17:26:53 19.04.2024
Stiri

UTIL // Beneficiile VERZEI pentru sănătate - inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase

Știri 24.03.2017 11:42 Vizualizări1701 Autor: Ziarul National
UTIL // Beneficiile VERZEI pentru sănătate - inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase sursa: google.ro


Varza este o legumă cruciferă extrem de bogată în fitonutrienți, ce face parte din aceeaşi familie a verzei de Bruxelles, conopidei, verzei Kale sau broccoli-ului.

Acest aliment consumat în toate colţurile lumii oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, de la efectele sale antiinflamatorii, până la protecţia pe care o oferă tractului digestiv şi sistemului cardiovascular.

Varza şi valorile sale nutriţionale

Vitaminele, mineralele şi fitonutrienții din varza contribuie din plin la menţinerea stării de sănătate, dar şi la reglarea greutăţii corporale, datorită numărului redus de calorii pe care această legumă îl conţine.

Varza şi beneficiile pentru sănătate

Specialiştii în nutriţie recomandă introducerea verzei în dieta zilnică fără restricţii, alături de celelalte legume crucifere, pentru a beneficia în mod constant de numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

- Prevenirea şi tratarea multor boli. Varza este o sursă bogată de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, contribuind masiv la prevenirea şi tratarea multor boli, precum scorbutul (deficienţa în vitamina C), ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripele şi răcelile etc. În plus, varza ajută la grăbirea vindecării rănilor şi a ţesuturilor lezate, reglează funcţionarea sistemului nervos şi reduce simptomele bolilor neuronale degenerative, precum sindromul Alzheimer.

- Reglarea greutăţii corporale. Varza cu frunze verzi este foarte hrănitoare, furnizând în acelaşi timp un număr foarte mic de calorii 25 kcal pentru 100 de grame.

- Prevenirea cancerului şi reglarea nivelului de colesterol. Varza este o sursă excelentă de fitochimicale, precum tiocianaţii, indol-3-carbinolul, luteina, zeaxantina şi sulforafanul. Aceşti compuşi sunt antioxidanţi puternici, cunoscuţi pentru rolul lor important în prevenirea cancerului de sân, cancerului de colon, cancerului de prostată şi reducerea nivelului colesterolului rău LDL.

- Protecţia tractului digestiv. Conţinutul bogat de fibre din varză ajută la protecţia tractului digestiv, stimulând evacuarea completă a resturilor din colon. În acest fel, se previn episoadele de constipaţie şi alte probleme legate de digestie.

- Prevenirea deficienţei de sulf. Sulful, regăsit într-o concentraţie mare în varză, este un nutrient folositor organismului, luptând împotriva infecţiilor. Deficienţele în sulf pot rezulta în declanşarea infecţiilor microbiene şi în întârzierea vindecării rănilor. Sulful contribuie totodată şi la reducerea severităţii ulcerelor stomacale.

- Inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase. Varza se mai remarcă şi prin concentraţia mare de compuşi anticancerigeni, precum lupeolul, sinigrină şi sulforafanul, ce stimulează activitatea enzimelor care inhibă creşterea tumorilor canceroase. Într-un studiu efectuat pe un eşantion de femei din China, s-a descoperit că participantele cu o dietă bogată în legume crucifere au reuşit să oprească din evoluţie cancerul de sân cu care au fost diagnosticate.

- Oprirea inflamațiilor în organism. Varza este o sursă importantă de glutamină, un agent antiinflamator puternic, care s-a dovedit eficient în reducerea efectelor multor tipuri de inflamaţii, iritaţii, alergii, dureri articulare şi afecţiuni cutanate.

- Menţinerea sănătăţii ochilor. Puţine persoane ştiu că varza este totodată o sursă de betacaroten, antioxidant benefic sănătăţii ochilor, care poate preveni instalarea degenerării maculare sau a cataractei, afecţiuni specifice înaintării în vârstă.

- Îmbunătăţirea randamentului cerebral. Prezenţa vitaminei K şi a antocianinelor în varză asigură o îmbunătăţire a randamentului cerebral, mai exact o stimulare intensă a funcţiilor cognitive şi a concentrării. Vitamina K este esenţială pentru producţia sfingolipidelor, straturile de mielină din jurul nervilor. Acest înveliş are rolul de a proteja neuronii de leziuni. Prin urmare, vitamina K din varză poate contribui activ la prevenirea degenerării neuronale, sindromului Alzheimer şi demenţei.

- Protecţia sistemului osos. Varza şi celelalte legume crucifere sunt surse excelente de minerale (calciu, magneziu şi potasiu), părţi integrante ale procesului natural de protecţie a oaselor împotriva degradării sau a instalării osteoporozei.

- Reglarea tensiunii arteriale. Conţinutul de potasiu din varză conduce la reglarea presiunii arteriale, pentru diminuarea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Potasiul este un bun vasodilatator, care relaxează vasele sanguine şi ajută fluxul sanguin să circule mai bine.

- Protecţia pielii. Aceiaşi antioxidanţi din varză contribuie la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii, încetinind procesul de îmbătrânire a ţesutului cutanat. Radicalii liberi combătuţi de antioxidanţi sunt principalii responsabili pentru apariţia ridurilor, decolorării pielii, petelor cutanate şi altor semne de îmbătrânire.

- Ameliorarea durerilor musculare. Atunci când o anumită bacterie fermentează în varză, prin gătire sau murare, leguma eliberează în corp acid lactic. Studiile de specialitate au arătat că această substanţă ajută la atenuarea durerilor musculare.

- Detoxifierea organismului. Varza este totodată şi un bun detoxifiant, purificând sângele prin stimularea eliminării toxinelor din corp (în principal a acidului uric, cauza principală a reumatismului, gutei, artritei, calculilor renali, bolilor cutanate şi eczemei). Acest efect de detoxifiere se datorează în mare parte vitaminei C şi sulfului, pe care leguma cruciferă le conţine în cantităţi generoase.

Sursa: sfatulmedicului.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md