09:46:59 29.03.2024
Stiri

Topul lui Nicolae Negru

Opinii 30.12.2016 09:34 Vizualizări4714 Autor: Nicolae Negru
Topul lui Nicolae Negru


Semne diacritice

Anul 2016 a fost unul din cei mai turbulenți, instabili ani, sfâșiat de tendințe polarizante, antagonice, paradoxale. Mișcarea protestatară generată de furtul miliardului era cât pe ce să degenereze într-o „revoluție” ghidată fie de agenții, fie de idioți utili ai Rusiei, cu consecințe catastrofale pentru cursul european, iar puterea oligarhică, imorală, coruptă, care se baricadase în spatele unor lozinci proeuropene, a unei stabilități confortabile, a reușit să-și mențină controlul asupra statului și instituțiilor sale. Ca să nu facă jocul Rusiei agresive, revanșarde, Occidentul a fost nevoit să se „replieze”, să țină cont de conjunctura locală, să recurgă la mijloace „neconvenționale” din punct de vedere democratic, invitându-l pe „coordonatorul executiv” al majorității parlamentare, Vlad Plahotniuc, la Washington.

Acesta este, din punctul nostru de vedere, evenimentul politic al anului 2016.

Semnificația și efectele întâlnirii Victoriei Nuland, asistenta Secretarului de Stat pentru afaceri europene și eurasiatice, cu Vlad Plahotniuc, la începutul lunii mai, au fost imposibil de anticipat în acel moment, manifestându-se și marcând treptat mersul lucrurilor până la sfârșitul anului. Întâlnirea derivă din coincidența intereselor geostrategiice ale SUA, României și Republicii Moldova (înainte de întâlnirea respectivă, Nuland a vizitat Bucureștiul, de unde a salutat formarea unei noi majorități parlamentare „tutelate” de Plahotniuc), precum și din neîncrederea față de liderii mișcării protestatare, mai cu seamă față de triumviratul Dodon, Usatâi, Năstase, din motive explicabile. Plahotniuc a făcut promisiunea de a scoate Republica Moldova din criza pe care a provocat-o prin demiterea consecutivă, nemotivată, a două guverne. Astfel s-a pus punct etapei „sălbatice”, începând etapa deschisă, cvasiformalizată a statului capturat.

Omul anului

Maia Sandu, care a întruchipat speranța de schimbare a clasei politice actuale, degradate, învechite în rele, irecuperabile.

Surpriza politică a anului

Dacă facem abstracție că e „omul lui Plahotniuc”, surpriza politică a anului o prezintă Pavel Filip, care demonstrează că este un prim-ministru adecvat, cu certe calități administrative, reușind să mențină Republica Moldova pe linia de plutire (dar nu fără ajutorul României, SUA și UE).

Marioneta anului

Igor Dodon, noul președinte al Republicii Moldova, care vorbește cu gura Kremlinului, felicitându-l pe liderul transnistrean cu ocazia victoriei acestua în așa-zisele alegeri prezidențiale nerecunoscute de nimeni, vorbind despre „războiul civil” pe care l-ar fi provocat Chișinăul în 1992 și despre necesitatea unor „scuze” pe care le-am datora separatiștilor.

Nedreptatea anului

Transformarea miliardului furat în datorie publică și recuperarea acestuia din buzunarul cetățeanului.

Misterul anului

Ca și în 2015, misterul rămâne același: de ce BNM, Procuratura Generală, CNA nu au întreprins acțiunile necesare pentru a preîntâmpina furtul miliardului din rezervele BNM și spălarea miliardelor de bani murdari din Rusia? De aici derivă…

Eșecul anului

Este eșecul guvernării de a convinge societatea că justiția nu mai acționează la comandă, că arestările care se fac nu sunt „praf în ochi”, „spectacol” sau acțiuni de răzbunare inițiate de Plahotniuc.

Secretul anului

Judecarea în ședințe secrete a ex-premierului Vlad Filat, în pofida solicitărilor de a i se asigura un proces public și echitabil. În același timp, denunțătorul lui Filat, Ilan Șor, bancher și primar de Orhei, ale cărui companii au jucat, conform raportului Kroll, un „rol crucial” în devalizarea Băncii de Economii, și-a creat un partid și continuă să administreze Orheiul aflându-se „în stare de arest la domiciliu”.

Demisia anului

Demiterea ministrului Apărării Anatol Șalaru, cerută de Mihai Ghimpu și efectuată de Igor Dodon, după ce Șalaru a calificat drept „dezastruos” rezultatul lui Ghimpu în alegerile prezidențiale, cerând convocarea congresului PL.

Decizia anului

Reformarea sistemului de pensii, mărirea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați până la 63 de ani, eliminarea privilegiilor și stabilirea criteriilor egale de pensionare pentru toți cetățenii. Deși controversată, reforma respectivă, dacă va reuși, ar putea să aducă beneficii însemnate pentru mulți cetățeni.

„Șmecheria” anului

Așa-zisa liberalizare a capitalului și stimulare a fiscalității, votată în prima lectură de majoritatea parlamentară, care oferă de fapt o portiță pentru legalizarea unor caputaluri și averi obținute pe căi ilegale, prin furt, abuz de putere și corupție.

Stupiditățile anului

Apelul episcopului Marchel de Bălți, care i-a chemat pe enoriași să nu o voteze pe Maia Sandu, fiindcă nu e măritată și nu și-a certificat capacitatea reproductivă.

Primele acțiuni ale lui Dodon în funcția de președinte al R. Moldova: scoaterea drapelului UE de pe sediul Președinției, înlocuirea „ro” cu „md” pe siteul Președinției, amenințarea că îi va retrage cetățenia lui Traian și Mariei Băsescu.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md