Substanță PERICULOASĂ: Cât MERCUR există în R. Moldova
De la 1 ianuarie 2021, în R. Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur, după ce Parlamentrul a ratificat Convenţia de la Minamata cu privire la Mercur pe 30 martie curent.
Până atunci, autoritățile vor evalua sursele de poluare cu mercur, substanță extrem de periculoasă pentru sănătate, cadrul legislativ și instituțional pentru prevenirea și controlul poluării cu mercur, precum și infrastructura de gestionare a mercurului.
Deși Republica Moldova nu produce mercur, anual pe piața internă ajung mai multe produse cu conținut de mercur, cum ar fi tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare, care, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, prezintă un risc sporit.
Potrivit datelor Ministerului Mediului, numai în anul 2014, pe piața Republicii Moldova au ajuns aproximativ două milioane de lămpi și becuri cu conținut de mercur (lămpi fluorescente, lămpi cu vapori de mercur, lămpi cu vapori de sodiu, lămpi ultraviolete etc.), circa 15 tone de baterii cu conținut de mercur, dar și 180 000 de termometre medicale, majoritatea fiind procurate pentru uz casnic de către populație.
Prețul unui astfel de termometru, care conține 0,8 g mercur/articol, constituie în medie 42 de lei. Alternativa fără mercur, care există pe piață, costă în jur de 80 de lei.
Pentru a reduce mercurul, în special cel din deșeuri, în R. Moldova vor fi importate numai produse alternative fără mercur, iar până în 2021 autoritățile vor elimina anumite tipuri de produse cu mercur în spațiile publice.
În primul rând, vor fi eliminate progresiv termometrele cu Hg (mercur) în centrele de sănătate publică cu alternative disponibile, lămpile fluorescente compacte (CFL) din instituțiile publice, dar și de pe străzi vor fi schimbate cu LED-uri, iar produsele cu conținut de Hg vor fi eliminate prin intermediul unui centru de gestionare a deșeurilor periculoase, care urmează să fie creat în viitorul apropiat. Aici va fi instituită o linie de demercurizare și depozitare temporară a deșeurilor de mercur.
Mercurul este unul din substanţele chimice din top zece al celor mai mari probleme de sănătate publică şi este o substanţă care se dispersează şi rămâne în ecosistem vreme de mai multe generaţii, provocând probleme serioase de sănătate şi chiar intelectuale în rândul populaţiilor expuse.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch