10:32:41 25.04.2024
Stiri

UTIL // Cele mai frecvente GREȘELI în folosirea caloriferelor alimentate de centrală cu gaz

Știri 06.12.2016 15:30 Vizualizări5187 Autor: Ziarul National
UTIL // Cele mai frecvente GREȘELI în folosirea caloriferelor alimentate de centrală cu gaz casepractice.ro


Pentru a gestiona încălzirea locuinței în condiții bune și la costuri cât mai reduse, trebuie să aveți în vedere funcționarea întregii instalații. Vă prezentăm o serie de greșeli frecvente în folosirea caloriferelor alimentate de centrala cu gaz.

1. Amplasarea

Caloriferul trebuie să fie neapărat poziționat sub geam pentru că, din cauza temperaturii mai scăzute, geamul face condens, ceea ce duce în timp la deteriorarea ferestrei. Montând caloriferul sub fereastră, se formează o perdea de aer cald care va ține în permanență geamul uscat și fără condens.

2. Subdimensionarea

Dacă instalați calorifere prea mici, centrala va trebui să lucreze mai mult în perioadele foarte reci pentru o încălzire corespunzătoare. Cu calorifere dimensionate corespunzător, veți face economie în perioadele cu temperaturi foarte scăzute.

3. Controlați consumul din fiecare cameră

Montați robinete cu cap termostat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră. Închideți caloriferele în camerele unde nu stați.

4. Întreținerea

Ocupați-vă de curățarea și aerisirea instalației. Demontarea și spălarea bucată cu bucată a tuturor caloriferelor din casă nu rezolvă și problema zecilor sau sutelor de metri de țeavă a instalației și cel mai important: interiorul centralei termice. Randamentul centralei scade după 5-6 ani cu câteva procente datorită depunerilor atât din schimbătorul de căldură primar – cel ce încălzește apa din calorifere, cât și cele din schimbătorul de căldură secundar – cel ce prepară apa caldă menajera Adăugând depunerile de crustă din calorifere, se mai pierd câteva procente din randamentul instalației, astfel că pot apărea diferențe și de 15% între consumul instalației curate și al instalației necurățate. Soluția acestei situații păguboase este o curățare chimică profesionistă și o protejare a instalației.

5. Blocarea căldurii

Dacă puneți mobilă voluminoasă în fața caloriferului, aerul cald va circula defectuos și nu va încălzi camera corespunzător. De asemenea, nu acoperiți radiatoarele cu perdele sau draperii groase – pierderile sunt de 10-15%.

6. Aerisirea

În sezonul rece, nu aerisi camerele dintr-o dată, ci în două reprize de câte 5 minute. Pierderile de căldura vor fi astfel mai mici. Închideți centrala cât este geamul deschis, pentru a nu risipi căldura.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md