14:30:47 24.05.2018
 
Stiri

STUDIU // Ce se întâmplă dacă nu faci mișcare DOUĂ săptămâni?

Știri 19.06.2017 17:40 Vizualizări1746 Autor: Ziarul National
STUDIU // Ce se întâmplă dacă nu faci mișcare DOUĂ săptămâni? sursa: eva.ro

Cât timp durează pentru o persoană sănătoasă să devină mai puțin sănătoasă? Mai puțin decât ai crede. Iată ce se întâmplă dacă nu faci mișcare două săptămâni!

Nu ai mai făcut mișcare de două săptămâni? Iată cum reacționează organismul tău!

Potrivit unor noi cercetări efectuate de Universitatea din Liverpool, doar două săptămâni fără mișcare pot duce la modificări musculare și metabolice, care pot crește riscul de apariție a diabetului zaharat, a bolilor de inimă și chiar a decesului prematur.

Dimensiunea eșantionului pentru aceste studii este una mică, iar rezultatele sunt preliminare, dar autorii subliniază consecințele periculoase ale comportamentului sedentar, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Pentru a investiga cât de mult afectează această pauză de două săptămâni adulții tineri sănătoși, cercetătorii au recrutat 28 de bărbați și femei, cu media vârstei de 25 de ani, care nu făceau exerciții în mod regulat, dar făceau aproximativ 10.000 de pași pe zi.

Participanții aveau un indice de masă corporală mediu de 25, care este considerat la limită între greutatea normală și excesul de greutate.

Înainte de începerea studiului, cercetătorii au măsurat greutatea și masa musculară a participanților, funcția mitocondrială și aptitudinea fizică. În decursul cercetării, timpul pe care participanții îl petreceau făcând mișcare a scăzut drastic. Deloc surprinzător, în momentul în care participanții au fost analizați din nou, aceștia au avut o greutate mai mare și o masă musculară mai mică.

Grăsimea corporală totală a crescut, de asemenea, în special în jurul abdomenului, factor care crește riscul apariției bolilor cronice. Cercetătorii au observat și alte schimbări mai puțin așteptate.

Participanții nu mai puteau alerga la fel de mult, la aceeași intensitate, ca înainte. S-a descoperit și o scădere a sensibilității la insulină, o creștere a nivelului de grăsime acumulată în ficat și o creștere a nivelului trigliceridelor.

Autorii studiului au dezvăluit că se așteptau să vadă schimbări subtile, însă efectele au fost unele destul de grave într-o perioadă scurtă. Rezultatele au fost surprinzătoare și din cauza faptului că studiul a implicat persoane tinere și sănătoase. Dacă și acei oameni au fost supuși acestui risc, încearcă să te gândești ce înseamnă acest lucru pentru pacienții mai în vârstă și cu o stare de sănătate mai proastă.

Autorii recunosc că schimbările au fost mici, dar semnificative din punct de vedere statistic. Chiar și în cazul persoanelor care sunt active în mod regulat, nu este greu să ne imaginăm cum un stil de viață se schimbă și cum poate afecta starea generală de sănătate.

Sursa: eva.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md