04:07:57 29.03.2024
Stiri

Timofti îl DESFIINȚEAZĂ pe Dodon, care spune că trebuie să ne cerem IERTARE de la SERARATIȘTII de la Tiraspol

Politică 21.12.2016 14:07 Vizualizări32630 Autor: Ziarul National
Timofti îl DESFIINȚEAZĂ pe Dodon, care spune că trebuie să ne cerem IERTARE de la SERARATIȘTII de la Tiraspol


Cu două zile înainte să-i predea ștafeta, președintele Nicolae Timofti aduce critici dure președintelui ales, Igor Dodon, care a declarat într-un interviu pentru presa din Federația Rusă că autoritățile de la Chișinău trebuie să-și ceară iertare de la separatiștii de la Tiraspol pentru „războiul civil” din anul 1992. Mai mult, Timofti e de părerea că luările de poziție ale președintelui ales în urma scrutinului din 13 noiembrie curent au suficiente subtexte pentru a compromite stabilitatea în țară și unitatea națională.

„Președintele ales, Igor Dodon, surprinde, tot mai des, opinia publică cu afirmații care pot genera revenirea la o stare moral-spirituală deprimantă, dar și de angoasă în societate”, se arată într-o declarație făcută de președintele Nicolae Timofti.

Citește și: Dodon va merge la Tiraspol și își va CERE IERTARE. Ce declarații SCANDALOASE a mai făcut

Potrivit președintelui, în domeniul politic există subiecte vulnerabile, care nu pot fi tratate categoric și unilateral, iar dacă cineva o face, ar trebui să-și asume și riscul consecințelor.

„Una din afirmațiile sfidătoare la adresa combatanților războiului de pe Nistru, a familiilor care și-au pierdut în lupte tații și feciorii, dar și a autorităților statului este cea cu referire la scuzele pe care „Chișinăul ar trebui să le ceară Transnistriei”. Care a fost vina Chișinăului că la 2 martie 1992, când R. Moldova primea statut de stat membru al ONU, forțele separatiste au atacat posturile de poliție ale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului?! În cele patru luni de lupte, care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița, Tighina, s-a vărsat mult sânge pentru apărarea independenței naționale și a integrității teritoriale. Să ne cerem, astăzi, scuze pentru că nu am cedat, pentru că nu ne-am trădat idealul și am vrut să ne apărăm regimul constituțional?”, se întreabă Timofti.

Citește și: Cine ar trebui să-l PUNĂ LA PUNCT pe Dodon pentru „încurajarea separatismului”? Nicolae Negru: „Doar Parlamenul, inițiind procedura de demitere...”

De asemenea, Nicolae Timofti îl îndeamnă pe președintele ales, Igor Dodon, să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate nelegal în stânga Nistrului. „Am ferma convingere că președintele R. Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge la principala funcție în stat, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate nelegal în stânga Nistrului și să fie mai temperat în relațiile cu liderii separatiști de la Tiraspol, precum și în intențiile de a federaliza R. Moldova.

Luările de poziție ale președintelui ales în urma scrutinului din 13 noiembrie curent au suficiente subtexte pentru a compromite stabilitatea în țară și unitatea națională. Este dificil, dar nu imposibil, să fii Președintele tuturor cetățenilor, să ții cont de doleanțele lor, dar, în același timp, să nu compromiți actul normativ și Constituția țării.

Comunitatea de idei cu forțele progresiste, cu societatea civilă, cu elita intelectuală a unui popor trebuie să fie principiul de guvernare a președintelui R. Moldova, nu dogmele partidului care l-au lansat în politică. A face politică pentru un partid și a face politică în numele cetățenilor unui stat sunt activități diferite, iar cea din urmă – care este imperioasă pentru un șef de stat: denotă o maturitate politică, civică și respect față de Patrie”, mai spune Nicolae Timofti.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md