16:56:19 23.04.2024
Stiri

STUDIU // Cele șapte lucruri din casa ta care te OTRĂVESC puțin câte puțin

Știri 04.04.2018 19:40 Vizualizări2195 Autor: Ziarul National


STUDIU // Cele șapte lucruri din casa ta care te OTRĂVESC puțin câte puțin sursa: acasa.ro

Nivelul poluării aerului din locuința noastră îl poate depăși, culmea!, pe cel exterior. De până la cinci ori, potrivit unui studiu al Agenției pentru Protecția Mediului din Atlanta, Georgia. Ținând cont că petrecem cel puțin jumătate din zi în propria casă, expunerea este mare.

Poluanții la care ar trebui să fim extrem de atenți sunt fumul de țigară, dioxidul de azot, monoxidul de carbon, formaldehidele, compușii organici volatili și radonul, susține dr. Ian Colbeck, profesor la Școală de Științe Biologice de la Universitatea din Essex.

Sursele de poluare care se găsesc în interiorul locuințelor pot provoca crize de astm, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și inclusiv cancer pulmonar. Iată care sunt elementele de care trebuie să scapi cât mai rapid cu putință pentru a înlătura sursele de poluare.

Vopseaua

Ne-am obișnuit să nu aruncăm cutiile cu vopsea rămase după ultima renovare. Trebuie spus însă că aceste recipiente în care mai rămâne vopsea eliberează în timp compuși organici volatili, care au fost puși în legătură, în urma unor cercetări, cu cancerul.

Produsele de curățat

Îți place, cu siguranță, ca în casa ta să miroasă mereu bine, a curat. Însă multe dintre produsele pentru curățenie sunt, de asemenea, o sursă de compuși organici volatili care ajung în aerul pe care îl respiri. Pentru a reduce expunerea la acest tip de poluare, e recomandat să folosești produse naturale, precum apă și oțet sau bicarbonat de sodiu.

Hainele curățate chimic

Când eticheta permite spălarea manuală, atunci e bine să faci un efort și să îți speli astfel hainele. Un studiu din 2011 a arătat faptul că percloretileniul de pe hainele curățate chimic se eliberează în aer. Lâna, îmbrăcămintea din poliester și bumbacul păstrează aceste reziduuri carcinogene de compuși organici volatili.

Lumânările

Mirosul și atmosfera pe care o creează sunt minunate, însă lumânările parfumate sunt foarte periculoase pentru sănătate. Potrivit specialiștilor, deoarece lumânările sunt aprinse în camere mici și neaerisite, precum băile, chimicalele împrăștiate în încăpere rămân acolo, putând crește riscul de astm, eczeme și alte probleme ale pielii. Specialiștii americani au observat că printre chimicalele eliberate s-au aflat, în cantități mari, substanțe cancerigene sau care determină apariția atacurilor de astm, cum ar fi benzenul și toluenul.

Umidificatorul

Pentru a evita uscarea pielii în sezonul rece e posibil să folosești un umidificator. E important să îl utilizezi la sub 50% umiditate. Creșterea gradului de umiditate dintr-o încăpere favorizează formarea mucegaiului și acarienii de praf, două surse importante de alergeni, care pot afecta funcția de respirație.

Blaturile din granit

Blaturile de granit pot produce radon, un gaz natural radioactiv. Radonul este a doua cauză principală de cancer pulmonar în Statele Unite. Totuși, trebuie spus că expunerea nu este una gravă și că granitul folosit de obicei pentru blaturile de bucătărie nu este foarte periculos.

Șemineul

Un șemineu în care ard mocnit lemne creează o atmosferă caldă, confortabilă. Însă îți poate polua aerul pe care îl respiri. Arderea lemnului și cenușa care se depune pe kitul de evacuare poate crește mult nivelul de poluare și inclusiv poate spori riscul de expunere la monoxid de carbon.

Sursa: acasa.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md