22:08:14 25.04.2024
Stiri

Povestea cu final trist

Opinii 30.09.2015 09:48 Vizualizări3425 Autor: Victor Ciobanu
Povestea cu final trist


Punct de sprijin

Poveștile au de obicei un final fericit. Se pare că moldovenii vor să fie originali și la acest capitol. Povestea noastră are un final trist.

Ieri a fost prezentat sondajul efectuat de CBS-AXA. N-o să-l analizez. Pentru că nu are niciun rost. Asta în țările normale politicienii normali comandă sondaje, le analizează și își ajustează politicile. La noi politicienii se supără pe sondaje. Ei nu le citesc. În cel mai bun caz, se uită peste ratinguri și se consolează cu ideea că la ceilalți situația e și mai proastă. De aceea voi comenta doar câteva cifre. E mai degrabă un reproș. Cum de s-a ajuns până aici?!

Direcția este greșită – 87%. Este un record absolut al tuturor timpurilor. Am mai avut peste 80% în 2000, 2011 și aprilie 2013. Dar niciodată chiar atâta - 9 din 10 moldoveni! În plus, cifra celor care consideră că direcția este corectă (7%), niciodată n-a coborât sub 10%! Cu excepția anului 2000. Ce a urmat după asta deja știm.

E încă una și, probabil, ultima avertizare pentru actuala guvernare. Nu cred că va avea efect nici asta. Chiar nu mai înțeleg de ce se tot încăpățânează să creadă că dacă repetă permanent mantra cu parcursul european asta o va salva. Am vorbit a doua zi după alegerile din 30 noiembrie la postul național de televiziune că trebuie imediat să se purceadă la reforme care ar avea efect palpabil pentru fiecare cetățean. Ce a urmat și care a fost efectul am văzut. Palpabil. Pentru fiecare cetățean. Așa încât 9 din 10 au răspuns la BOP-ul din aprilie că au fost jefuiți și sărăciți. Și acesta a fost un clopoțel pentru guvernare. Dar tot n-a fost auzit. Au urmat localele, după care guvernarea s-a grăbit să ne anunțe că a câștigat. Am scris între cele două tururi că nu-i așa deloc. Că, de fapt, a câștigat doar satele pe resursa administrativă, dar a pierdut orașele. Ceea ce înseamnă că va pierde următoarele alegeri politice.

Ce a urmat? Învestirea noului Guvern și vacanța deputaților! Apoi, tot felul de figuri inexplicabile cu FMI. De parcă n-am avea nevoie de finanțări externe și de parcă ei sunt siguri că vor sta la guvernare ani buni înainte.

Avem deja două proteste permanente în centrul capitalei cu cerințe practic identice. Se pare că alegerile se apropie vertiginos. Și guvernarea nu mai controlează situația.

Nu sunt mulțumiți de situația economică din țară 91% din respondenți. Aceiași 9 din 10. Doar 12% sunt mulțumiți de felul în care trăiesc. Ceilalți nu. Ei bine, și în sondajele anterioare guvernarea nu excela la capitolul performanțe economice. Deși rata nemulțumirii era mai decentă. Acum e catastrofală. Apoi, cel puțin, erau înregistrate progrese la capitolele – libertatea mass-media și integrarea europeană. Acum nici acestea nu mai sunt valabile.

Populația mai are încredere mare doar în biserică – 41%, primărie – 10% și armată – 4%. Restul instituțiilor sunt în marja de eroare. Pentru comparație, în BOP-ul din aprilie cifrele erau, respectiv 40%, 8% și 7%.

Nu mai avem lideri politici de talie națională. Mai mult de jumătate din populație nu are încredere în nimeni. Ustaîi și Dodon conduc detașat clasamentul cu 9%, respectiv 8%. Urmați de Leancă și Voronin cu câte 4%. Restul politicienilor – în marja de eroare. Au fost timpuri când Voronin era singurul politician cu rating peste 40%. Mai apoi erau doi politicieni cu cca 20% - Voronin și Filat. Acum nu mai avem niciunul peste 10% și doar patru (!) sub acest nivel! Vreți să discutăm despre un lider național care ne poate duce undeva?!

Scorul partidelor. PN – 23%, PSRM – 21%, PPEM și PCRM – câte 10%, PL – 9%, PLDM și PD – câte 7%. Deci, pe moment PN și PSRM acumulează 44%, AIE-3 – 23%. Autorii au inclus și Platforma DA în sondaj și care a obținut un rezultat de 7%. Ceea ce nu e tocmai corect, sociologic vorbind. Pentru că DA nu va participa la alegeri pe motiv că e platformă civică, și nu partid. Iar partidul care va reprezenta această platformă (și deocamdată nu există) cu siguranță va avea alt rezultat.

În rest – puteți combina sau specula. Orice combinație posibilă. În ipoteza că în dinamică guvernarea va mai scădea, iar opoziția va mai crește.

Jocul de-a referendumul. 92% din cetățeni susțin alegerea directă a președintelui, iar 3% - alegerea acestuia în Parlament. Care va fi rezultatul referendumului promovat de guvernare e clar pentru toți. Cu excepția celor care îl promovează și cred că ingineriile electorale pot face totul.

Spiritul protestatar este extrem de ridicat. Cca 80% susțin protestele, iar 70% ar susține acțiuni ilegale de protest. Și asta în condițiile când cei din PN și PSRM încă nu începuseră protestele (măsurările s-au efectuat pe 10-18 septembrie). Care ar fi rezultatul acum?

Ce ar trebui să facă guvernarea în asemenea situație? Cine încă n-a înțeles că alegerile deja sunt inevitabile? Puteau fi evitate, dacă…(vezi mai sus). Acum deja nu cred. Pentru că cifrele nu mint. Mint politicienii.

Prințesa se transformă în broască urâcioasă. Cel puțin, acum. Poate, altă dată, cu alte personaje…



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md