11:09:04 18.12.2017
Stiri

V-ați trezit peste noapte FĂRĂ cetățenia României? SOLUȚIILE propuse de un deputat de la București

Știri 20.04.2017 17:01 Vizualizări5059 Autor: Ziarul National
V-ați trezit peste noapte FĂRĂ cetățenia României? SOLUȚIILE propuse de un deputat de la București

Deputatul de la București Matei Dobrovie a depus un proiect de Lege prin care propune modificarea și completarea Legii cetățeniei române, menit să ajute tinerii din R. Moldova care au dobândit cetățenia română odată cu părinții lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate românești.

„Câteva mii de cetățenii români cu domiciliul în străinătate, majoritatea tineri din R. Moldova, nu pot să obțină un nou pașaport românesc din cauza unei probleme de comunicare inter-instituțională între Direcția Generală de Pașapoarte și Autoritatea Națională pentru Cetățenie. De-a lungul activității sale, Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu a eliberat documente pentru minorii care au dobândit cetățenia română odată cu părinții și, de aceea, câteva mii de cetățeni români nu se află în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte”, a explicat Matei Dobrovie, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

În prezent, singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme este cea a depunerii unui nou dosar pentru dobândirea cetățeniei române, deși pentru persoana în cauză nu a intervenit vreun caz de pierdere a cetățeniei române. Mai mult, cetățenii respectivi sunt obligați să își anuleze vechile acte de identitate în instanță.

„Pe baza pașaportului românesc, tinerii din R. Moldova au primit dreptul de studia sau de a munci în diferite țări ale UE. Întrucât statul român refuză să le reînnoiască pașapoartele, ei sunt obligați să renunțe la tot ceea ce au clădit cu mari eforturi peste hotare. Dat fiind absurdul acestei situații și urgența remedierii problemei, am decis ca prima mea propunere legislativă să aibă în vedere modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991”, a declarat Dobrovie.

Astfel, modificarea legislativă propusă de USR vizează introducerea unei proceduri de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții de către minorii neincluși în certificatul de cetățenie română al părinților. În baza unei cereri adresate Comisiei de Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie și în urma verificărilor făcute de această Comisie, președintele Autorității va putea emite un ordin de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții. Dacă titularul dreptului la recunoaștere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții, ce va avea forța probantă a unui certificat de cetățenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte.


Potrivit lui Matei Dobrovie, introducerea unei astfel de proceduri este necesară și prezintă următoarele avantaje:

– Soluționarea cererii de recunoaștere se va face într-un termen scurt, comparativ cu analiza unui nou dosar de dobândire a cetățeniei române, întrucât Comisia de Cetățenie are obligația de a analiza cererile de urgență. Președintele ANC trebuie să emită ordinul de recunoaștere în termen de 3 zile de la constatarea îndeplinirii condițiilor legale, iar condiția depunerii jurământului a fost eliminată, dat fiind faptul că această procedură privește recunoașterea, iar nu acordarea vocației de cetățean român.

– Numărul de acte ce trebuie să însoțească cererea este redus la un document care atestă cetățenia română a părinților/părintelui, acordul celuilalt părinte/hotărârea judecătorească prin care s-a decis dobândirea cetățeniei române de către minor odată cu unul dintre părinții săi, sau un act de stare civilă care dovedește filiația copilului față de părintele cetățean român și implicit vârsta acestuia la data dobândirii cetățeniei de către părinte.

– Actualizarea corespunzătoare a evidențelor Direcției Generale de Pașapoarte.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
18.12.2017 09:17 Nicolae Negru Un an cu Dodon, realizări imaginare, ...

15.12.2017 09:19 Nicolae Negru Din nou cu fața spre Vest, cu aceleaș...

11.12.2017 09:19 Nicolae Negru Alexandru Moșanu, un politician europ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
În ce situație credeți că ar avea mai mult de câștigat Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, la viitoarele alegeri parlamentare?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md