12:15:47 24.04.2024
Stiri

STUDIU // Iată ce REPREZINTĂ striațiile albe de pe carnea de pui cumpărată din magazine. Toată lumea trebuie să afle asta!

Social 23.02.2017 08:30 Vizualizări3335 Autor: Ziarul National
STUDIU // Iată ce REPREZINTĂ striațiile albe de pe carnea de pui cumpărată din magazine. Toată lumea trebuie să afle asta! Sursa: secretele.com


„Striaţiile albe” din pieptul de pui reprezintă un efect secundar al metodelor moderne de creştere a puilor şi un indicator clar al supraalimentării acestora, susţine un raport recent.

După cum se poate observa în imaginea de mai sus, „striaţiile albe” apar atunci când puii cresc prea repede. Dispuse paralel faţă de fibrele musculare, aceste defecte de creştere au devenit o problemă tot mai frecventă în ultimii ani, susţin cercetătorii. Mai nou, producătorii s-au lovit de o altă problemă similară, „pieptul lemnos”, manifestată prin întărirea cărnii.

Un nou raport şi o campanie video a asociaţiei de bunăstare a animalelor de fermă Compassion in World Farming (CIWF) atribuie aceste boli metodelor moderne de creştere a puilor, care accelerează ritmul de creştere a păsărilor.

„Deşi cauzele specifice ale tulburărilor musculare precum striaţiile albe sunt încă în curs de cercetare, marea majoritate a studiilor efectuate până în prezent au stabilit o corelaţie între creşterea accelerată şi greutatea mare a păsărilor, creşterea producţiei de carne de pui şi îmbolnăvirea de miopatie a puilor de carne”, anunţă raportul.

Striaţiile musculare albe, o problemă ce afectează calitatea cărnii, afectează gustul şi valoarea nutritivă a puilor, continuă raportul, fac ca pieptul de pui să conţină mai multă grăsime decât în mod obişnuit şi întârzie marinarea cărnii. CIWF critică, de asemenea, suferinţa prin care trec păsările forţate să se îngraşe foarte repede.

În timp ce carnea grav afectată de striere ia destinaţia produselor procesate, carnea de pui afectată moderat se vinde în continuare în magazine, susţine CIWF.

De-a lungul anilor, industria păsărilor din întreaga lume s-a îndreptat vertiginos către creşterea masei de carne din piepturile puilor şi îngrăşarea rapidă a păsărilor. Ca rezultat, în 2015, puii scoşi pe piaţă au ajuns să cântărească, în medie, 2,83 kg la vârsta de 47 de zile. Prin comparaţie, în 1950, puii scoşi pe piaţă cântăreau, în medie, 1,4 kg la vârsta de 70 de zile, potrivit statisticilor.

Prevalenţa acestor defecte musculare a atras atenţia cercetătorilor, care sunt în prezent în căutare de soluţii la aceste probleme. În cadrul unui experiment desfăşurat asupra unui număr de 285 de păsări, circa 96% dintre păsări au fost depistate cu striaţii albe şi piept lemnos.

Sursa: secretele.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md