02:06:36 01.11.2024
Stiri

SUA au cumpărat avioane de luptă de la un aliat al Rusiei și le-au dat Ucrainei

Actualitate 30.04.2024 10:18 Vizualizări913 Autor: Ziarul National
SUA au cumpărat avioane de luptă de la un aliat al Rusiei și le-au dat Ucrainei Foto: defensepost.com
Poză simbol


Washingtonul a achiziționat 81 de avioane de luptă învechite, din era sovietică, din Kazahstan, aliat al Rusiei până nu demult, și le-au dat Ucrainei.

Kazahstanul, care își modernizează flota aeriană, a scos la licitație 117 avioane de luptă și bombardiere din era sovietică, inclusiv interceptoare MiG-31, avioane de vânătoare MiG-27, avioane de vânătoare MiG-29 și bombardiere Su-24 din anii 1970 și 1980.

Kyiv Post a raportat că valoarea de vânzare declarată a fost de 2,26 milioane de dolari, echivalând cu o valoare medie pentru fiecare avion de 19 300 de dolari, citează Newsweek.ro.

Avioanele sunt inutilizabile pentru luptă, iar motivul din spatele achiziției SUA a rămas nedezvăluit, dar că aeronava poate fi folosită în Ucraina, unde aeronave similare sunt încă în serviciu.

Site-ul rus Reporter a scris că vânzarea a fost făcută prin companii offshore.

Kazspetsexport, importatorul și exportatorul de arme de stat al Kazahstanului, a negat că a vândut avioane militare Ucrainei într-un comunicat, spunând că străinii nu au voie să liciteze.

Derivat de la MiG-23, MiG-27 a fost o aeronavă de atac la sol și a fost în acțiune în războiul sovieto-afgan. MiG-29 a excelat în lupta aer-aer. A fost exportat pe scară largă și rămâne în serviciu cu unele forțe aeriene.

În ciuda vechimii sale, Su-24 - un bombardier tactic pentru orice vreme - rămâne în serviciu cu mai multe forțe aeriene, inclusiv Forțele Aerospațiale Ruse și Forțele Aeriene Ucrainene.

Kazahstanul, fostă parte a Uniunii Sovietice, a menținut legături strânse cu Rusia și, din punct de vedere istoric, a fost unul dintre cei mai puternici aliați ai săi. Dar relația s-a schimbat de când Rusia a invadat Ucraina, Kazahstanul aliniându-se mai mult cu Occidentul, ceea ce a atras furia Rusiei.

Eforturile țării de a-și îmbunătăți capacitățile militare au coincis cu angajamentul din ce în ce mai mare cu națiunile occidentale, semnalând o îndepărtare de la legăturile istorice cu Moscova.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a vizitat Kazahstanul în februarie 2023, unde a declarat că SUA susțin ferm „independența, integritatea sa teritorială”.

Imediat, propagandiștii Kremlinului au amenințat că Kazahstanul ar putea avea soarta Ucrcainei, deoarece acolo încep aceleași „procese naziste”.

Despre vânzarea de avioane a scris de mai mult timp canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar, avertizând că nu este ceva nesemnificativ.

În gestiunea războiului, avioanele neutilizabile ca forță de luptă pot fi foarte folositoare ca piese de schimb pentru avioanele în serviciu și, cu modificări, ca „momeli” pentru radarele ruseși.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md