20:34:13 23.04.2024
Stiri

Ștefan Urâtu, cu mită în Europa?

Actualitate 06.04.2013 14:01 Vizualizări10995 Autor: Raisa Lozinschi


Ștefan Urâtu, cu mită în Europa?

La 20 noiembrie 2005, în hotelul „Astoria” din Budapesta, Ungaria, actualul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu, îi dădea un plic cu 2 000 de euro și o pungă cu două sticle de alcool și o cutie cu bomboane Secretarului general al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia, Robert Hardh.

Plicul

„Imediat după terminarea Adunării Generale anuale a Federației Internaționale Helsinki, mi-ați dat o hârtie împachetată sub formă de plic, spunându-mi că este o scrisoare pe care trebuie s-o citesc sus în cameră. Am mers în camera mea de la hotel și am deschis plicul care conținea 2 000 de euro și nicio scrisoare sau un mesaj. În prezența dlui Jos Kosters, director executiv al Comitetului Helsinki din Olanda, v-am întors plicul împreună cu cele două sticle de alcool din Moldova și cutia cu bomboane în pungă de plastic pe care le-am primit de la Dvs. în calitate de cadou. Această tentativă de mituire întreprinsă de Dvs. nu poate fi interpretată altfel, decât drept o tentativă a Dvs. de a vă asigura de susținerea financiară și morală din partea Comitetului Helsinki din Suedia. Un astfel de comportament nu poate și nu va fi acceptat”, îi scria la sfârșitul lui noiembrie 2005 Hardh lui Urâtu (vedeți scrisoarea atașată - n.r.).

Suspendarea CHDOM

Incidentul de la Budapesta s-a produs cu puțin timp înainte ca Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (SIDA) să autorizeze un audit extern la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (CHDOM) în legătură cu unele suspiciuni vizavi de încălcări la implementarea unor proiecte finanțate de SIDA. Auditul a fost efectuat în perioada 5-11 decembrie 2005 de către reprezentanța suedeză a companiei „Ernst&Young”.

După efectuarea acestui audit, Federația Internațională Helsinki pentru Drepturile Omului cu sediul la Viena și-a exprimat în repetate rânduri, în perioada ianuarie-aprilie 2006, îngrijorări în legătură cu rezultatele controlului și a anunțat suspendarea calității de membru al CHDOM din Federație. Totodată, Ambasada Suediei la Chișinău a făcut publică o scrisoare la 3 februarie 2006 prin care susținea decizia Comitetului Helsinki din Suedia de a termina cooperarea cu CHDOM în baza incidentului din noiembrie 2005 și a constatărilor auditului. A urmat, la 18 noiembrie 2007, decizia Federației Internaționale Helsinki din Viena de a exclude CHDOM din rândurile acesteia.

Urâtu: „O compensație”

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, actualul vicepreședinte al CEC, Ștefan Urâtu, a confirmat incidentul de la hotelul „Astoria” din Budapesta, dar are varianta sa despre cele întâmplate. „Cu vreo doi ani înainte de acea dată, nu mai țin minte exact, Robert a fost la o bere cu o persoană din delegația noastră, tot la un eveniment similar. Nu o să dau numele persoanei, că e importantă acum, e implicată în politică. Atunci, îi fusese furat portmoneul cu o sumă importantă de bani lui Robert. Acesta mă întreba ulterior, ori de câte ori ne întâlneam, dacă această persoană mai lucrează la noi. Eu m-am simțit oarecum vizat, fiindcă acea persoană făcuse parte din delegația noastră și am decis atunci să-i dau acea sumă drept compensație. M-a întrebat atunci pentru ce și i-am spus foarte clar. Mi-a zis că nu poate primi o așa sumă, fiindcă pentru el este prea mult. Acest incident a fost folosit aici împotriva mea și a CHDOM și, din motive politice, folosind europenii, au vrut să distrugă Comitetul”, spune Urâtu.

„Sustragerea portmoneului din buzunarul meu în Praga, pe 22 mai 1999 (vă rog să notați data corectă) de către un infractor neidentificat, pierdere compensată imediat și în întregime de către compania de asigurări care ne deservește, nu este deloc relevantă în contextul dat. Ceea ce ați făcut Dvs. (...) nu lasă loc de alte întrepretări, decât că a fost o tentativă de miturire întreprinsă de Dvs. pentru a vă asigura cu susținere din partea Comitetului Helsinki din Suedia”, este răspunsul lui Hardh la varianta lui Urâtu (vezi scrisoarea atașată – n.r.).

„Ostaf, pilon într-un joc murdar”

Întrebat dacă persoana care „fusese la bere cu Robert” poate confirma cele spuse de el, Ștefan Urâtu ne-a spus că această persoană poate confirma doar că a fost la bere și furtul, dar nu i-a spus niciodată despre „suspiciunile” și „întrebările” lui Robert în legătură cu ea.

Ștefan Urâtu mai afirmă că acel audit nu a descoperit mare lucru și că CHDOM nu a fost obligat să întoarcă bani pentru unele proiecte implementate. „Cei de la Federație au trimis o scrisoare prin care cereau explicații și măsurile întreprinse de noi, mesaj care a ajuns la Sergiu Ostaf. Și pentru că acesta nu mi-a arătat mesajul, dar nici nu a răspuns în timp util, s-a luat decizia de a exclude CHDOM. A fost decizia de a întoarce banii pentru un proiect gestionat de Sergiu Ostaf prin CReDO. Ostaf a fost un pilon într-un joc murdar. Ulterior, Federația din Viena s-a desființat pentru că nu a plătit taxe de peste un milion și ceva de euro, dar asta vorbește deja despre corupția organelor europene”, explică Urâtu. Este adevărat că, ulterior, Federația de la Viena s-a desființat, managementul acesteia fiind învinuit de cheltuirea incorectă a banilor.

CHDOM, cu chirie la firma lui Urâtu

„Este absolut clar pentru toată lumea că lipsa unui răspuns nu poate să ducă la excluderea unei organizații dintr-o federație. Motivul excluderii a fost acel incident de la Budapesta. CHDOM a fost obligat să întoarcă banii pentru două granturi oferite în valoare de peste 100 de mii de euro. Văd că acum se pasează problema în altă parte. Las la discreția dlui Urâtu să facă diferite comentarii, dar eu optam pentru transparență atunci când activam în cadrul CHDOM”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

Acesta ne-a povestit cum a fost exclus ulterior din cadrul CHDOM. „La o adunare generală a Comitetului, a fost discutat subiectul sediului instituției. Comitetul avea încheiat un contract de chirie cu firma dlui Urâtu – „Larimaris-Lex”, pentru o perioadă de trei ani pe str. Mihai Eminescu. Comitetul era obligat să achite suma integrală pentru cei 400 de m.p. închiriați în avans pentru trei ani. Suma de peste 100 de mii de euro a fost transferată de la Comitet pe conturile firmei, iar aceasta a folosit acești bani pentru a cumpăra acel sediu. Eu am vorbit la acea adunare despre conflictul de interese, dar părerea dlui Urâtu a fost subiectivă. Nu am reușit să-l determinăm să renunțe. Apoi, am fost exclus din CHDOM pe motiv că nu am plătit cotizația anuală de membru”, susține Ostaf.

„Sediul nu a fost cumpărat pe banii europenilor”

Vanu Jereghi, director executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, prezent și el la acea adunare generală, a confirmat pentru Ziarul NAȚIONAL informația lui Ostaf.

„Eu eram angajat și membru al CHDOM, dar decizia cu sediul a fost luată de bordul Comitetului unde erau persoane care îl ascultau pe Urâtu”, a adăugat acesta.

Potrivit declarației de avere a lui Ștefan Urâtu, acesta este acționar la firma „Larimaris-Lex” și anul trecut a încasat 63 547 de lei drept dividende. „Sediul nu a aparținut niciodată Comitetului și nu a fost cumpărat pe banii europenilor”, afirmă, la rândul său, Urâtu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md