00:29:01 26.04.2024
Stiri

DETALII // Cum pot vota moldovenii prin poștă la parlamentarele din România

Știri 02.05.2016 11:01 Vizualizări2090 Autor: Stela Mihailovici
DETALII // Cum pot vota moldovenii prin poștă la parlamentarele din România psnews.ro


PREMIERĂ // Moldovenii care dețin și cetățenia română vor putea vota la următoarele alegeri parlamentare din România prin corespondență, fără a sta la coadă la consulate

După incidentele care s-au produs în diasporă la alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, când mii de cetățeni români au stat la cozi interminabile la ambasade și consulate pentru a-și putea exercita dreptul la vot, autoritățile de la București au promovat unul dintre cele mai controversate proiecte legislative – votul prin corespondență.

Acesta va fi aplicat deja în toamna 2016, la alegerile parlamentare din România. Toți românii care au domiciliul sau reședința în străinătate, inclusiv moldovenii cu dublă cetățenie vor putea vota prin corespondență. Procedura de înscriere în Registrul electoral a fost demarată la 1 aprilie, iar consulatele României din Chișinău, Bălți și Cahul au primit deja mai multe solicitări de la cetățenii dornici să încerce provocarea și să voteze, în premieră, prin poștă.

„Este un pas istoric. Este o lege mult așteptată și un pas înainte pentru ca românii din străinătate să-și exercite un drept fundamental la vot. Nu trebuie să se mai repete niciodată ceea ce s-a întâmplat în 2014. Nu este normal să stai la coadă de la trei dimineața până seara și nici să nu poți vota”, a motivat Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

Cum pot vota basarabenii cu dublă cetățenie?

Votarea prin corespondență se realizează prin expedierea buletinului de vot, prin intermediul serviciilor poștale. Procedura nu este deloc complicată. Primul pas este înscrierea în Registrul electoral.

Cetățenii trebuie să acceseze site-ul Autorității Electorale Permanente din România (www.roaep.ro), pentru a descărca un model de cerere pentru înscrierea în Registrul electoral. După ce este completată, datată și semnată de solicitant, se pune într-un plic împreună cu o copie a pașaportului cu menționarea domiciliului în R. Moldova și se trimite prin poștă către unul dintre oficiile consulare românești din Chișinău, Bălți sau Cahul. Cererea poate fi depusă personal și direct la Consulat. Cererea trebuie să conțină câteva elemente obligatorii: numele și prenumele persoanei, inclusiv numele anterior căsătoriei, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședința, data și semnătura de mână.

Cel târziu cu 30 de zile înainte de data alegerilor, „Poșta Română” va trimite solicitantului, la adresa indicată, un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranță, pe care va fi imprimat numele persoanei, adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență și un cod de bare care asigură identificarea unică a persoanei.

În acest plic va fi introdus un plic interior și certificatul de alegător. Veți găsi și un autocolant cu mențiunea „votat”, care va trebui lipit pe buletinul de vot în dreptul opțiunii cetățeanului. Autoritatea Electorală Permanentă va indica termenul în care alegătorul trebuie să depună la oficiul poștal documentele necesare pentru exercitarea votului prin corespondență. Toate scrisorile sunt trimise cu recomandare. Dacă cetățeanul va confirma primirea actelor, nu va mai putea vota în cadrul unei secții de votare.

Flux la consulatele din R. Moldova

Înscrierea în Registrul electoral este posibilă din 1 aprilie și va continua până cel târziu cu 48 de ore după începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Deși a trecut doar o lună și moldovenii cu dublă cetățenie nu sunt prea bine informați despre posibilitatea votării prin corespondență, există deja solicitanți în R. Moldova.

Reprezentantul Ambasadei României la Chișinău a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că „există un flux normal la toate consulatele”, dar misiunea diplomatică nu are date centralizate cu privire la numărul exact al moldovenilor care au cerut să fie înscriși în Registrul electoral. Cererile sunt recepționate la consulatele din Cahul, Bălți și Chișinău și expediate direct Autorității Electorale Permanente din București.

„Rezultatele vor fi frumoase”

În R. Moldova există și câteva grupuri de inițiativă, care sunt gata să meargă prin toate raioanele pentru a informa cetățenii despre votul prin corespondență la parlamentarele din România. Organizatorii campaniei sunt convinși că noua procedură va fi agreată de basarabeni și va avea succes.

„Am avut deja ședințe în câteva raioane și încercăm să convingem oamenii să se înscrie în Registrul electoral. Cetățenii sunt puțin informați, dar vom munci și cu siguranță rezultatele vor fi frumoase. Alegerile prezidențiale din 2014 au demonstrat că votul moldovenilor contează. Atunci am stat la coadă ore în șir să votăm, iar prin poștă va fi mai ușor”, afirmă Marcel Snegur, primar al localității Parcova din raionul Edineț, care s-a implicat în campanie.

Întrebat cine l-a îndemnat să creeze acest grup de inițiativă, bărbatul a răspuns scurt: „O fac la îndemnul inimii și sufletului”.

O secție de votare poate fi lângă casa ta

Odată înscriși în Registrul electoral, cetățenii români din diasporă pot opta nu numai pentru votul prin corespondență. Fiecare poate contribui la deschiderea unei secții de votare în apropiere de casă.

„Registrul ne ajută pe noi să vedem câți cetățeni sunt într-o anumită zonă și să le facilităm accesul la dreptul constituțional la vot. În funcție de cereri, la fiecare o sută de cetățeni dintr-o regiune se poate organiza o secție de vot”, a explicat Dan Stoenescu. Astfel, basarabenii nu vor mai fi obligați să se deplaseze doar la Ambasada României și consulatele din Chișinău, Bălți și Cahul pentru a vota și vor fi evitate cozile interminabile la urne.

Votul multiplu nu va mai fi posibil

Autoritățile române dau asigurări că votul prin corespondență va fi sigur și va elimina fraudele electorale.

„Acest sistem de vot există în multe țări ale lumii și are succes. El elimină posibilitatea de vot multiplu. Dacă va apărea o problemă cu deteriorarea plicului, cetățeanul va anunța acest lucru și va putea vota în mod normal, cum a făcut și până acum. Dar îmi place să cred că românii nu sunt cei care doresc să fraudeze alegerile”, a punctat Dan Stoenescu.

Experții din R. Moldova recomandă votul prin corespondență

Chiar dacă mai mulți cetățeni moldoveni sunt încă sceptici în privința votului prin corespondență, experții spun că au toată încrederea în acest sistem.

„Această practică este acum legală pentru România și eu chiar îi încurajez pe toți basarabenii cu dublă cetățenie să participe la vot prin poștă. Eu personal am toată încrederea în acest sistem. Astfel, proiectul va căpăta popularitate și mai multă încredere în rândul cetățenilor și poate va deveni un instrument aplicabil și în R. Moldova. Procedura este complexă, dar dacă va exista voință și în Parlamentul nostru pentru modificarea legislației, va putea fi aplicat și la noi”, crede președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md