23:42:36 19.04.2024
Stiri

TRUCURI prin care îi poți stimula CREATIVITATEA copilului tău

Știri 21.03.2018 18:02 Vizualizări1353 Autor: Ziarul National
TRUCURI prin care îi poți stimula CREATIVITATEA copilului tău sursa: ele.ro


Ai putea crede că unii copii pur și simplu nu se nasc cu creativitate în ei, aceasta fiind o calitate care se regăsește doar în anumite persoane. Acest lucru nu poate fi mai fals de atât, susțin experții de la Universitatea Berkeley, din Statele Unite ale Americii, care, într-un raport în care au luat în calcul mai multe studii, susțin clar că „toți copii se nasc la fel de creativi”.

Modul în care creativitatea este exprimată de copii și dezvoltată în timp ține foarte mult de părinți, mai explică aceștia. Ca mama, poți avea o influență decisivă asupra creativității copilului tău, prin stimularea acestei calități sau prin inhibarea ei.

E important de știut faptul că nu doar exprimările artistice fac parte din creativitate, ci și științele, inteligența emoțională, socială și chiar abilitatea de a rezolva mai ușor anumite probleme, mai detaliază profesorii de la Berkeley.

Persoanele creative sunt considerate mult mai flexibile și capabile să se adapteze foarte ușor la noile tehnologii și trenduri în societate. Ca părinte, sunt câteva moduri prin care te poți asigura că ajuți la dezvoltarea creativității celui mic.

Trucuri prin care îi poți stimula creativitatea copilului tău:

Asigura-i resursele necesare pentru dezvoltarea creativității

Cuvântul cheie atunci când vorbim despre resursele necesare este timpul. Copilul are nevoie de timp nestructurat, complet liber de alte sarcini pentru a putea să-și imagineze ce vrea și cum vrea, fără influența adulților din jurul său. Normal, creativitatea unui copil poate însemna mult deranj în casă, așa că asigură-i un spațiu special pentru astfel de activități. Unul dintre cele mai accesibile moduri ca cel mic să-și poată exprima ideile creative este hârtia cartonată din care acesta poate crea orice formă, de la bărci, case, flori, nori până la orice altceva i-ar trece prin minte.

Casa ta trebuie să fie un mediu perfect pentru creativitate

Nu numai decorul casei sau spațiile speciale de joacă sunt importante pentru creativitatea celui mic, ci și mediul înconjurător ca atmosferă. O atmosferă generală dominată de idei creative îl va ajuta enorm să înțeleagă mai bine acest spirit și să-l experimenteze mai des.

La cină puteți să va jucați cu idei de activități pentru următorul weekend, încurajându-l pe cel mic să caute să facă lucruri la care până acum nu s-a mai gândit. Ajută-l să ia decizii, chiar și atunci când este previzibil că va eșua sau va face o greșeală.

Potrivit studiilor, copiii cărora li se imprimă teama de greșeală, din cauza că vor fi judecați, vor fi mai puțin creativi pe viitor. Pereții camerei celui mic ar trebui acoperiți cu elemente creative, poate realizate chiar de către el. În acest fel, va fi încurajat să își dezvolte ideile mai mult. În același timp, nu te feri să-i povestești despre artiștii, scriitorii și cântăreții tăi preferați, ajută-l să înțeleagă noile tehnologii investind pasiune, nu teamă de nou.

Da-i libertatea și autonomia de a-și dezvolta propriile idei

Nu fii șefa lui în fiecare moment. Cu cât va avea mai multe bariere când este mic, un copil se va feri pe viitor de gândirea creativă. Va căuta reguli, va fi strict și mult mai puțin flexibil.

Lectura și exprimările creative

Dacă tot am vorbit de limite, poate ar fi recomandat ca timpul petrecut în fața televizorului să fie puțin limitat. Ajută-l să folosească acest timp într-un mod mult mai distractiv, prin lectură și artă. Este timpul în care trebuie să descopere câțiva scriitori preferați și să mâzgălească până când rămâne fără creioane și va avea nevoie de un set nou.

Lasă-l să te contrazică atunci când simte nevoia

Mulți părinți refuză să se lase contraziși de copiii lor, crezând că astfel își vor pierde autoritatea în fața lor. Însă ideile diferite de ale tale ale celor mici pot fi foarte productive pe viitor. Atunci când se află în fața unei probleme, provoacă-l să găsească mereu mai multe moduri de rezolvare. În acest fel, nu se va mulțumi niciodată cu calea cea mai ușoară.

De ce nu trebuie să îi răsplătești creativitatea într-un mod special

Răsplată este de multe ori înțeleasă greșit. Dacă ești mulțumită de modul în care copilul tău a învățat să cânte la pian, spre exemplu, nu-l răsplăti cu un obiect sau ceva dulce, ci răsplătește-l mai bine cu câteva ore libere să deseneze ce vrea el. Studiile arată că răsplata de tip „recompensă” a unei activități va limita pe viitor creativitatea copilului, acesta căutând mereu doar o cale să mai capete o altă recompensă.

Nu căuta un scop final pentru fiecare lucru pe care îl face

Nu te uitamereu la rezultatul final al unei idei creative, ci la procesul prin care a ajuns acolo. Întreabă-l mereu pe cel mic dacă s-a distrat făcând acel lucru și ce i-a plăcut cel mai mult? În acest fel, el se va gândi mai mult la proces decât la rezultat.

Sursa: ele.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md