14:09:27 19.04.2024
Stiri

Topul țărilor care NU au armată: Care sunt cele mai PAȘNICE state

Știri 22.08.2017 18:30 Vizualizări2191 Autor: Ziarul National
Topul țărilor care NU au armată: Care sunt cele mai PAȘNICE state Libertatea


La nivel mondial există 22 de țări care nu au armată proprie, însă majoritatea beneficiază de protecția unor națiuni mari. Lista cuprinde teritorii independente, iar termenul de „armată” se referă la orice apărare guvernamentală folosită pentru a susține politicile interne și externe ale puterii.

Multe dintre cele 22 de țări enumerate aici au un acord de lungă durată cu o fostă țară de ocupație. Un exemplu este acordul dintre Monaco și Franța, care există de cel puțin 300 de ani. Restul țărilor din listă sunt responsabile pentru propria apărare și funcționează fără forțe armate sau cu forțe armate limitate. Unele dintre acestea, cum ar fi Costa Rica, Haiti, și Grenada, a suferit un proces de demilitarizare, în timp ce altele s-au format fără forțe armate, exemplu fiind Samoa.

Andorra

Aceasta țară mică, fără ieșire la mare, nu legea și ordinea, precum și unele îndatoriri parlamentare de bază, sunt executate de poliție. în cazul unui război sau al unei amenințări externe Andorra primește protecție de la Spania și Franța, în baza tratatelor militare separate. Cu toate acestea, are o mică armată de voluntari, care are doar rol ceremonial.



Costa Rica

Nu are propria armată din 1948. În urma războiului civil de acum 33 de ani, țara și-a desființat forțele armate. Este una dintre cele mai mari țări fără o forță armată. Securitatea internă este gestionată de forțele de poliție. Este interesant faptul că în ciuda lipsei unei armate, țara este într-un conflict permanent cu vecina sa, Nicaragua.



Republica Dominicană

Din 1981, această țară nu are o armată permanentă. Această situație se datorează, în mod ironic, unei lovituri de stat dată de armaă. Ca și alte țări din această listă, poliția este responsabilă pentru securitatea internă.

Cu toate acestea, există un sistem de securitate regional, care este responsabil de apărarea majorității națiunilor din Caraibe.

Grenada

Această țară nu are o armată permanentă încă din 1983. O invazie americană a condus la luarea unei asemenea măsuri. Forțele de poliție mențin securitatea internă, iar sistemul de securitate regională este responsabil de apărare.



Haiti

Este fără o armată permanentă din 1995. Înainte de acest an, loviturile militare erau destul de frecvente în Haiti. Dar peste 10 lovituri de stat date de armată au forțat guvernul să desființeze armata. Rebelii cer în continuare crearea unei armate.



Islanda

Această țară nu are o armată încă din 1869 deși este membră a NATO și are acorduri cu Statele Unite.



Kiribati

Micuța țară formată dintr-un conglomerat de trei grupuri de insule nu are armată proprie din 1978. Australia și Noua Zeelandă acordă asistență acestei țări atunci când este necesar.



Liechtenstein

Micuța națiune din inima Europei nu are o armată permanentă încă din 1868. Atunci s-a decis desființarea armatei pentru că țara nu a putut suporta costul menținerii ei. Totuși, există o prevedere în legislație care permite crearea unei armate, în caz de război, dar, din fericire, această situație nu a avut loc niciodată.



Insulele Marshall

Această țară nu are o armată de la constituirea sa. Aici siguranța este asigurată de poliția care deține și o unitate de supraveghere maritimă. La fel ca multe alte țări din această listă, Statele Unite sunt responsabile pentru securitatea sa.



Mauritius

Mauritius este o altă țară populară care nu are o armată permanentă. Totuși, aici există un personal activ de poliție format din aproximativ 10.000 de persoane, care este responsabil pentru toate funcțiile militare, polițienești și de securitate.



Micronesia

Statele Federate ale Microneziei nu au nici o armată proprie și sunt apărate în caz de nevoie de Statele Unite care au autoritate și responsabilitate deplină.



Monaco

Această țară mică a renunțat la investiția militară din secolul al XVII-lea. Interesant este că aici există totuși două unități militare mici, una îl protejează pe prinț și cea de-a doua pe civili, dar nu se alocă bani de la buget pentru întreținerea lor. Franța este responsabilă pentru apărarea sa.



Nauru

Nici Nauru nu are propria sa armată permanentă. Australia este responsabilă pentru apărarea sa. Totuși, această țară are o forță de poliție competentă care o ajută să își păstreaze securitatea internă. Este una dintre cele mai mici țări din lume, raportat la numărul populației.

Palau

Încă de la fondarea sa, țara nu are o armată permanentă și singurele forțe admise sunt cele ale poliției. Țara are o unitate de supraveghere maritimă de 30 de persoane, responsabilă de securitatea internă.

Asistența în domeniul apărării este asigurată de Statele Unite în cadrul Compact of Free Association.



Panama

Această țară nu are armată din 1990. Aici există totuși o instituție numită Forțele Publice Panameze, care este responsabilă pentru securitatea internă și problemele de frontieră.



Sf. Lucia

La fel ca multe alte națiuni din Caraibe, această țară nu are o armată proprie. Apărarea sa este supravegheată de sistemul de securitate regională de apărare, care este responsabil pentru majoritatea țărilor din Caraibe. Țara are propria forță de poliție numită Forța de Poliție Regală Sf Lucia, care menține securitatea internă.



St. Vincent și Grenadine

O altă țară din Caraibe fără armată cre beneficiază de protecție din partea Sistemului Regional de Securitate.

Samoa

Încă de la înființarea sa, Samoa nu are forțe militare. Securitatea iternă este asigurată de poliție, iar în conformitate cu un pact semnat în 1962, Noua Zeelandă este responsabilă de apărare.



Insulele Solomon

Inițial, această țară avea o armată prorpie, dar după un război etnic foarte dificil, care a obligat țări precum Australia și Noua Zeelandă să intervină, a renunțat la orice formă de armată proprie. Există totuși o forță de poliție relativ mare.



Tuvalu

Nici Tuvalu nu are armată proprie de la înființarea statului dar, la fel ca multe alte țări din zonă are o forță polițienească responsabilă de securitatea internă.

Vanuatu

Vanuatu nu are o armată permanentă proprie, dar are o instituție numiră Forța mobilă din Vanuatu care menține securitatea internă și este echipată cu arme de calibru mic.



Vatican

Cea mai mică țară din lume nu are o armată permanentă, dar păstrează Corpul de Jandarmerie pentru protecția internă. De asemenea, există Garda Elvețiană care protejează Sfântul Scaun, nu Statul Vatican. Intersant este că nu există un acord oficial de apărare cu Italia, totuși, informal, armata italiană protejează orașul Vatican.

Garda Palatină și Gărzile Nobile, cele două armate ale Vaticanului au fost desființate în 1970.



Sursa: Libertatea


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md