22:47:47 25.04.2024
Stiri

Alegeri furate

Opinii 13.05.2016 20:18 Vizualizări4521 Autor: Victor Ciobanu
Alegeri furate


Punct de sprijin

Am scris în materialul precedent despre faptul că și alegerile ni se fură.

Pentru că nu pot fi alegători mai mulți decât populație. Cel mai probabil, avem acum o populație de 2,5 mil. +/- 100 de mii. Este o estimare, confirmată de mai mulți experți. Cifra se confirmă și prin datele preliminare ale recensământului din 2014 – 2,9 mil., dintre care peste 300 de mii sunt plecați peste hotare. Pe de altă parte, CEC afirmă că în listele de alegători (Registrul de Stat al Alegătorilor) sunt incluse 3,226 mil. de persoane și aceste cifre sunt bazate pe „date oficiale”. Așa ceva, pur și simplu, nu poate fi. Am explicat și de ce. Problema e – cine și cum va face ordine în RSA.

Situația cu listele e foarte gravă. Dacă CEC nu poate și nu va demonstra că listele RSA sunt veridice, atunci noi avem dreptate. Și dacă listele sunt umflate cu sute de mii de alegători care de fapt sunt suflete moarte, atunci rezultatul alegerilor nu se mai încadrează în marja de eroare a sondajelor. Adică, pot fi falsificate nu doar câteva procente, dar câteva zeci de procente!

Ceea ce înseamnă că rezultatul alegerilor poate fi oricare își va dori guvernarea care controlează CEC. Asta mai înseamnă și un lucru extrem de grav - că alegerile precedente – cele parlamentare din 2014 și locale din 2015 - nu sunt legitime. Și fosta componență a CEC este direct responsabilă de această situație.

Cum se poate rezolva problema? Ca și toate celelalte de la noi. Doar prin presiune pozitivă asupra guvernării. Pentru că circul de la ședința de miercuri a Guvernului, când premierul Filip a cerut de la șeful BNS să dea explicații de ce nu se publică datele recensământului sau să-și dea demisia, nu ne inspiră încredere. Pentru că tot Guvernul a aprobat anterior planul, conform căruia datele finale vor fi publicate tocmai la 31 martie 2017. Adică chiar în ultima (!) zi posibilă, ca acestea să mai poate fi validate conform normelor internaționale. De aceea, nu avem nicio garanție că aceste date vor putea fi considerate valide. Plus la asta, pare incredibil că premierul care în 2011-2016 a condus Ministerul TIC (iar ÎS „Registru” e în subordinea ministerului) nu cunoaște situația reală. Rolul ÎS „Registru” a fost reflectat pe larg în presă. Cel mai probabil, vom vedea orice, poate chiar demisii, nu și rezultate.

De aceea, presiunea trebuie exercitată de cei interesați. În primul rând, mă refer la TOATE partidele, cu excepția PD. Chiar vreți să fiți furați la alegeri în continuare?! E o problemă care vizează direct partidele - și cele parlamentare, cu atât mai mult cele extraparlamentare. Sunt curios să văd reacția acestora. Cele care vor tăcea vor demonstra că rezultatul alegerilor nu le interesează.

În al doilea rând, organizațiile care monitorizează alegerile, și în acest mod le legitimează, ar trebui să se autosesizeze și să reacționeze. Pentru că altfel, rolul lor în legitimarea unor alegeri falsificate va fi unul foarte dubios.

În al treilea rând, ambasadorii, în special dnii Tapiola și Pettit, ar trebui să ia o poziție oficială.Pentru că și ei, dacă vor tăcea, înseamnă că vor încuraja fraudarea alegerilor în continuare. De dragul stabilității, firește.

Ei, și nu în ultimul rând, noi toți. Dacă ne pasă ce se întâmplă cu votul nostru…



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md