13:13:33 16.04.2024
Stiri

STRATEGII // Cursa pentru SALVAREA ciocolatei

Știri 07.01.2018 15:07 Vizualizări1915 Autor: Ziarul National


STRATEGII // Cursa pentru SALVAREA ciocolatei Sursa: ziare.com

Oamenii de știință s-au angajat într-o cursă pentru salvarea ciocolatei, după ce specialiștii au avertizat că aceasta ar putea fi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, o altă victimă a schimbărilor climatice.

Astfel, experții de la Innovative Genomics Institute din cadrul Universității Berkeley din California, împreună cu producătorul american de ciocolată Mars, și-au propus să creeze, folosind un instrument de editare genetică, un fel de super-arbori de cacao capabili să facă față condițiilor mai puțin favorabile care se prefigurează.

Aceste plante, din semințele cărora este produs ceea ce mulți consideră deliciul gastronomic suprem, prosperă în zone cu soluri bogate în nitrogen, cu umiditate ridicată și cu ploi bogate.

Cea mai mare parte din ciocolata consumată la nivel global își are originea în arborii de cacao cultivați în Africa Centrală și de Vest (70%), unde principalii producători sunt Coasta de Fildeș și Ghana, regiune urmată de Asia de Sud-Est (14%). În ultimii ani, producătorii s-au extins în America de Sud, după ce factori precum îmbătrânirea plantelor, răspândirea bolilor și a dăunătorilor culturilor, dar și situația politică instabilă au afectat producția din Africa.

Însă oamenii de știință estimează că, până în 2050, clima se va schimba radical în aceste regiuni, devenind mai uscată și mai caldă, ceea ce înseamnă că arborii de cacao vor deveni mai vulnerabili la boli.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley au anunțat recent că lucrează cu sistemul de modificare genetică de înaltă tehnologie Crispr-Cas9, care poate face editări foarte precise ale ADN-ului, pentru a crea arbori de cacao rezistenți la o parte dintre bolile care nu pot fi tratate în prezent și care vor fi amplificate de schimbările climatice. Acest lucru s-ar realiză prin izolarea genelor responsabile pentru fragilitatea plantelor și înlocuirea lor cu unele rezistente în fața schimbărilor climatice.

Crispr a fost folosit cu succes anul trecut pentru a schimba culoarea unei flori și pentru a modifica frunzele de viță de vie astfel încât să devină imune la mucegai, printre alte proiecte.

Lecțiile învățate în cadrul acestui proiect vor putea fi aplicate și în cazul altor culturi.

„Strategii similare ar trebui să fie utile pentru protejarea mai multor plante, inclusiv pentru culturi importante precum maniocul, orezul și grâul”, spune Brian Staskawicz, profesor la Universitea Berkeley.

Nu este prima dată când este folosită modificarea genetică în cazul arborilor de cacao.


Wilbert Phillips-Moră, șeful unui program dedicat acestor plante, din cadrul C.A.T.I.E, un centru regional de cercetare și studii superioare în agricultură din care fac parte mai multe țări din America Latină, lucrează încă din anii '80 la identificarea celor mai rezistente și mai productive varietăți pe baza cărora să creeze hibrizi cu proprietăți superioare.

Phillips-Mora, care colaborează cu producători precum Mars, Nestlé și Hershey, avertizează la rândul său că viitorul ciocolatei este amenințat de factori ca evoluția patogenilor, instabilitatea politică din țările în curs de dezvoltare și, din nou, schimbările climatice.

Mai mult decât dispariția celui mai iubit desert

Nu este vorba aici doar de iubitorii de ciocolată, ci și de zecile de milioane de oameni care își asigură traiul de pe urma acesteia.

În Occident, un consumator obișnuit mănâncă în medie 286 de batoane de ciocolată pe an. Este nevoie de 10 arbori de cacao pentru a produce 286 de batoane de ciocolată.

În plus, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, ca urmare a schimbărilor climatice, cultivatorii vor fi obligați să își mute culturile la altitudini mai mari, ceea ce va genera noi probleme. În Ghana, de exemplu, acest lucru ar putea însemna pătrunderea pe zone protejate. Asta în condițiile în care extinderea plantațiilor de arbori de cacao cauzează deja despăduriri pe suprafețe întinse în principalele țări producătoare.

Situația este înrăutățită de existența unui dezechilibru între cerere și ofertă. Experții au avertizat anul trecut cu privire la un iminent „deficit de ciocolată”, în condițiile în care cererea a crescut în țările în curs de dezvoltare, în timp ce producția nu a putut ține pasul. Cea mai mare parte a principalelor materii prime pentru ciocolată, cacaua și untul de cacao, provine din ferme de subzistență care folosesc metode de producție vechi de sute de ani, educarea fermierilor fiind așadar la fel de importantă ca cercetările din laborator.

Surse: Quartz, Quartz, Daily Mail, New York Times, Innovative Genomics Institute

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md