11:13:31 22.05.2018
 
Stiri

Trump a luat decizia pe care nimeni nu o voia realitate. RĂZBOI: „Vrem să-i ucidem!”

Știri 22.08.2017 19:00 Vizualizări3041 Autor: Ziarul National
Trump a luat decizia pe care nimeni nu o voia realitate. RĂZBOI: „Vrem să-i ucidem!”

Preşedintele american SUA, Donald Trump, a anunţat că va prelungi intervenţia militară a SUA în Afganistan, pe care nu demult o descria drept „o risipă totală”, supunându-se sfaturilor membrilor echipei sale care l-au îndemnat să pluseze din nou în acest conflict care durează de 16 ani. „Prima mea intenţie a fost să ne retragem” din Afganistan, „dar deciziile sunt foarte diferite când te afli în Biroul Oval”, a declarat Donald Trump, subliniind şi că a ţinut cont de sfaturile oficialilor şi că va adopta o poziţie mult mai dură şi în ceea ce priveşte Pakistanul. „Nu vrem să construim o naţiune din nou. Vrem să ucidem terorişti”, a spus el.

Într-un discurs televizat adresat trupelor americane, acesta a transmis că pune la punct o nouă strategie pentru Afghanistan şi pentru Asia de Sud, dar nu a precizat ce număr de militari va trimite, pentru cât timp sau care este obiectivul lor final, informează gandul.info.

Preşedintele SUA a avertizat Islamabadul că va avea multe de pierdut dacă nu se adaptează şi că va pune presiune pe guvernul afgan pentru ca acesta să acţioneze mai bine, atât în termeni civili, cât şi în termeni militari.

În ceea ce priveşte ideile sale pentru Asia de Sud, Trump şi-a prezentat viziunea plecând de la combaterea terorismului.

„Nu vrem să construim o naţiune din nou. Vrem să ucidem terorişti. Consecinţele unei ieşiri rapide din Afganistan sunt atât previzibile, cât şi inacceptabile. O retragere grăbită ar crea un vid pe care teroriştii, inclusiv ISIS şi al-Qaeda, l-ar umple instantaneu”, a spus el, cu toate că discursul de la Fort Myer a sugerat că sarcinile soldaţilor şi diplomaţilor americani din regiune vor rămâne neschimbate, concentrate pe atacarea teroriştilor şi pe presiunea asupra administraţiilor de la Kabul şi Islamabad pentru ca acesta să ajute mai mult.

Trump a adăugat că Pakistanul, unul dintre aliaţii SUA, găzduieşte organizaţii teroriste şi nu contribuie suficient la stabilizarea situaţiei din Afganistan.

„Nu mai putem să fim tăcuţi în privinţa refugiile sigure oferite de Pakistan pentru organizaţii teroriste. Am plătit Pakistanului miliarde şi miliarde de dolari, iar în acelaşi timp ei găzduiesc chiar teroriştii cu care ne luptăm ... această situaţie trebuie să se schimbe imediat. Pakistanul are multe de câştigat din parteneriatul privind eforturile noastre în Afganistan şi are multe de pierdut continuând să găzduiască terorişti", a spus Trump.

În discursul, Trump a făcut paradă cu faptul că evită furnizarea de detalii pentru că, spune el, nu vrea să repete greşeala administraţiei Obama de a le semnala duşmanilor planurile naţiunii. În schimb, deciziile cheie vor fi luate de comandanţii militari şi determinate de „condiţiile din teren şi nu de programe arbitrare”.

Oricum ar fi, Casa Alba a dat deja Pentagonului autorizaţia de a trimite în Afganistan încă 4.000 de militari pentru a întări efectivele de 8.400 deja existente, iar vicepreşedintele Mike Pence ar fi spus în faţa Congresului că vor fi trimişi încă 3.900 de soldaţi.

Retragerea efectivelor americane din Afganistan a fost o misiune lăsată de fostul preşedinte SUA, Barack Obama, în seama succesorului său. La începutul acestui an, numărul militarilor americani în Afganistan trebuia să fie de 5.500, la aproape jumătate decât anul precedent, însă operaţiunea a fost amânată.

Obama plănuia iniţial să retragă toate trupele cu excepţia unei prezenţe militare cu baza la ambasada din Kabul până la finalul lui 2017. Liderii militari au susţinut însă, timp de luni de zile, că trupele afgane au nevoie de asistenţă suplimentară şi sprijin american pentru a-i învinge pe talibani.

Pe 7 octombrie 2016, comandantul forţelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, a recomandat ca preşedintele Barack Obama să revizuiască planul de retragere a trupelor din ţară şi să păstreze peste 1.000 de militari în această după 2016, relatează AP în pagina electronică.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md