11:26:00 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Generalul Gămurari spune că războiul din Transnistria putea fi PREVENIT, dar nu s-a dorit asta

Politică 28.02.2017 11:15 Vizualizări36923 Autor: Ziarul National
VIDEO // Generalul Gămurari spune că războiul din Transnistria putea fi PREVENIT, dar nu s-a dorit asta


Fostul comandant al Brigăzii cu destinație specială „Fulger”, generalul Anton Gămurari, este convins că acum 25 ani puteau fi prevenite vărsările de sânge în războiul de pe Nistru și că teritoriul din stânga Nistrului putea să fie controlat în totalitate de autoritățile constituționale de la Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, în cadrul unei Conferințe dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova.

Gămurari spune că a mers de nenumărate ori la Tiraspol înaintea izbucnirii conflictului armat, iar cei de acolo se „ascundeau ca șobolanii”. Mai mult, acesta afirmă ca, dacă Chișinăul era mai ferm în acțiuni și decizii, atunci nu avea să fie război și să-și piardă viața sute de oameni. Gămurari a mai adăugat că, atunci majoritatea populației din stânga Nistrului detesta gardiștii și cazacii aduși să lupte contra R. Moldova, doar că autoritățile de la Chișinău nu au întreprins nimic: „Erau saci cu scrisori la Președinție. Oamenii solicitau ajutor, dar acesta nu a mai venit”.

În același context, generalul a subliniat că pe teritoriul din dreapta Nistrului era suficient armament pentru a riposta atacurilor cazacilor și pușcăriașilor aduși de prin Rusia să lupte, dar la Chișinău au fost luate, iarăși, unele decizii controversate. Tot armamentul performant, aflat pe partea dreaptă a Nistrului, a fost evacuat de urgență.

„De cei de la „Fulger” se temeau toți. Chiar și generalul Lebedi a recunoscut că doar în luptele de la Tighina și-au pierdut viața 5 400 oameni de-ai săi. Eu cred că au fost mai mulți, pentru că cei în uniforme negre, adică pușcăriașii aduși să lupte, erau pur și simplu aruncați în Nistru. Ulterior, cetatea din Tighina a fost pierdută, pentru că de la Chișinău veneau ordine controversate. Se spunea să nu răspundem la focurile de armă, pentru ca mai apoi să ni se reproșeze de ce nu am reacționat”, a povestit acesta.

Pe final, Anton Gămurari a menționat că nu-l va ierta niciodată pe președintele Igor Dodon, care a depus flori la monumentul cazacilor din incinta cetății Tighina. „Acești cazaci au împușcat oameni, au siluit femei, ne-au ucis camarazii, iar el (președintele - n.r.) spune să ne cerem scuze de la ei”, a conchis generalul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md