o conspirație? Catastrofele naturale dau naștere adesea unor frici iraționale și unor zvonuri nebunești. Sunt complet lipsite de logică și totuși...

Psihologii sunt unanim de acord: E firesc să te temi. Și cu cât o amenințare este iminentă, cu atât fricile se răspândesc în mod exagerat. Teama de necunoscut este de multe ori nefondată, dar angoasa poate să ducă adesea la irațional. Și uraganul Irma - cea mai mare furtună tropicală formată vreodată în Atlantic - a dat naștere unor astfel de comportamente.

Teama de rechini. Printre îngrijorările suscitate de acest fenomen meteo ieșit din normalitate a apărut - pe internet - și teama, desigur nefondată, a unor atacuri ale rechinilor în timpul furtunii. Este una dintre cele mai frecvente căutări pe net, pe măsură ce Irma se îndreaptă către Florida. Unii farsori se distrează pe seama celor naivi și lansează false informații, chiar și fotografii trucate cu rechini pe străzile devastate din Antile. În timpul ciclonului Debbie care a afectat Australia în martie, o fotografie înfățișa un rechin în plină stradă, mărturie a forței cu care s-a dezlănțuit furtuna.

De atunci a apărut, probabil, teama de un atac al rechinilor în timpul uraganului. Suficient pentru a fi nevoie ca experții să dea asigurări populației că așa ceva e imposibil: ca și oamenii, preocuparea majoră a rechinilor în timpul unui uragan va fi să se pună la adăpost, să se salveze, nu să atace. Ca multe alte specii de pești, rechinii sunt sensibili la presiunea care precedă o furtună și înoată în apele mai adânci, unde vor fi mai în siguranță, așteptând ca situația să se calmeze, asigură specialiștii.

Imagini false. Pentru că majoritatea oamenilor se aflau în adăposturi și pentru că mijloacele de comunicare nu funcționau, pe internet circulă destul de puține imagini care să arate puterea reală a uraganului Irma. Totuși, pe Facebook, unii au publicat imediat filmulețe pe care le-ar fi făcut în momentul în care rafalele de vânt ale ciclonului devastau insula Barbuda. Unul dintre aceste filmulețe are 27 de milioane de vizionări și a fost partajat de 8.000 de ori. Indiferent cât de impresionante, aceste imagini n-au fost filmate în locul pretins, ci în Uruguay, în mai 2016.

În același mod apar și zvonurile cele mai nebunești. Rush Limbaugh, un animator radio apropiat republicanilor, a pretins pe post că Irma nu e decât o conspirație care aduce profit afacerilor. În timp ce Irma se îndrepta către Caraibe, miercuri dimineața, cu rafale de vânt de peste 200 de km/h, Rush Limbaugh a spus, în direct, pe post: „Uite că vine un uragan și presa locală îl anunță: O, Dumnezeule, asigurați-vă că aveți baterii și apă! Ar putea fi mai rău decât orice am avut până acum! Ați văzut cât de mare e? E deja uragan de categoria 5! Dumnezeule, e mai mare decât insula Haiti!...Și oamenii dau buzna la magazine, cumpără tot și, iată, un mare succes de piață! Televiziunile au imagini bune, firmele de publicitate au ocazia să facă afaceri bune, magazinele trebuie să-și umple din nou rafturile și ciclul se repetă!”, a spus Limbaugh. El a sugerat chiar că uraganul servește unor scopuri politice: „Oamenii de la toate nivelurile guvernamentale sunt gata să meargă în infern pentru a dovedi că schimbările climatice există. Poți să realizezi multe prin simpla generare a panicii, a fricii. Nici măcar nu ai nevoie de un uragan care să măture pământul. N-ai nevoie decât să semeni frica și panica, să le însoțești de teorii care avansează ideea că schimbările climatice sunt de vină pentru creșterea intensității uraganelor, că le fac mai periculoase și gata, misiune îndeplinită!”, a spus animatorul radio.

În opinia lui, chiar și uraganul Harvey, care a devastat o parte din Texas, este un element al unei conspirații. „Uraganul Harvey și imaginile arătate la televizor ajută enorm la crearea panicii”, a spus Limbaugh.

El a făcut comentarii similare și anul trecut, când spunea că furtunile sunt folosite pentru a da un imbold programului politic al lui Hillary Clinton.

Experții sunt de părere că este încă prea devreme să afirmăm că încălzirea climatică este responsabilă pentru aceste furtuni puternice. Dar climatologii sunt de acord că impactul cicloanelor va crește, pentru că atmosfera se va încălzi și va conține mai multă apă, deci va antrena mai multă ploaie și risc de inundații. Mulți rămân prudenți și nu stabilesc o legătură directă între încălzirea climatică și aceste fenomene naturale de proporții catastrofice.

Totuși, sunt siguri că pagubele vor fi mai importante dacă nu se iau măsuri pentru a limita încălzirea climatică.

Sursa: digi24.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md