02:27:13 29.03.2024
Stiri

„VÂNĂTOAREA” de pe Nistru: Ce oficiali transnistreni au DOSARE PENALE la Chișinău

Politică 22.08.2015 10:01 Vizualizări5956 Autor: Raisa Lozinschi
„VÂNĂTOAREA” de pe Nistru: Ce oficiali transnistreni au DOSARE PENALE la Chișinău
Nina Ștanski


Argument // Datele Ziarului NAȚIONAL arată că s-au ales cu dosare penale doar oficialii separatiști care au participat la răpirea, maltratarea și deposedarea de bunuri a cetățenilor din dreapta Nistrului

Așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, a prins a se plânge, de la un timp încoace, oficialilor OSCE pe faptul că autoritățile din dreapta Nistrului ar fi pornit mai multe dosare factorilor de decizie separatiști. Iar dosarele ar fi „motivate politic”.

Jocul Ninei Ștanski

„Situația economică din Transnistria se înrăutățește, dar problema cauzelor penale motivate politic nu numai că nu și-a găsit soluționare, dar a trezit și alte subiecte alarmante”, i-a spus Nina Ștanski șefului Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorului Michael Scanlan, la ultima întâlnire pe care au avut-o pe 11 august curent.

Oficialii de la Chișinău evită să comenteze declarațiile Ninei Ștanski. Procuratura Generală, de exemplu, ne-a spus că „nu comentează declarații politice”, iar vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov – că „nu comentează comunicatele de presă de la Tiraspol”. „Activitatea de urmărire penală nu se bazează pe abordări politice, ci pe fapte penale”, se arată într-un răspuns oficial oferit Ziarului NAȚIONAL de Procuratura Generală la acest subiect.

Milițienii dau iama în dreapta Nistrului

Între timp, milițienii transnistreni trec nestingheriți Nistrul, înșfacă cetățenii R. Moldova chiar de la ei de acasă, îi duc în Transnistria, îi bagă în închisori, îi maltratează și îi pun să semneze tot felul de acte.

Așa cum i s-a întâmplat, bunăoară, unui cuplu din satul Vertiujeni, raionul Florești, în aprilie curent. Milițienii l-au încătușat pe Constantin Mamontov și pe soția sa chiar în casa lor, i-au dus peste Nistru cu o barcă, iar la cinci zile de la răpire, aceștia au apărut într-un hal fără de hal, după ce au fost maltratați crunt de către separatiști. Celor doi soți li se incrimina faptul că ar fi furat mai mulți iepuri din stânga Nistrului.

„Seara, toată noaptea şi-au bătut joc de noi până la orele 4 dimineaţa. Spuneţi că aţi furat iepuri, spuneţi! Dar noi nu am furat iepuri. Uciganie, uciganie nu vedeţi casa, vă dăm în Nistru şi vă mănâncă peştii”, a povestit coșmarul prin care a trecut AlionaLâsî, soția lui Constantin care a fost târât și pe jos și avea pielea jupuită pe spate atunci când a revenit acasă.

Poliţia din Floreşti a deschis un dosar penal pentru răpire şi violare de domiciliu, dar ancheta nu înaintează, deoarece milițienii s-au „pierdut” în stânga Nistrului.

Kizmiciov și Mantaluța, singurii „oficiali” cu dosare în 2015

Nu au fost, deocamdată, pedepsiți nici cei care l-au ținut închis ilegal timp de trei ani pe polițistul de la Ștefan Vodă, Alexandru Ursu, dar nici alții care au bătut, sechestrat și maltratat cetățeni de pe malul drept al Nistrului, sub protecția autoproclamatelor autorități transnistrene.

La sfârșitul lunii iulie curent, a fost reținut Maxim Kuzmiciov, fiul așa-zisului ministru de interne de la Tiraspol, care deține funcția de șef al direcției de combatere a corupției din cadrul acestui minister. Acesta a fost reținut pe Aeroportul de la Atena, în timp ce mergea în Grecia la odihnă, iar numele său a fost găsit în baza de date a Interpolului. Deocamdată, acesta nu a fost extrădat în R. Moldova.

De altfel, Maxim Kuzmiciov este unul dintre cei doi așa-ziși oficiali din Transnistria, singurii care s-au ales în acest an cu dosare penale în dreapta Nistrului. Acesta și Serghei Mantaluța, fost șef al direcțieide combatere a contrabandei din cadrul pretinsului comitet vamal de la Tiraspol, sunt cercetați de către Procuratura Generală pentru șantaj în proporții deosebit de mari și că ar face parte dintr-un grup criminal organizat.

Cu „Lexus”-ul în Rusia

Anterior, presa a scris despre faptul că atât Mantaluța, cât și Kuzmiciov au fost implicați în mai multe scheme frauduloase de spălare a banilor în regiune și de trafic de influență.

Maxim Kuzmiciov figurează și în dosarul Vitalie Beșleagă, consilier local din Varnița și proprietarul fabricii de apă minerală „Varnița”, care a fost arestat în noiembrie 2013 de către așa-zisa administrație de la Tiraspol.

Newsru.com scria în luna iunie curent că, bunăoară,„bugetarul” Mantaluța a fost reținut de către polițiștii din Sankt Petersburg în timp ce se plimba cu un automobil de lux „Lexus ES 350” prin oraș. Aceeași sursă arăta că Mantaluța a fost demis din funcția deținută anterior încă în luna mai 2015, iar în momentul reținerii a prezentat polițiștilor ruși o legitimație de șef adjunct al așa-zisei direcții operațiuni speciale din Transnistria.

Surse din cadrul Procuraturii Generale de la Chișinău, instituție care instrumentează dosarul lui Mantaluța, ne-au spus că acesta nu a fost extrădat din Federația Rusă, dar că nici nu știu dacă acesta mai este reținut sau nu.

Crimele din Transnistria nu pot fi pedepsite

Potrivit datelor pe care le-a obținut Ziarul NAȚIONAL, în prezent circa 180 de persoane din stânga Nistrului sunt cercetate penal de autoritățile de la Chișinău, dar e vorba de dosare deschise începând cu anul 2001 și majoritatea vizează infracțiuni de drept comun. În acest an, cu dosare s-au ales 37 de persoane, dintre acestea așa-ziși oficiali fiind numai Maxim Kuzmiciov și Serghei Mantaluța.

Curios, dar între organele de drept din R. Moldova și cele separatiste de la Tiraspol există „o brumă” de colaborare, dar aceasta vizează mai mult „borfașii”. În prezent, există o listă de 10 persoane „în proces de extrădare”.

În anii trecuți, și alte persoane cu putere de decizie din stânga Nistrului, în special milițieni, vameși și așa-zise autorități ale orașului Dubăsari, în total 16 persoane, s-au pomenit cercetate de organele de drept de la Chișinău, dar numai după ce au bătut și arestat cetățeni din dreapta Nistrului sau au confiscat ilegal bunuri ale cetățenilor.

Cercetat la Chișinău, avansat la Tiraspol

În noaptea de 10 spre 11 martie 2005, un grup de miliţienivşi colaboratori ai batalionului cu destinaţie specială din stânga Nistrului, înarmaţi cu pistoale-automat de model „AKSU” şi mascaţi, însoţiţi de reprezentanţi ai administraţiei neconstituţionale din or. Dubăsari, au fost „eroii” unui atac armat la Casa de Cultură din satul Vasilevca, comuna Cocieri din raionul Dubăsari.

Colaboratorii Comisariatului de poliţie de atunci al raionului Dubăsari, care aparținea de Ministerul de Interne de la Chișinău, V. Prodan şi A. Cojuhari, s-au ales cu leziuni corporale şi pagube materiale în proporţie considerabilă, fiind ameninţaţi și cu moartea.

Pe 25 iulie 2005, autoritățile R. Moldova i-au pus sub învinuire pe Vladislav Finaghin (art. 278/2 b) c) d) - Cod Penal), pe atunci şef al pretinsei administraţii a oraşului şi raionului Dubăsari, Fiodor Palcinschi, şef,şi Alexei Maliutin, şefadjunct al aşa-zisei miliţii a raionului Dubăsari, dar și pe Mihail Smântână, şef al aşa-zisei miliţii rutieredin Dubăsari. Cei patru au fost anunțați în căutare interstatală pe 4 august 2005.

Aceștia, însă, nu și-au mai primit pedepsele, iar Finaghin, de exemplu, ocupă astăzi funcția de secretar al așa-zisului consiliu de securitate al Transnistriei, fiind numit în această calitate la începutul acestui an prin decretul autoproclamatului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Pe lista neagră a UE

Pe 2 martie 2013, milițienii de la Dubăsari au primit ordin de la primarul acestui oraș, Igor Mazur, să zădărnicească evenimentul de comemorare a eroilor căzuți la Nistru în anul 1992, organizat de primarul de atunci al satului Corjova, Valeriu Mițul, împreună cu rudele combatanților care voiau să depună flori la mormintele acestora.

Cei care intenționau să-și cinstească eroii au fost înconjurați de vreo 50 de reprezentanți ai miliției și securității transnistrene și nu le-au permis să o facă. Iar primarul de Corjova și consilierul Iurie Coțofană au fost reținuți atunci și „condamnați” de separatiști la șapte zile de închisoare.

Drept răspuns, Mazur s-a ales cu dosar penal în dreapta Nistrului pentru samavolnicie și aplicarea violenței periculoase pentru sănătate (art. 352/3 Cod Penal). Acesta ar trebui să fie arestat și riscă de la trei la opt ani de închisoare, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

În 2008, numele lui Mazur fusese inclus pe o listă neagră a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în UE,fiind considerat răspunzător și de conceperea și punerea în practică a campaniei de intimidare și închidere a școlilor cu predare în limba română din Transnistria. Tot același Mazur înăbușea, pe timpul cât a activat primar, orice protest în oraș care avea drept scop criticarea acțiunilor acestuia.

Polițiștii moldoveni, umiliți de miliția transnistreană

O altă persoană cercetată la Chișinău este Nicolai Pestov, fost șef al miliției din Dubăsari, după ce, pe 12 aprilie 2007, opt milițieni în frunte cu acesta au pătruns în sediul postului de poliție „Fulger-74” al Comisariatului de Poliție Dubăsari și l-au maltratat pe polițistul Alexandru Bazga, șef de post al satului Corjova. Apoi, l-au urcat forțat într-un automobil și l-au dus la secția raională de miliție a separatiștilor.

După câteva ore, Bazga a fost eliberat, dar numai după ce au intervenit inclusiv reprezentanții OSCE. Iar Pestov a ajuns să fie cercetat penal pentru răpire de persoane, anunțat în căutare și riscă până la zece ani de închisoare (art.181/2 - Cod Penal).

Judecătorii lui Șevciuk

Și unii dintre așa-numiții judecători din Transnistria au ajuns în vizorul organelor de drept constituționale, după ce au adoptat decizii ilegale pe numele cetățenilor de pe malul drept al Nistrului. Alexandru Fedotov, președintele judecătoriei din Grigoriopol, de exemplu, este cercetat pentru privațiune ilegală de libertate și uzurparea de calități oficiale, riscând ani grei de pușcărie (art. 351/2 b) art. 166/2 - Cod Penal).

În vizorul procurorilor din R. Moldova se află și așa-zisa judecătoare de la Dubăsari Alla Asmolov, numită judecător pe termen nedeterminat de către Șeviuk pe 20 ianuarie 2014.

Aceasta este bănuită de samavolnicie în baza art. 532-1 din Codul Penal: exercitarea unui drept legitim sau presupus în mod arbitrar şi prin încălcarea ordinii stabilite, dacă s-au cauzat daune în proporţii mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Infracțiunile respective suntpedepsite cu amendă în mărime de până la 10 mii de leisau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore.

Provocările de la așa-zisa vamă

În baza aceluiași articol sunt cercetați și Boris Apostol, angajat al așa-zisului serviciu vamal transnistrean, și Iuri Voscoboinic.

Apostol, de exemplu, împreună cu un coleg de-al său, au reținut un cetățean al R. Moldova, Dumitru Pădureț, pe 25 august 2010, în preajma satului Cocieri, în timp ce acesta se afla la volanul unui „Mercedes 210”.Sub pretextul că bărbatul transporta produse agricole pe care nu le-a declarat, așa-zișii vameși l-au deposedat de mașină și încărcătură pe Pădureț, obligându-l să plătească o amendă de 50 la sută din valoarea produselor transportate și să achite și valoarea mărfii.

Și actualul șef al administrației separatiste a raionului Dubăsari, Fiodor Covaliov, s-a ales cu dosar penal în R. Moldova pentru uzurparea de calități oficiale și riscă până la patru ani de închisoare (art. 351/2 - Cod Penal).

Banii profesorilor, confiscați

Pentru umilința la care a fost supusă administrația Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol pe 5 februarie 2014 au fost deschise alte dosare penale, dar banii extorcați atunci de la directorul liceului, Ion Iovcev, care reprezentau salariile profesorilor instituției, așa și nu au mai fost întorși.

Pe 5 februarie 2014, trei angajați ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, printre care și directorul acestuia, Ion Iovcev, au fost reținuți în apropiere de localitatea Parcani, la intrarea în orașul Tiraspol, fiind acuzați de contrabandă. Aceștia se întorceau din orașul Căușeni, unde ridicaseră salariile pentru luna ianuarie ale angajaților instituției.

Astăzi, șefa așa-zisului serviciu fiscal din Dubăsari, Natalia Grubîi, este ca de obicei la serviciu, deși este cercetată la Chișinău pentru samavolnicie soldată cu daune în proporții deosebit de mari (art 352/3 - Cod Penal).

De neatins

Actualul așa-zis șef al administrației raionului Dubăsari, controlat de autoritățile de la Tiraspol, Fiodor Covaliov, organizează periodic ședințe și dă indicații subalternilor săi, inclusiv privind „înăbușirea” oricărui eveniment care ar comemora eroii care au căzut la Nistru în lupta pentru independența țării. Nici dosarul penal pe numele său, pentru uzurpare de calități oficiale, nu are încă finalitate.

Și șeful așa-zisului serviciu de migrație din același raion, Igor Bardier, riscă de la trei la cinci ani de închisoare pentru samavolnicie și uzurparea de calități oficiale, dar acesta își încălzește zi de zi scaunul de la birou (art. 351, 352 - Cod Penal).

Cei responsabili de cauzele penale ale separatiștilor în R. Moldova susțin că, deși aceștia sunt citați, nu se prezintă niciodată la audieri, iar dosarele se prăfuiesc prin sertare.

Dosare „cu barbă”

Cazul Soin

Toate aceste dosare riscă să aibă soarta altora deschise de autoritățile de la Chișinău încă în anul 2004 pe numele așa-zisului deputat transnistrean Dmitri Soin și așa-numitului ministru al securității de stat din Transnistria, Vladimir Antiufeev.

Dmitri Soin este un „client” fidel al organelor de drept din R. Moldova. Pe numele său au fost pornite mai multe cauze penale începând cu anul 2004 pentru subminarea activității instituțiilor și organizațiilor legale, ațâțarea vrajbei naționale, omor intenționat etc.

Iată câteva acțiuni ale lui Soin, cel reținut anul trecut în Ucraina și care a reușit să fugă în Federația Rusă până la extrădarea acestuia în R. Moldova:

*În anul 1994, Soin a înfiinţat în or. Tiraspol o organizaţie cu caracter extremist „Pyccкий марш”, membrii căreia, sub conducerea lui, în octombrie a aceluiaşi an au devastat şcoala moldovenească cu predare în grafie latină din or. Tiraspol.

*Membrii partidului popular-democrat „Prorîv”, condus de Dimitri Soin, au stropit, tot în 1994, drapelul şi stema Republicii Moldova cu benzină, le-au dat foc și le-au pussă plutească așa pe apa râului Nistru.

*Dimitri Soin l-a împușcat mortal, în luna noiembrie 1994,pe cetăţeanulS. Bogoroş, cu care avea neînțelegeri, după care a dispărut de la faţa locului.

*Pe 14 martie 1995, același Soin a tras câteva focuri de armă în cetățeanul I. Maico și ruda acestuia pe care i-a omorât pe loc. Organele de drept ale R. Moldova afirmă că Soin a făcut acest lucru intenționat, având scopul să acapareze averea acestora.

Soin este anunțat în căutare internațională, fiind inclus în baza de date a Interpolului, dar poliția din Federația Rusă nu l-a „observat” nici până astăzi.

Cazul Antiufeev

Dacă era prins în 2004, fostul așa-zis ministru al securității de stat din stânga Nistrului, Vladimir Antiufeev, făcea cel puțin 30 de zile de arest în R. Moldova. Mandatul de arest pe numele acestuia a fost eliberat pe 10 noiembrie 2004, dar Antiufeev nu a ajuns pe mâna oamenilor legii din R. Moldova niciodată.

Antiufeev este cercetat pe faptul favorizării unei infracţiuni deosebit de grave. În noiembrie 1994,acesta l-a declarat nevinovat pe Dimitri Soin, fără a ancheta cazurile de omor şi a dispune tragerea la răspundere penală a acestuia.

Acesta este motivul pe care l-au găsit autoritățile R. Moldova să i-l incrimineze oficial, deși rolul lui Antiufeev în destabilizarea situației la Nistru este destul de cunoscut.

Numai că povestea lui Antiufeev este aidoma celei despre gogoașă: „De autoritățile lituaniene am scăpat, iar acum scap și de cele moldovenești”. Iată și de ce:

Născut în Novosibirsk, Rusia, căderea Uniunii Sovietice l-a prins pe generalul rus în Letonia, în gradul de maior al Detașamentului pentru acțiuni speciale al Miliției din orașul Riga și îndeplinea funcția de locțiitor al șefului Direcției de urmărire penală a Miliției din capitala letonă.

El a participat la o tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități ale Letoniei democratice, care s-a soldat cu mulți morți, iar în urma eșuării acesteia a fugit la Moscova pe 23 august 1991. Antiufeev a fost dat în urmărire generală de către autoritățile letone pentru „crime împotriva statului”. Antiufeev, însă, și-a schimbat numele pentru puțin timp, a ajuns în Transnistria și a condus acțiunile de separare a regiunii de R. Moldova.

De dosarul din Letonia a scăpat, întrucât urmărirea penală pe numele lui Antiufeev a fost încetată în 2001, din cauza expirării termenelor de prescripție.

***

Transnistrenii au deschis, de-a lungul timpului, dosare penale pe numele mai multor funcționari din R. Moldova, printre care fostului comisar al raionului Dubăsari, Victor Uța, fostului procuror de Dubăsari, Valeriu Smichină, dar și pe numele a unor foști viceminiștri de Interne.

***

Imediat după arestarea lui Maxim Kuzmiciov la Atena, așa-zisa șefă a diplomației transnistrene, Nina Ștanski, a amenințat Chișinăul: „Acest incident este o tentativă de tensionare a situației în procesul de negocieri”.

„Niciun oficial transnistrean nu a fost pedepsit”

Diferență // „Faptul că ești angajat al structurilor din Tiraspol nu înseamnă că trebuie să acționezi ca un tâlhar”, susține Alexandru Postică de la Asociația „Promo-Lex” în interviul de mai jos

Dle Postică, ce credeți că o determină pe Nina Ștanski să se plângă pe faptul că așa-zișii oficiali transnistreni ar fi hărțuiți cu dosare?

Ceea ce face Nina Ștanski, pe lângă faptul că reprezintă o isterie fără niciun motiv, constituie o dezinformare a opiniei publice și o străduință a acesteia de a găsi vinovații de colapsul așa-numitei conduceri de la Tiraspol.

Cu părere de rău, mulți oficiali nu combat aceste declarații nefondate ale ultimei, iar unii reprezentanți ai structurilor internaționale, fără a se documenta, fac declarații pripite în acest sens.

Niciun oficial din stânga Nistrului nu este persecutat numai de aceea că este oficial al unei structuri ilegale, deși e și firesc să fie urmăriți cel puțin pentru uzurparea calităților oficiale. Aici e diferența cea mare între procurorii din R. Moldova și cei din alte state în care au existat asemenea conflicte. Aici cred că putem vorbi chiar despre impunitate la scară largă, dar pe de altă parte acest gest ar trebui apreciat de către negociatori și structurile internaționale ca fiind o manifestare de toleranță maximă. Prin urmare, vorbind despre dosarele penale deschise pe numele oficialilor, acest număr nici nu s-a majorat și nici nu s-a micșorat, asemenea dosare pur și simplu nu există.

Totuși, există mai multe dosare penale în care cetățeni din Transnistria sunt bănuiți de diferite infracțiuni…

Într-adevăr, în vizorul procurorilordin R. Moldova sunt mai multe plângeri din partea persoanelor care locuiesc în stânga Nistrului și nu doar cetățeni ai R. Moldova. Cel puțin, noi avem o mulțime de cetățeni ruși care se plâng de comiterea unor fapte ilegale în privința lor. Asociația „Promo-Lex” examinează plângeri cu privire la comiterea torturii, lipsirii ilegale de libertate, comiterea faptelor de escrocherie, tâlhării etc. Prin urmare, pe fiecare caz de tortură și alte fapte ilegale grave au fost sesizate organele de drept.

Acestea, în mod legal și just, au dispus pornirea urmăririi penale și investigarea cauzelor penale pe faptul descris de partea vătămată. Dosarele penale nu sunt deschise în privința dnei Ștanski sau altor persoane oficiale. Evident, de multe ori sunt citate persoane care locuiesc în stânga Nistrului, iar multe dintre ele sunt angajate ale structurilor de forță de acolo. Dar asta nu înseamnă neapărat că ei sunt persecutați, organul de urmărire penală este obligat să cerceteze minuțios orice detaliu, iar oamenii de acolo pot contribui la înfăptuirea justiției.

Pe moment, într-adevăr sunt câteva dosare în care unii angajați ai structurilor de forță de acolo sunt recunoscuți ca bănuiți, dar ei sunt recunoscuți bănuiți de aceea că au comis cu bună știință fapte de tortură, lipsire arbitrară de libertate, însușirea bunurilor altor persoane, deci au acționat ca hoții la drumul mare.

Chiar dacă ei erau angajați ai poliției moldovenești sau ai celei ucrainene, la fel aveau să fie „persecutați”. Faptul că ești angajat al structurilor din Tiraspol nu e o legitimație ca să-ți faci de cap după cum îți place și să acționezi ca un tâlhar.

Spre regret, niciun oficial transnistrean nu a fost pedepsit pentru faptele sale. Faptul că unii au fost anunțați în căutare nu înseamnă că sunt pedepsiți.

Dar știți dacă autoritățile autoproclamate din Transnistria au deschis dosare pe numele unor factori de decizie de la Chișinău?

În tot haosul care se petrece în regiune, nu exclud că sunt pornite dosare penale în privința oficialilor noștri. De altfel, pe panoul de la intrare în regiune erau plasate pozele mai multor demnitari, iar mai jos era o adnotare că sunt persoane indezirabile și că multe dintre ele se află în căutare. Cu certitudine sunt niște acuzații inventate, care în general nu se regăsesc în așa-numita legislație a lor.

Spre exemplu, am primit acum cinci luni un comunicat prin care am fost informați că membrii Asociației „Promo-Lex” sunt anchetați penal pentru destabilizare, apoi am primit informații că eu și Ion Manole avem calitatea de bănuiți într-un dosar. De ce anume suntem bănuiți, cred că nici ei nu înțeleg.

Cum calificați acțiunile aproape sistematice ale miliției transnistrene care sechestrează cetățeni ai R. Moldova și îi „judecă” în stânga Nistrului?

Pe rolul Curții Europene se află mai bine de 50 de cauze în care s-au invocat aceste violări, pe care noi le considerăm drept abuzuri. Pe de altă parte, aș atrage atenția asupra faptului că autoritățile noastre nu au făcut mare lucru în acest sens.

Asociația „Promo-Lex” încearcă, din 2008, să determine autoritățile să elaboreze o strategie de lungă durată, inclusiv examinarea posibilității de a înfăptui un sistem de justiție de tranziție, ale cărei etape le-am propus și le promovăm sistematic. Se pare că cineva nu agreează asemenea planuri. Iar menținerea în incertitudine juridică este convenabilă anumitor structuri și organizații internaționale inclusiv. Păcat.

Vă mulțumim!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md