14:43:34 24.05.2018
 
Stiri

Reacția lui Andrian Candu după ce Comisia de la Veneția a făcut publice RECOMANDĂRILE cu privire la schimbarea sistemului electoral

Politică 19.06.2017 14:59 Vizualizări6352 Autor: Ziarul National
Reacția lui Andrian Candu după ce Comisia de la Veneția a făcut publice RECOMANDĂRILE cu privire la schimbarea sistemului electoral

„Aşa cum am anunţat şi zilele trecute, R. Moldova respectă recomandările Comisiei de la Veneţia şi le tratează cu atenţia cuvenită, iar aici mă refer la cele tehnico-juridice în special, pentru care ne-am şi adresat experţilor internaţionali când am transmis iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral”, scrie spicherul Andrian Candu pe blogul său. Reacția vine după ce Comisia de la Veneția a publicat astăzi recomandările privind modificarea sistemului electoral.

În speță, Candu s-a referit la un punct dintre aceste recomandări, cel referitor la polarizare şi consens, care, în opinia sa, „conţine o latură subiectivă şi este important sa fie analizat inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în R. Moldova”.

„Este R. Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral? Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante. Dar în mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european. Din păcate! Asta este însă realitatea şi, dacă am sta sa punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic. Polarizare este şi când vorbim de UE sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi când vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi când am semnat Acordul de Asociere cu UE”, declară președintele Parlamentului.

Sursa citată a amintit că, acum trei ani, când R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, lipsea consensul larg atât în societate, cât şi în Parlament.

„48% dintre participanţii la BOP 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării noastre, atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE. Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii? În ciuda presiunilor opoziţiei şi a oamenilor care nu-şi doreau schimbarea vectorului ţării, atunci noi am ţinut cont de dorinţa majorităţii şi ne-am asumat semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE care, la fel ca şi schimbarea sistemului electoral pe care vrem s-o facem acum, a avut un impact puternic asupra transformării R. Moldova”, exemplifică Andrian Candu.

De asemenea, oficialul spune că diferenţa dintre „atunci şi acum” este că modificarea sistemului de vot are o „susţinere covârşitoare” atât în Legislativ, cât şi în societate: „Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de parlamentari, iar 61% dintre cetăţenii statului îşi doresc schimbarea, în timp ce doar 29% vor menţinerea actualului sistem electoral. La fel ca şi atunci, noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice. Le vom acorda cetăţenilor dreptul de a alege deputaţii în cel mai democratic şi transparent mod, de a-i alege în mod direct, aşa cum le-au promis în alegeri aproape toate partidele, inclusiv cele care astăzi încearcă sa nu le respecte acest drept”.

Spicherul a mai adăugat că R. Moldova are nevoie de această reformă, pentru ca în Legislativ să „acceadă aleşi responsabili şi care să contribuie la dezvoltarea ţării şi nu la devastarea ei prin furturi şi spălătorii de bani”.

„În avizul Comisiei de la Veneţia, publicat astăzi, sunt recomandări tehnico-juridice importante, de care vom ţine cont pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, pe care îl vom vota în lectură finală. Vom reveni cu comentarii publice şi soluţii pentru aceste recomandări. Urmează o perioadă plină, în care vom avea discuţii atât pe intern, cât şi pe extern, pentru că dorinţa noastră este ca schimbarea electorală să fie cât mai corect făcută, iar cetăţenilor să li se dea în sfârşit ceea ce le promit politicienii de atâţia ani - libertatea de a alege direct deputaţii”, a conchis președintele Legislativului.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Vasile 19.06.2017 19:40

Criminalului Vlad Plahotniuc ii ardecurul, daca nu schimba sistemul de vot atunci organizatia criminala numita partidul democrat nu trece in parlament si vor face toti puscarie! Plahotniuc, nu uita:puscaria-i casa ta!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md