12:10:04 29.03.2024
Stiri

Sondajul BOP. Partea II. Ratingurile politicienilor

Opinii 06.05.2016 20:47 Vizualizări2814 Autor: Victor Ciobanu
Sondajul BOP. Partea II. Ratingurile politicienilor


Punct de sprijin // Niciun candidat PD nu are nicio șansă

Am scris în materialul precedent despre unele rezultate prezentate de BOP. Și anume, lipsa totală de stabilitate și lipsa totală de încredere în orice.

Pentru că au apărut comentarii și interpretări referitor la ratinguri, dar și multe întrebări de la jurnaliști, voi încerca să fac o precizare. Sper că cei care doresc să înțeleagă ceva, o vor face.

Despre ratinguri. În tabelul de mai jos vedeți toate ratingurile politicienilor măsurate de acest barometru, patru la număr.



    Toate cele patru întrebări sunt diferite, respectiv și rezultatele răspunsurilor la ele sunt diferite. Deși corelația dintre ele se observă și oferă mai multe informații pentru analiză. De remarcat că încrederea și intenția de vot sunt lucruri diferite. Încrederea, de regulă, este mai mare (coloana a doua), dar asta nu înseamnă că neapărat aceasta se va converti în voturi. Prima cifră (foarte mare încredere) poate fi interpretată ca ponderea nucleului dur al susținătorilor, care cel mai probabil se va materializa în voturi (corelează bine cu celelalte rezultate). Observăm că doar la primii 4 politicieni aceasta depășește marja de eroare. La ceilalți politicieni, pe care nu i-am inclus, cifra e și mai mică, spre invizibilă.·În prima coloană, vedeți rezultatele răspunsului la întrebarea: „Care este personalitatea politică din RM în care aveți cea mai mare încredere?”. Întrebarea este deschisă (fără listă) și respondentul oferă un singur răspuns spontan.

    ·În a doua coloană, vedeți rezultatele răspunsului la întrebarea: „Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?”. Întrebarea este închisă (se prezintă lista) și respondentul oferă câte un răspuns pentru fiecare politician de la „Foarte multă încredere” până la „Nu am deloc încredere” și „Nu am auzit de el” (scala cu 5 gradații).

    ·În a treia coloană, vedeți rezultatele răspunsului la întrebarea: „Care este personalitatea politică din RM pe care dvs. ați dori s-o vedeți în funcția de Președinte al țării?”. Întrebarea este deschisă (fără listă) și respondentul oferă un singur răspuns spontan.

    ·În a patra coloană, vedeți rezultatele răspunsului la întrebarea: „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile Președintelui RM, pentru care din următorii politicieni ați vota?”. Întrebarea este închisă (se prezintă lista) și respondentul oferă un singur răspuns alegând un politician din listă.

A doua cifră (după plus) poate fi interpretată ca un eventual potențial de creștere, care plusat la prima cifră indică un plafon teoretic la care politicianul nu va ajunge, dar poate tinde. Ca exemplu, mulți politicieni, lideri de partide extraparlamentare, au ratingul de încredere destul de înalt (peste 15%), dar voturile obținute sunt constant în regiunea de 1%.

Prima coloană ne arată rezultatul la întrebarea tradițională din toate barometrele și poate fi interpretată ca intenție de vot, ca un rating universal al politicienilor. Observăm că avem doar patru politicieni care depășesc marja de eroare și Voronin la limită.

A treia coloană – e un rating mai nuanțat, deja prezidențial, mai concret. De aceea, rezultatele sunt ceva mai mari decât cele din prima coloană.

Și a patra coloană – e deja o modelare a votului prezidențial în perioada respectivă. Aici, respondentul alege din lista limitată de persoane (Usatîi și Chirtoacă nu au fost incluși în listă pentru că nu vor participa, dar au acumulat voturi la „altcineva”), de aceea rezultatul e și mai mare. A doua cifră e o aproximare (și cea mai apropiată de rezultat) care arată rezultatul raportat la cei care au exprimat o opțiune de vot (cei indeciși fiind repartizați proporțional).

Deci, dacă alegerile prezidențiale ar fi avut loc în aprilie, în turul doi ar trece Igor Dodon și Maia Sandu. Ceea ce nu înseamnă că rezultatele vor fi aceleași în octombrie. Factorii care vor influența distribuția finală – cum vor face campanie candidații, încotro vor migra indecișii (cu siguranță repartizarea lor nu va fi proporțională), va participa sau nu candidatul lui Usatîi și cum se va poziționa, cât de multe voturi vor rupe Voronin și candidatul lui Usatîi de la Dodon, va avea sau nu dreapta candidat unic, câți candidați spoileri vor fi lansați de guvernare etc. Da, și niciun candidat PD nu are nicio șansă.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md