16:29:38 29.03.2024
Stiri

TOP asasinate şocante din Evul Mediu care au schimbat istoria

Știri 04.06.2017 20:02 Vizualizări1782 Autor: Ziarul National


TOP asasinate şocante din Evul Mediu care au schimbat istoria Sursa: descopera.ro

Europa Evului Mediu este cunoscută pentru brutalitatea acesteia, unde otrăvirea fântânilor şi masacrarea ţăranilor inamicului erau tactici frecvente şi acceptate. În acest context, este uşor de înţeles de ce regii şi nobilii apelau la asasinate pentru a-şi îndeplini voinţa.

William Longsword

William Longsword a fost fiul lui Rollo, vikingul care s-a convertit la creştinism şi a fondat Ducatul de Normandia în nordul Franţei. William a continuat munca tatălui său, extinzând ducatul către nord. În acelaşi timp, Flandra, care se afla la nord, se extindea către sud, scrie Listverse.

Cele două părţi s-au întâlnit în anul 939 într-o dispută asupra Montreuil, care a însemnat un război scurt şi sângeros.

Arnulf cel Bogat, contele Flandrei, realizând că nu-l poate înfrânge pe William, a decis să-l invite pe rivalul său la o întâlnire pe o insulă în 942. Ducele Normandiei a căzut în capcană şi a fost asasinat.

Childeric al II-lea

Childeric a fost membru al celebrei familii regale merovingiane care a condus Francia. În timpul său, Francia era împărţită în trei regate, iar familia regală avea practic puţină putere. Childeric al II-lea a hotărât să schimbe acest lucru.

Iniţial, acesta era regele Austrasiei, regatul franc din nord. În anul 673, a reuşit să-i înlăture pe verii lui pentru a deveni conducătorul Burgundiei şi Neustriei, unind toate cele trei regate sub conducerea lui.

Totuşi, cei din cele două regate nu doreau un conducător din Austrasia. În ciuda faptului că regele a promis că va urma obiceiurile locale, cronicile menţionează o conducere „prostească şi aproape păgână”.

Picătura care a umplut paharul a fost atunci când un neustrian numit Bodilo a fost bătut ca pedeapsă pentru o anumită ofensă. Bodilo a recrutat alţi oameni şi l-au omorât pe Childeric, alături de soţia sa însărcinată, într-o pădure în timpul unei călătorii.

Berdi, Qulpa şi Nurus

În 1357, Jani Beg, conducătorul Hoardei de Aur, s-a îmbolnăvit. L-a chemat pe fiul său Berdi şi l-a numit noul khan. Berdi şi-a omorât apoi tatăl în cazul în care îşi revenea din boală şi ar fi încercat să recupereze tronul.

Mongolii dominau estul Europei în acea perioadă, iar prinţesa Rusiei a călătorit la curtea lui Berdi pentru a jura supunere. Ruşii au fost însă executaţi, la fel ca 12 dintre fraţii acestuia. Al treisprezecelea a câştigat încrederea noului khan şi a început să elaboreze un plan pentru a-l asasina. Acesta a reuşit în 1359 şi a preluat tronul, dar la rândul său a fost otrăvit la ordinele lui Nurus Beg, care era ori un alt frate, ori un impostor care pretindea că este frate.

Şi Nurus a fost asasinat câteva luni mai târziu, timp în care 20 de alţi indivizi s-au declarat noul khan. Hoarda de Aur s-a prăbuşit astfel în haos şi război civil, iar ruşii au reuşit să se elibereze de sub conducerea lor.

Charles de la Cerda

În 1328, regele Charles al Franţei a murit fără un fiu. Cele mai apropiate rude ale sale erau conducătorii din Anglia şi Navarra, dar francezii i-au dezmoştenit pe motiv că tronul poate fi ocupat doar pe linie paternă. Englezii au răspuns prin declanşarea Războiului de 100 de ani.

Lucrurile s-au precipitat şi mai mult atunci când Charles cel Rău a devenit regele Navarrei. Charles îşi ura vărul, regele francez Ioan cel Bun (este evident ce parte au luat cronicarii). Charles a fost iritat după ce Ioan l-a tras pe sfoară, luându-i pământ şi dându-i lui Charles de la Cerda.

În 1354, un grup de mercenari din Navarra au înconjurat taverna unde locuia Charles de la Cerda. Philip, fratele lui Charles cel Rău, a condus patru soldaţi în dormitor, l-au trezit pentru câteva insulte şi l-au înjunghiat de mai mult de 80 de ori.

Ioan a fost furios pe acest eveniment, dar în acelaşi timp regele Navarrei a format o alianţă cu englezii. Neputând să lupte şi cu Anglia şi cu Navarra în acelaşi timp, Ioan cel Bun şi Charles cel Rău au continuat un război mocnit.

Robert Clermont şi Jean De Conflans

A fi consilier era o meserie delicată. La doi ani după asasinarea lui Charles de la Cerda, Ioan a fost înfrânt şi a fost capturat la Poitiers. Conducerea Franţei a trecut la fiul său adolescent, moştenitorul Charles (Delfinul).

Acesta a impus noi taxe pentru a înlocui armata pierdută la Poitiers. Acest lucru a dus la tensiuni între regalitate şi omul de rând, care nu voiau să plătească pentru ca nobilimea să piardă războaie.

Locuitorii din Paris s-au unit sub conducerea unui comerciant numit Etienne Marcel care a pornit un război împotriva moştenitorului. Marcel a trimis agenţi pentru a-l scoate pe Charles cel Rău din închisoare. Acesta a intrat în Paris triumfător în plină revoltă.

Marcel a reuşit să intre în palat împreună cu alţi oameni, omorând doi dintre consilieri, Robert Clermont şi Jean de Conflans. Moştenitorul a reuşit să fugă din Paris, strângând o armată pentru a fi folosită împotriva oamenilor din Paris.

Vezi continuarea aici!

Sursa: descopera.ro



Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md