11:08:49 27.05.2018
 
Stiri

Ungaria, atac fără precedent la adresa DNA: „Este inadmisibil...”

Știri 20.03.2017 18:30 Vizualizări691 Autor: Ziarul National
Ungaria, atac fără precedent la adresa DNA: „Este inadmisibil...” sursa: evz.ro

Autorităţile din Ungaria condamnă abuzurile pe care le comite DNA din România împotriva Liceului Teologic Romano-Catolic Rakoczi Ferenc al II-lea din Târgu Mureş. Budapesta se referă la „încercările de a face imposibilă” funcţionarea acestui liceu.

„Într-un stat de drept este inadmisibil ca procurorii să îi reţină pe oameni din cauza apartenenţei lor religioase sau să fie luaţi la întrebări doar pentru că şi-au înscris copiii într-o şcoală care aparţine unui cult . Este inadmisibil şi faptul ca în cadrul unei anchete a DNA să fie pusă sub semnul întrebări simpla existenţă a unei şcoli teologice”, se arată în comunicatul dat publicităţii sâmbătă de Secretariatul de stat pentru politică naţională din Ungaria, citat de agenţia maghiară de presă MTI.

Printre aceste îngrădiri, în comunicat se amintesc „cazurile de mare greutate, nerezolvate nici până azi, ca de exemplu chestiunea privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş sau retrocedarea imobilelor bisericilor istorice, confiscate în timpul comunismului, cum este şi cazul clădirii Colegiului Secuiesc Mikó şi al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia”.

„Este bine cunoscut că Senatul UMF Târgu Mureş – în frunte cu rectorul universităţii – refuză de ani de zile – în pofida prevederilor legale – să adopte o decizie cu privire la înfiinţarea unei secţii maghiare de sine stătătoare. În acest caz împotriva Senatului nu a fost demarată urmărirea penală şi nimeni nu este hărţuit de DNA. Cu toate că imobilul fostului gimnaziu catolic de fete a fost retrocedat, funcţionarea normală a liceului este împiedicată necontenit”, se menţionează în comunicat.

Secretariatul de stat din Ungaria mai precizează: „Guvernul ungar îi susţine pe părinţii şi pe copiii intimidaţi şi persecutaţi nevinovaţi şi îi asigură de solidaritatea şi sprijinul său moral pe cei care îşi asumă, chiar şi într-o asemenea situaţie, luptă pentru drepturile lor şi depun eforturi pentru menţinerea funcţionării şi în continuare a liceului catolic. Este absurd că în secolul XXI, pe teritoriul Uniunii Europene, poate să fie pusă sub semnul întrebării funcţionarea unei şcoli teologice în cadrul unei clădiri care aparţine bisericii, ceea ce este incompatibil cu sistemul de drepturi şi de valori al Uniunii Europene”, se subliniază în comunicat.

DNA a început urmărirea penală în noiembrie anul trecut împotriva directorului liceului, Zsolt Tamas, şi împotriva şefului inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, pentru abuz în serviciu în cazul funcţionării Liceului Teologic Romano-Catolic, în pofida faptului că au avut la cunoştinţă asupra lipsei autorizării de funcţionare a acestei instituţii.

În luna februarie, DNA a început şi audierea părinţilor copiilor care învaţă în acest liceu, sugerându-le că copiii lor pot pierde anii învăţaţi în acest liceu. La sfârşitul lunii februarie, Inspectoratul Școlar Mureş a decis ca, din cauza situaţiei juridice incerte, să nu aprobe înscrierile copiilor la clasele pregătitoare. Un grup al părinţilor copiilor care învaţă la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au organizat săptămâna trecută, de luni până vineri, o serie de proteste, în faţa sediului Prefecturii Târgu Mureş, faţă de incertitudinea ce planează în jurul existenţei liceului, scrie evz.ro.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md