22:14:50 25.04.2024
Stiri

Prospețimea de gradul doi sau Democrația împuțită

Opinii 20.05.2016 20:50 Vizualizări2711 Autor: Victor Ciobanu
Prospețimea de gradul doi sau Democrația împuțită


Punct de sprijin // Dacă americanii mai închid un ochi la împuțirea democrației din R. Moldova, atunci europenii nu sunt de acord să mai suporte miasmele de pe malul Bâcului

Uniunea Europeană așteaptă ca Guvernul de la Chișinău să îndeplinească foaia de parcurs asumată și calitativ, nu doar cantitativ.

Declarația îi aparține lui Andi Cristea, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM. Nu cred că europarlamentarul și copreședintele a privit talk-show-ul de la postul afiliat CNN în care fata cu mingea îi dădea cu procentele de implementare a foiței de parcurs. Poate e o coincidență. Dar semnalul este unul foarte clar și (iar coincidență!) corelează cu ceea ce am scris în materialul precedent.

Nu vreau să zic prin asta că sunt atât de providențial, ci doar că lucrurile sunt atât de evidente, încât guvernanții noștri sunt deja ridicoli. Sunt asemenea vânzătorilor de la piață care te îndeamnă să cumperi șlapi sau chiloți - foarte calitativi, pentru că „iaca și eu port de doi ani”. Sau, dacă vreți o metaforă mai elevată, mesajul europenilor însemnă că, dacă nisetrul are o prospețime de gradul doi, înseamnă că s-a împuțit, vorba lui Bulgakov. Firește, cu referință la democrația noastră.

Calitativ și nu doar cantitativ înseamnă că bifările formale cu am votat deja atâtea procente și, iată-iată, mai votăm ce a mai rămas acolo în foiță, nu mai trec. Și dacă americanii mai închid un ochi (dar și nasul!) la împuțirea democrației din R. Moldova, celălalt rămânând deschis pentru mai pe urmă (pentru că odată și odată peștele împuțit va trebui aruncat la gunoi), atunci europenii nu sunt de acord să mai suporte miasmele de pe malul Bâcului. Într-o capitală europeană nu trebuie să pută și punctum. Fără multe explicații. Nu-i așa, dle primar?!

De aceea, reformarea justiției, lupta contra corupției și curățenia în sectorul financiar-bancar vor trebui IM-PLE-MEN-TA-TE! Adică – puse în practică, în funcțiune, aplicate, îndeplinite, realizate, cum ne zice DEX-ul.

Deloc întâmplător, aceleași puncte se regăsesc și în declarațiile dlui Cristea, și ale dnei Khachatryan de la FMI. Și da, fapt confirmat, finanțările vor fi deblocate doar după ce europenii vor vedea un acord cu FMI și vor fi siguri de semnarea acestuia. Așa că bugetul aprobat (dar încă nevotat!) cu întârziere de 6 luni(!) este din start ireal. Și pentru ce a trebuit să fie aprobat, dacă misiunea FMI vine săptămâna viitoare și oricum trebuie de coordonat cu ei. Ah, da, uitasem, e an electoral! Și cum să mergi la alegeri fără a promite majorări de salarii și pensii?! Care nu au acoperire, desigur. Care se iau cu împrumut de la bănci cu 25% dobândă! Și care sigur nu vor fi agreate de FMI. Așa că Parlamentul poate să nu se grăbească cu votatul. Se mai discută cu FMI, se mai discută în comisii și… vine vacanța! Apoi e toamnă, campanie electorală și… Anul Nou! Se poate de votat ambele bugete concomitent în decembrie – 2016 rectificat și 2017.

Dar care e problema că nu vom avea finanțări și în acest an? Păi asta noi, bugetul, țara, cetățenii nu vom avea. Iar Mihail Fiodorovici, promotorul fetei cu mingea și accidental liberal-șef și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM (Doamne, îmi vine să mă declar antieuropean, dacă el e proeuropean și, apropo, sondajele exact asta demonstrează!), ne zice că trebuie să salutăm curajul celor 57.Ne ziceți cumva și cât costă curajul lor?Pentru că se vor mai găsi curajoși! Și da, copreședintele nostru a redactat textul final al declarației comune schimbând sintagma „cetățenii vor crede în implementarea reformelor, dacă acestea vor fi acompaniate de excluderea principiilor oligarhice în toate domeniile” cu „excluderea imixtiunii politice în funcționarea instituțiilor puterii de stat”.

Comprenez-vous, mon ami? Nu-s oligarhi în R. Moldova! El Coordonatore nu are cum să nu aprecieze acest curaj și talent redacțional. Așa că de-o vacanță bună și jocuri cu mingea poate omul să se bucure. A meritat. Iar populația? Păi, răspunsul îl știți și voi - Bonjour, maman!



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md