09:27:33 24.05.2018
 
Stiri

Studiu de caz: Cum au fost majorate pe ASCUNS prețurile la serviciile medicale

Social 24.02.2017 08:00 Vizualizări18131 Autor: Ziarul National
Studiu de caz: Cum au fost majorate pe ASCUNS prețurile la serviciile medicale

Știrea privind majorarea drastică a prețurilor la serviciile medicale prestate în R. Moldova a apărut recent în spațiul public, după ce Hotărârea respectivă de Guvern a fost publicată în „Monitorul Oficial” pe 10 februarie curent.

Totuși, această decizie a fost aprobată de Guvern încă în ședința din 21 decembrie 2016, dar nu a figurat în ordinea de zi, fapt pentru care le-a scăpat jurnaliștilor. Ministra Sănătății Ruxandra Glavan a avut pe acea agendă două proiecte, dar altele decât cel cu privire la majorarea prețurilor pentru serviciile medicale.

Am regăsit documentul ulterior, în procesul-verbal al ședinței de Guvern din 21 decembrie, semn că acest subiect a fost introdus suplimentar pe agendă.

Mai mult, proiectul deciziei nu a fost publicat pe site-ul particip.gov.md pentru a fi supus dezbaterilor publice cu zece zile înainte de adoptarea documentului, așa cum prevede legislația, or prevederile acesteia prezintă un interes deosebit pentru cetățenii R. Moldova, fiindcă îi vizează direct.

Hotărârea de Guvern prin care au fost majorate prețurile la serviciile medicale, numită cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în Hotărârea Guvernului nr.1020 din 29 decembrie 2011, a fost înregistrată cu nr.1460 și cu data de 30.12.2016, iar în „Monitorul Oficial” a fost publicată pe 10 februarie curent.

Odată cu apariția știrilor referitoare la scumpirile operate în sistemul medical au apărut și criticile vizavi de decizia autorităților și chiar proteste în fața Ministerului Sănătății. Instituția a declarat că ajustarea prețurilor este una firească, iar 86% din populația R. Moldova, care are polițe medicale sau este asigurată de Guvern, nu va avea de suferit.

Remarcăm faptul că, atunci când e vorba de majorarea salariilor pentru unele categorii de populație, a subvențiilor sau a alocațiilor, Guvernul este mult mai deschis. Deciziile figurează în ordinea de zi de bază a ședințelor, iar Serviciul de presă al Executivului face publice neapărat și comunicate după ce sunt aprobate de miniștri.

În plus, când există interes din partea autorităților, deciziile oficiale sunt publicate și în câteva ore în „Monitorul Oficial”. În acest caz au trecut aproape două luni.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dinu 24.02.2017 10:12

Cele 14% din populatie nu au decit sa se angajeze legal sau sa-si cumpere polita la inceput de an, atunci cind aceasta este cam la jumatate de pret.

Mihai 24.02.2017 10:55

Pentru Dinu: daca nu cunosti,iti spun eu ca polita nu asigura nici pe departe toate serviciile necesare pacientilor,iar din cauza faptului ca trebuie sa astepti cateva saptamani pana esti primit de medic(conform programarii),pe cand tu ai nevoie de consultare acum,cand esti bolnav,nu cand ti se agraveaza situatia,pacientul e nevoit sa achite din buzunarul propriu si sa mearga fara rand,chiar daca are polita! Iar de scumpit s-au scumpit toate serviciile medicale,chiar si cele care nu sunt acoperite de polita! P.S.Ajunge sa lustruiti o "guvernare" banditeasca si anti-popor!

Vova 24.02.2017 11:21

Cum bre să faci mare gălăgie pe când sunt doar 14 % din persone neasgigurate ? Să fi fost doar 14% asigurate asta deja îți dpădea bătăi de cap să scumpești serviciile, dar aceștia nu au decît ă-și cumpere polite de asigurare și fără prea mutle vorbe!

asf 24.02.2017 11:45

Vova, asa sii nu ai explicat la ce bun omului polita de asigurare, daca in definitiv este impus de sistem sa se adreseze la medicina privata chiar daca are polita cumparata? Pur si simplu sa plateasca de DOUA ori si sa primeasca serviciul o data?

pacient 25.02.2017 10:34

Pe 24.02 am vrut sa ma programez la reumatolog si cardiolog in policlinica 12. Mi s-a spus ca pe luna martie nu mai sunt programari, dar pe aprilie inca nu au primit listele.??? In asa mod noi suntem impusi sa platim consultatiile , avind polita. Pentru ce mai este asigurarea medicala? Fiindca ati ridicat preturile serviciilor medicale, permiteti-ne si fara programare sa apelam la servicii in baza politei.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md