02:50:57 26.04.2024
Stiri

STUDIU // R. Moldova a PIERDUT un număr important de populație: Acum pleacă din republică mai mult tinerii cu vârste de până la 29 de ani

Social 23.02.2017 11:40 Vizualizări20718 Autor: Ziarul National
STUDIU // R. Moldova a PIERDUT un număr important de populație: Acum pleacă din republică mai mult tinerii cu vârste de până la 29 de ani
Poză simbol


Republica Moldova a pierdut, în ultimii 20 de ani, circa 16% din populație, adică peste jumătate de milion de oameni, iar acum pleacă din republică mai ales tinerii cu vârste între 25 și 29 de ani.

Migrația tinerilor este determinată inclusiv de lipsa locurilor de muncă din R. Moldova. În prezent, rata de ocupare a populației este foarte scăzută și constituie 40%. Totodată, 27% din tineri cu vârste între 15-29 de ani nu sunt încadrați nici pe piața muncii, nici în educație, acest indicator fiind de două ori mai mare decât media în UE.

Datele aparțin Barometrului Demografic „Cum corelăm dezvoltarea economică cu cea demografică sau ce este dividendul demografic?”, realizat de Centrul de Cercetări Demografice, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

„Țara nu funcționează la capacitatea maximă, iar forța de muncă a țării este îmbătrânită. Categoria pre-pensionarilor se dublează, iar cea mai mare parte a tinerilor până la 20 de ani emigrează împreună cu familiile lor”, a declarat demograful Valeriu Sainsus la evenimentul de lansare a Barometrului.

Chiar dacă demografii atenționează că, până în anul 2035, numărul cetățenilor apți de muncă va scădea considerabil, din cauza îmbătrânirii populației, pe moment structura pe vârste a populației, dar și în următoarele două decenii este favorabilă și poate facilita creșterea economică.

„Numărul și proporția populației în vârsta aptă de muncă în totalul populației depășește 55%, astfel sunt necesare măsuri de valorificare a acestui potențial”, a specificat demografa Olga Gagauz.

În Republica Moldova, procentul înalt al populației cu vârstă aptă de muncă în numărul total al populației, numit de specialiști dividend demografic, a apărut după anul 2000, când ponderea populației în vârsta aptă de muncă a început să crească și a ajuns până la 61%.

Sarcina demografică a copiilor și vârstnicilor asupra populației apte de muncă a scăzut, astfel s-au redus relativ cheltuielile statutului pentru copii și vârstnici, iar creșterea vârstei de pensionare prelungește perioada dividendului demografic.

„Pentru a valorifica dividendul demografic, Guvernul, societatea civilă și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, alături de UNFPA, trebuie să acorde prioritate investițiilor în tineri, sănătatea acestora, inclusiv în sănătatea sexuală și reproductivă, educația și angajarea lor în câmpul muncii”, a recomandat Rita Columbia, reprezentantă UNFPA în Moldova.

Tatiana Tabac, cercetător științific din cadrul Centrului de Cercetări Demografice, a atenționat că mortalitatea copiilor până la un an, dar și a celor de până la 5 ani rămân la un nivel ridicat în comparație cu țările europene. Înaltă este și mortalitatea populației în vârstele apte de muncă, ceea ce duce la pierderea imediată a potențialului uman și a dividendului demografic.

Barometrul Demografic mai arată că și condițiile de trai ale populației din R. Moldova sunt la un nivel foarte scăzut - 66,7 % din populație are acces la canalizare, iar gradul de urbanizare al țării este de numai 42,4%, pe când în țările dezvoltate acesta depășește 80%.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md