20:22:13 25.04.2024
Stiri

STUDIU // Cum poate R. Moldova să scape de ȘANTAJUL Federației Ruse, iar cetățenii din stânga Prutului să plătească tarife mai mici la energia electrică

Economie 20.01.2017 10:44 Vizualizări3228 Autor: Ziarul National
STUDIU // Cum poate R. Moldova să scape de ȘANTAJUL Federației Ruse, iar cetățenii din stânga Prutului să plătească tarife mai mici la energia electrică


Interconectarea energetică a R. Moldova cu România este vitală pentru partea stângă a Prutului, care este dependentă în proporție de 80 la sută de energia electrică de la Cuciurgan, fapt ce pune în pericol securitatea energetică a Chișinăului care poate fi oricând șantajată de Federația Rusă.

Aceasta este una dintre concuziile experților de la „Expert-Grup” din R. Moldova și „Expert Forum” de la București care au elaborat studiul „Podul peste Prut, varianta 2.0: interconectarea pe domeniul energiei electrice dintre România și R. Moldova” și l-au prezentat la Chișinău.

Experții recomandă costrucția a trei rețele pe teritoriul Republicii Moldova, la nord, centru și la sud, dar cea mai viabilă ar fi construcția pe direcția sud: Isaccea -Vulcănești-Chișinău.

Potrivit lui Dionis Cenușă de la „Expert-Grup”, unul dintre autorii studiului, atunci când importurile vin din partea unui singur furnizor, nu există condiții de competiție.

„Atunci când importurile vin din partea unui singur furnizor, iar acest furnizor are acționariat în zonele off-shor, cum este Energokapital în acest caz, eu cred că asemenea importuri nu sunt deloc benefice Republicii Moldova și ideea interconectării cu România pe partea de sud, dar noi sperăm că și pe partea de nord în etapele ulterioare, reprezintă o soluție, nu atât de a ne debara sa de importurile care vin din regiunea transnistreană, cât de a crea condiții echitabile și competiție în sector”, a declarat Dionis Cenușă.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că Bucureștiul este determinat să ajute R. Moldova să evite pericolele externe și interne pe domeniul energetic și să conecteze partea stângă a Prutului, prin România, la piața energetică europeană, lucru pe care Chișinăul și l-a asumat în Acordul de asociere cu UE. Astfel, R. Moldova nu va mai depinde de un singur furnizor, iar acest lucru va fi un instrument pentru reducerea prețului la gazele naturale și energia electrică.

Costul estimat al interconexiunii spre sud este de aproximativ 194 de milioane de euro, iar al interconexiunii prin nord – circa 140 milioane de euro.

Interconectarea dintre Republica Moldova și România pe domeniul energiei electrice ar putea atrage investiții sau credite private, se arată în același studiu, dar este necesar ca finanțatorii și investitorii să aibă încredere în regulile jocului și în instituțiile din Republica Moldova.

Experții mai recomandă întărirea capacităţii instituţionale şi independenţei ANRE, precum și interzicerea prin prevederi legale a intermediarilor cu acționariat „offshore”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md