02:37:35 25.04.2024
Stiri

Trump strică legăturile cu Cuba, după ce …

Știri 17.06.2017 12:01 Vizualizări2916 Autor: Ziarul National


Trump strică legăturile cu Cuba, după ce … Sursa: ziare.com

Donald Trump ataca vineri una dintre iniţiativele cele mai emblematice ale lui Barack Obama, şi anume, apropierea faţă de Cuba, lansată în 2014 după mai bine de o jumătate de secol de tensiuni.

Într-un discurs la Miami, în Florida, el urmează, potrivit unui oficial american, să anunţe atât interzicerea tranzacţiilor cu entităţi controlate de armata cubaneză, omniprezente în sectorul turismului, cât şi o aplicare mai strictă a restricţiilor impuse călătoriilor către insula comunistă, relatează AFP.

Departe de promisiunile pe care le-a făcut în campanie, de a şterge cu o lovitură de condei iniţiativele predecesorului său democrat, republicanul miliardar urmează să opteze pentru nişte ajustări limitate - însă restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări foste inamice nu este pusă în discuţie.

Noul locatar de la Casa Albă, atent să transmită semnale unei baze anticastriste care l-a susţinut în Florida să fie ales, intenţionează să marcheze diferenţa.

Este dificilă o măsurare a priori a impactului exact al restricţionării deplasărilor asupra sectorului turistic cubanez, aflat în plin boom.

Aproape 300.000 de americani s-au dus pe insulă în primele cinci luni din 2017, reprezentând o creştere cu 145% într-un an. În 2016, Cuba a primit 284.937 de vizitatori din Statele Unite, cu 74% mai mulţi decât în 2015.

Pe plan economic, Trump urmează să anunţe interzicerea oricăror tranzacţii financiare cu puternicul Grup de Administrare a Întreprinderilor (Gaesa, un holding de stat controlat de forțele armate) sau cu filialele acestuia.

Zborurile comerciale şi croazierele către Cuba nu ar urma, însă, să fie afectate de acest anunţ.

Retorica războiului rece

Sectorul foarte sensibil al turismului - contacte cu străini şi venituri directe în valută - este unul dintre domeniile de predilecţie ale armatei, care administrează companii aeriene, hoteluri, restaurante, porturi de agrement, agenţii de închiriere de vehicule sau mari magazine.

Cele două conglomerate turistice - Gaviota şi Cubanacan - fac parte din Gaesa, al cărui preşedinte executiv, colonelul Luis Alberto Rodriguez Lopez-Callejas, este ginerele preşedintelui cubanez Raul Castro.

Înaintea anunţului prezidenţial, reţeaua hotelieră Starwood, care a inaugurat în urmă cu un an un Sheraton în Cuba, a ieşit în prima linie ca să avertizeze să nu se facă un pas înapoi.

Grupul asigură gestiunea Four Points, de aproape 200 de camere, situat în vestul Havanei şi care aparţine grupului Gaviota.

„Îndemnăm administraţia Trump să folosească turismul ca pe un instrument strategic în eforturile sale de îmbunătăţire a relaţiilor cu Cuba (...), mai degrabă decât să revină la politici din trecut”, a lansat Arne Sorenson, preşedintele Marriott Internaţional.

Potrivit unui oficial de la Casa Albă, obiectivul viitoarelor măsuri este o distanţare faţă de politica administraţiei Obama „care îmbogățea armata şi serviciile de informaţii ce joacă un rol central în oprimare pe insulă”.

Administraţia Trump insistă asupra necesităţii unei ajustări în numele apărării drepturilor omului.

La unison, ONG-uri au denunţat dinainte acest viraj de 180 de grade.

Amnesty Internaţional (AI) a avertizat împotriva consecinţelor nefaste pentru cubanezi a unei reveniri „la retorică Războiului Rece şi la izolare”.

Cubanezii, „penalizaţi”

În discursul său, Trump urmează să afirme opoziţia Statelor Unite - în lipsa unor schimbări politice substanţiale - faţă de ridicarea embargoului impus insulei comuniste.

La sfârşitul lui 2016, Statele Unite s-au abţinut - pentru prima oară - de la adoptarea unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU care cere încetarea embargoului american impus Cubei din 1962. Textul a fost adoptat cu 191 de voturi şi două abţineri (Statele Unite şi Israel) de cei 193 de membri ai Adunării.

În aplauze susţinute, ambasadoarea americană de la acea vreme Samantha Power a subliniat „noua abordare” faţă de Havana a administraţiei Obama.

Ridicarea embargoului este de resortul Congresului Statelor Unite, ale cărui camere sunt controlate de republicani.

Ben Rhodes, un fost consilier al lui Barack Obama care a jucat un rol central în întinderea unei mâini Havanei, a criticat aspru, joi seara, abordarea noii administraţii.

„Toate limitele impuse voiajului îi penalizează pe micii întreprinzători cubanezi - restaurante, magazine, taxiuri - care depind de turism ca să trăiască”, a subliniat el pe Twitter, relevând totodată riscul, prin frânarea deschiderii, de a „împinge Cuba către China şi Rusia”.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md