20:18:56 28.03.2024
Stiri

Victor Ciobanu // De ce Moldova nu-i Nigeria

Opinii 10.06.2016 19:30 Vizualizări2029 Autor: Victor Ciobanu
Victor Ciobanu // De ce Moldova nu-i Nigeria


Punct de sprijin

De câteva zile, pe la știri se scrie despre cazul Nigeria. Acolo, președintele a reușit să întoarcă în vistieria statului $ 9 miliarde furate de guvernările precedente.

Firește, nu la televiziunile și portalurile lui Plahotniuc. Ăștia au altă preocupare. Să le spele oasele lui Năstase și PPDA. Zile și seri în șir. Care ar fi cauza? O fi văzut ștabii lui Plahotniuc în sondaje altceva decât am văzut noi? Dar de ce să ne mirăm? Am zis anterior că unul dintre cei doi lideri de pe dreapta, relevanți pentru cursa prezidențială, va fi scos din cursă. Probabil, acolo au hotărât că acesta e Năstase. De aceea, redactorul de la postul afiliat CNN are atâta grijă de mama lui. Da, ca să nu uit – eu privesc (mai des ascult, așa e mai ușor să lupți cu greața) acest post din obligația meseriei. Oamenilor normali le recomand cu insistență să n-o facă – dăunează grav sănătății.

Dar ziceam de Nigeria. Ce e de remarcat pentru noi în toată istoria asta?

    1.Banii se pot întoarce în țară chiar peste ani de zile. Fostul dictator nigerian Sani Abacha, nr. 4 în ratingul celor mai corupți conducători, a decedat tocmai în 1998. Iată că peste ani de zile (chiar după moarte - e un detaliu deloc de neglijat pentru escrocii de pe malul Bâcului), banii furați de dictator și acoliții săi au fost recunoscuți de o instanță de judecată din SUA ca aparținând poporului nigerian, confiscați și returnați în țară.

    2.Decizia judecătorului american de confiscare a fost luată în baza plângerii depuse în noiembrie 2013 de către Departamentul penal al Ministerului Justiției SUA. În plângere se menționează că dictatorul Abachaîmpreună cu complicii săi au furat sistematic miliarde de dolari din Banca Centrală a Nigeriei în baza unor facturi false, care erau scoși cash și plasați în băncile diferitelor țări, precum Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc și Banque SBA. Ulterior, banii erau spălați în alte țări. Nu-i așa că schema seamănă izbitor cu cea de la noi? Nu tot din rezervele BNM a fost monetizată afacerea cu cele trei bănci falimentate?

    3.Banii au fost confiscați din mai multe zone off-shore, din Marea Britanie (inclusiv câteva fonduri de investiții), Irlanda, Franța etc. Deci, indiferent de jurisdicție, se pot confisca. Firește, având la bază o hotărâre judecătorească din SUA. Vă mai amintiți episodul când Ambasadorul SUA în R. Moldova, James Petit, la un post TV în direct a propus suportul americanilor pentru investigarea fraudei bancare și returnarea banilor?! A urmat vreun demers de la autoritățile moldovenești? Nu. Și nici nu vor urma. De ce? E simplu ca 2x2. Dacă ar fi existat acest demers, americanii ar fi pus imediat pe masă toate conturile cu toți banii. Și mulți, dar foarte mulți din actuala guvernare ar fi înfundat pușcăria. Pe zeci de ani. Așa e liniște – KROLL investighează, dar e secret, PG și CNA zic că știu mai multe decât KROLL, dar nu ne vor spune nimic, pentru că nu vor lucra împotriva stăpânilor politici, holdingul ne arată un show de doi bani despre Filat și cu madama Bețișor în rolul principal, dar acest kino nu-i nici despre BEM și nici despre furtul miliardului - așa dosare pur și simplu nu există!

În concluzie – guvernarea actuală nu are de gând să întoarcă miliardul, pentru că tot ea l-a furat. Vom putea vorbi de întoarcerea efectivă a banilor doar după ce această gașcă va pleca și va veni o altă guvernare. De aceea este extrem de important să încercăm debarcarea regimului cleptocratic prin câștigarea alegerilor prezidențiale. Ideea boicotării e contraproductivă și înseamnă capitulare. Este important ca forțele de opoziție să facă front comun contra regimului. Patru formațiuni de pe dreapta ar putea înainta un candidat comun, renunțând la orgolii în favoarea interesului național. Chiar dacă la întâlnirea de la Berlin acest lucru nu s-a reușit, nu trebuie să disperăm. Mai avem timp. Dar nu atât de mult, ca să ne jucăm cu destinul țării…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md