11:58:11 24.04.2024
Stiri

UTIL // Alimente care te pot PĂCĂLI ușor. Nu sunt chiar atât de sănătoase!

Știri 28.04.2018 08:03 Vizualizări8618 Autor: Ziarul National
UTIL // Alimente care te pot PĂCĂLI ușor. Nu sunt chiar atât de sănătoase! sursa: eva.ro


Dacă vrei să cauți alternative sănătoase la anumite alimente, trebuie să ai mare grijă pentru că te poți păcăli cu ușurință. Mare atenție la aceste alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase!

Dacă nu bei lapte de vacă, ci preferi să alegi un lapte vegetal nu înseamnă că este neapărat mai sănătos dacă nu ești atentă la eticheta cu ingrediente. Dacă nu mănânci chipsuri din cartofi, ci alegi chipsurile din banane, linte sau năut, iar nu înseamnă că ai făcut neapărat o alegere mai sănătoasă dacă nu te interesează ingredientele și modul lor de preparare. Este foarte ușor să alegi alimente pe care le consideri mai sănătoase, însă este mult mai important să analizezi lista cu ingrediente ca să te asiguri că ai cumpărat un produs mai bun.

Chiar dacă nu este întotdeauna ușor să faci alegerile sănătoase, există câteva alimente care pretind a fi mai sănătoase, dar te poți păcăli cu ușurință.

Ai grijă la aceste 10 alimente care te pot păcăli ușor:

1. Chipsurile din banane

Nu te gândi că acestea sunt alternativele sănătoase la chipsurile obişnuite, deoarece acestea sunt prăjite în ulei de palmier şi adesea au zahăr adăugat. Prin urmare, nu ai făcut nimic dacă înlocuieşti bananele în stare proaspătă care au fibre, potasiu şi magneziu cu aceste sortimente prăjite.

Ce poţi să faci este să deshidratezi banane cu ajutorul unui deshidrator sau chiar în cuptor la temperatură mică şi cu ventilaţia pornită. Şi atunci ştii sigur că nu au zahăr adăugat şi nici nu sunt prăjite.

2. Laptele vegetal

Dacă te vei uita pe eticheta cu ingrediente, poți să observi că un lapte vegetal ieftin (de soia, migdale sau cocos) conține o cantitate infimă din ingredientul de bază la care se adaugă o mulțime de alți aditivi, greu de descifrat pentru noi. Este logic că nu va fi un produs mai sănătos pentru tine, de aceea trebuie să te asiguri că ai ales un lapte vegetal de calitate cu un conținut cât mai mare de migdale, soia, cocos.

Pe lângă ingredientul de bază, laptele vegetal bun mai are doar apă, sare și maximum ulei de floarea-soarelui (în special în cazul laptelui de orez). O altă variantă bună ar fi să faci lapte de migdale acasă pentru a obține un produs sănătos și concentrat.

3. Crackerşii

Chiar dacă eşti tentată să înlocuieşti pâinea cu crackerşii sau cu rondelele din orez trebuie să ştii că nu toate sortimentele pe care le alegi sunt sănătoase. Unele conţin chiar mai mulţi aditivi decât pâinea, de aceea este foarte important să citeşti ingredientele de pe etichetă. Crackerşii trebuie să aibă doar făină de secară (de preferat), apă şi sare. Iar rondelele din orez este de preferat să fie din orez integral sau din amestec de quinoa, porumb, orez integral. Nu cumpăra crackerşii care au în compoziţie drojdie, amidon modificat, conservaţi, coloranţi şi uleiuri.

4. Produsele fără gluten

Glutenul este foarte periculos pentru persoanele care au o intoleranţă la el şi suferă de boala celiacă, însă produsele ca fiind fără gluten trebuie alese tot ţinând cont de eticheta cu ingrediente. Foarte multe astfel de produse nu conţin gluten, însă abundă în aditivi, grăsimi, zahăr care sunt la fel de nocive pentru sănătate. Alege cu atenţie aceste produse în funcţie de ingrediente şi încearcă să prepari acasă reţete fără gluten în funcţie de gusturile tale.

5. Fructele uscate sau confiate

Este de preferat să consumi fructele în stare proaspătă, însă există şi anumite sortimente de fructe uscate care aduc beneficii pentru sănătate (cum ar fi prunele uscate care sunt bune pentru digestie, caisele deshidratate care trebuie să fie maro nicidecum portocalii, curmalele, stafidele şi smochinele). Trebuie să citeşti şi aici eticheta cu ingrediente şi să le eviţi pe cele care conţin conservaţi, zahăr şi sulfiţi. Fructele confiate au un adaos foarte mare de zahăr, conservanţi şi coloranţi.

6. Brânzeturile procesate

Înlocuieşte brânza topită, feliile de brânză ambalate individual sau alte sortimente de brânzeturi procesate cu variante naturale care nu conţin altceva în afară de lapte, smântână, bacterii lactice, cheag, cultură de mucegai (la unele sortimente) şi sare.

7. Conservele de legume

Citeşte înainte eticheta cu ingrediente, deoarece s-ar putea să ai surpriza să vezi zahăr, oţet sau alte ingrediente care nu au ce să caute în aceste conserve. Alege conservele care au doar legumele, apa şi eventual puţină sare.

8. Legumele cu amidon

Ele sunt sănătoase, însă nu este recomandat să le consumi în cantităţi mari, ci să le înlocuieşti cu legumele care nu conţin amidon.

Porumbul, cartofii, cartofii dulci şi dovleacul au un conţinut mare de amidon şi nu este recomandat să faci excese şi nici să le consumi seara. Înlocuieşte-le cu verdeţuri, sfeclă roşie, morcovi, ţelină, dovlecei, broccoli, conopidă, vinete.

9. Iaurtul cu fructe

Evită să le cumperi pe cele din comerţ, deoarece majoritatea au zahăr adăugat. Este recomandat să alegi iaurt grecesc simplu şi să adaugi fructe proaspete.

10. Terciul de ovăz instant

Fulgii de ovăz sunt sănătoşi, fiind benefici pentru digestie şi pentru scăderea colesterolului, însă nu şi sortimentele instant pe care le găseşti în comerţ. De asemenea, reţine că cu cât sunt mai mici fulgii de ovăz cu atât sunt mai procesaţi, de aceea este recomandat să îi alegi pe cei mari sau chiar spărtura de ovăz integral. Aceste sortimente sunt sănătoase, însă vor avea nevoie de un timp mai lung de fierbere, nicidecum 2-3 minute.

Sursa: eva.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md