17:37:43 20.04.2024
Stiri

Experți din România și Ucraina SALUTĂ intenția guvernării de la Chișinău de a COMBATE propaganda rusească: „Este vorba de TERORISM informațional”

Social 15.06.2017 08:30 Vizualizări2352 Autor: Ziarul National
Experți din România și Ucraina SALUTĂ intenția guvernării de la Chișinău de a COMBATE propaganda rusească: „Este vorba de TERORISM informațional”


Cel puțin trei experți în securitate informațională din România și Ucraina salută intenția guvernării de la Chișinău de a începe lupta contra propagandei rusești prin intermediul posturilor de televiziune retransmise în R. Moldova. Aceștia explică că stoparea propagandei rusești, care nu este altceva decât „terorism informațional”, este vitală pentru țara noastră mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018.

Fostul consilier prezidențial și directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu, consideră că proiectul de lege al democraților, menit să pună bazele combaterii propagandei rusești pe teritoriul R. Moldova, este un prim-pas important ca instrument de apărare în războiul informațional.

„Este vorba despre instrumente naționale de combaterea războiului informațional și este un instrument de natură juridică, normativă. Este un prim-pas important, ca instrument de apărare în războiul informațional, dar care nu face decât să suplimenteze celelalte categorii de instrumente. Este un instrument real, dar destul de balansat, care face un echilibru între componenta de libera exprimare și componenta informațională”, a declarat Chifu pentru deschide.md.

În aceeași context, Iulian Chifu consideră că Guvernul de la Chișinău ar trebui să facă un studiu al nivelului de impact asupra combaterii războiului informațional, pentru a înțelege dacă proiectul de lege va fi unul eficient.

Citește și: Guvernarea de la Chișinău anunță că este DETERMINATĂ să ELIMINE propaganda rusească din spațiul informațional al R. Moldova

„Studiul trebuie realizat pentru a vedea care sunt instrumentele de impact, iar pentru fiecare instrument ulterior trebuie construite instrumentele de contracarare. E natural să existe instrumente de contracarare și o instituție care să pună funcțiune acest instrument. Evident că linia este extrem de fragilă între accesul la informație și lupta cu propaganda rusească. Instituția însă, urmează să fie pusă sub control civil, astfel încât să nu fie admise excesele”, continuă Chifu.

Nu în ultimul rând, expertul consideră că e nevoie să fie create premise pentru dezvoltarea mijloacelor media existente în R. Moldova, precum și reglementări în ceea ce privește piața publicității.

Citește și: RAPORT // PROPAGANDĂ la posturile TV din Rusia, retransmise în R. Moldova: Război nuclear „din vina” SUA, Ucraina „nazistă”, iar Putin, unicul „salvator”

„Există probleme mari în ceea ce privește, de exemplu, televiziunea publică română – TVR, postul de radio românesc. Nu au acoperire națională și se merge pe un segment destul de îngust. De asemenea, este foarte important ca să se facă regulă pe segmentul publicității, în contextul în care cea mai mare parte a reclamei se duce la posturile care retransmit televiziunile rusești. Este nevoie să se facă regulă și la nivelul de măsurare a audiențelor care dirijează piața publicității. Ar fi natural ca publicitatea să meargă și către televiziunile de limbă română dacă audiența se împarte în mod egal între posturile de limbă română și rusă”, a opinat acesta.

La rândul său, expertul ucrainean din Odessa, autorul studiului „Primul război hibrid: conflictul transnistrean în contextul conflictului ruso-ucrainean”, Artiom Filipenko, consideră că inițiativa privind limitarea propagandei ruse este actuală, îndeosebi în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.

„Ucraina a testat pe pielea sa ce înseamnă agresiunea informațională din partea Rusiei și a luat anumite măsuri pentru a limita influența informațională rusească. Rusia folosește cu mult succes deschiderea și principiile societăților occidentale. În mod formal, Rusia se ascunde după scutul libertății de exprimare, iar informația denaturată o prezintă ca fiind alt punct de vedere. Nu doar statele din spațiul post-sovietic, dar și țările Occidentale nu au fost pregătite din punct de vedere moral pentru a face față fluxurilor de dezinformare și chiar minciunilor pe care le răspândește mass-media rusească. Este vorba despre un terorism informațional, care se realizează cu suportul statului rus. De aceea, în lupta cu terorismul internațional, statele occidentale adoptă un șir de măsuri restrictive, inclusiv interzicerea unor canale media, pentru a-și asigura securitatea. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem mai multe lucruri. În condițiile dezvoltării televiziunii prin satelit, existenței programelor de evitare a blocării în Internet, noi putem vorbi nu atât despre o blocadă, cât despre o limitare a accesului în masă la canalele de informare rusești”, a subliniat Filipenko.

Acesta mai atrage atenția că produsele rusești, în special show-urile TV bine realizate, ar trebui înlocuite cu un produs mediatic de calitate. „Canalele rusești atrag prin varietatea de programe și calitatea acestora. În acest sens s-ar cere o cooperare între Ucraina și R. Moldova în ceea ce ține pregătirea materialelor informative, programelor. Sunt necesare proiecte comune, care să fie îndreptate spre neutralizarea influenței ruse. Pentru R. Moldova acest lucru este important și în contextul problemei transnistrene”, a precizat expertul ucrainean.

Și fostul consilier al președintelui Traian Băsescu, Cristian Hrițuc, este de părerea că există o strânsă legătură între inițiativa legislativă a democraților și intenția SUA de a aloca 250 milioane de dolari pentru combaterea propagandei în Ucraina, Georgia și R. Moldova.

Citește și: Vlad Plahotniuc spune că subiectele care se regăsesc în proiectul de lege aprobat de Congresul SUA au fost pe AGENDA discuțiilor pe care le-a avut cu americanii

„Plahotniuc a anunțat că va depune această lege după ce a fost în vizită în SUA. Probabil, a fost o discuție și pe acest subiect și acum a primit undă „verde” pentru acest lucru”, spune sursa citată.

Analistul a mai adăugat că această luptă contra propagandei rusești poate să aibă sorți de izbândă și asta mai ales că pe de o parte americanii vin cu resurse importante în acest sens. „Este adevărat că oamenii pot fi feriți să nu cadă în plasa dezinformării doar printr-un proces profund de educare. Este vorba de un proces pe termen lung însă, procesul de educare se face în timp. De aceea și R. Moldova trebuie să investească bani foarte mulți în educație. Măsurile de acest gen, luate acum, sunt măsuri pe termen scurt și care pot produce efecte pe termen mediu”.

Hrițiuc a mai adăugat că nu ar trebui să ne așteptăm că efectele implementării acestei legi le vom simți imediat. „Efectele legii se vor vedea, însă nu imediat. Cred că într-un an pot fi văzute primele semne. Este bine, însă, că acest lucru se face acum. Este un pas foarte mare pentru R. Moldova, mai ales dacă ținem cont că întotdeauna în campania electorală a contat și componenta geopolitică. Uneori, interesele cetățenilor trebuie să le protejezi și cu astfel de măsuri. În faza a doua, trebuie alocați bani pentru educarea publicului, astfel încât să învețe să se ferească singur de manipulări”, a conchis Hrițiuc.

Amintim că PD a înregistrat un proiect de lege care prevede combaterea propagandei rusești în R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md