17:18:09 29.03.2024
Stiri

Stații ECO de epurare a apei, în vânzare la Chișinău!

Advertising 22.01.2016 13:00 Vizualizări15793 Autor: Galina Munteanu
Stații ECO de epurare a apei, în vânzare la Chișinău!

Scop // Compania care vrea să facă o Moldovă curată cu oameni sănătoși

Prezentă de mai bine de cinci ani pe piața din R. Moldova, compania ,,Tiluana” SRL, reprezentanta în R. Moldova a companiei lituaniene „August ir Ko”, a reușit să capete credibilitate pe piața moldovenească. Varietatea de sisteme de epurare pe care le prezintă a convins mulți gospodari să renunțe la sistemul vechi, de tip sovietic, și să-și instaleze sistem modern de epurare a apelor.

Unul dintre ei este și Galina Iermurache din comuna Budești, municipiul Chișinău. Acum trei ani, femeia și-a instalat un astfel de sistem acasă. O mulțumește pe deplin, zice ea.

„Nici nu vreau să mă gândesc la sistemul vechi, de tip sovietic. Canalizarea era la poartă, iar o dată la două săptămâni trebuia să fie curățată. Pentru asta plăteam circa 600 de lei. Nu ar fi fost problema principală, dacă nu persista mereu un miros neplăcut. Acum, badaproste. Sistemul este instalat la colțul casei și niciun miros nu persistă – nici în casă și nici afară. E foarte econom, comod și poate fi curățat doar o dată pe an. Nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ, iar apa o folosesc la irigare în grădină. Este foarte curată”, ne spune Galina Iermurache.

Poluarea apelor – problema secolului

Poluarea apelor reprezintă una dintre principalele probleme ale secolului nostru. Mai ales că această sursă este epuizabilă. Şi pentru că tehnologiile avansează de la o zi la alta, o soluţie pentru a păstra şi refolosi apa ar fi staţiile de epurare ecologice care curăţă apa de toate impurităţile.

Dar pentru că și sursele financiare sunt pe moment o problemă pentru gospodari, compania „Tiluana” SRL vine în întâmpinarea celor care nu-și pot permite o stație de epurare a apelor mai sofisticată și prezintă pe piață una mai simplă, dar și la preț mai redus.

„Important de menționat este că aceasta corespunde standardelor europene. Una dintre diferențe dintre clasa A și clasa B, pe care o prezentăm acum, este faptul că cea din urmă are un nivel mai scăzut de curățare a apei uzate – de la 97,8 cât are cea de clasa A, la 95,8 - cea din clasa B. Nu este foarte mult, dar repet, se încadrează în normă. O altă diferență constă în faptul că cea din clasa A are sistem de reglare a consumului de energie electrică, dar aceasta nu are”, ne-a spus directorul „Tiluana” SRL, Victor Stanchevici.

Potrivit acestuia, pentru categoria de tip B sunt stații doar pentru șase, opt și 12 persoane, pe când la cea de categoria A - de la șase și până la o sută de mii de persoane.

Tehnologie în 38 de țări

Modelele stațiilor de epurare ale companiei sunt instalate în 38 de țări. Lider este Lituania.

„Să știți că eu am o invidie pentru această țară. Aici oamenii înțeleg importanța unui sistem de epurare pentru sănătatea lor, pe când la noi… Oamenii nu înțeleg că în jurul unei gropi în care sunt revărsate deșeurile, circa șase ari din suprafața solului este otrăvită. Iar asta se duce și în apa subterană pe care noi o consumăm. Este un semnal de alarmă și autoritățile ar trebui să se sesizeze în acest sens și să ia măsuri urgente. Am conlucrat în acești ani cu majoritatea factorilor de decizie din domeniu. Am fost ascultați, dar nu și auziți. Noi nu vrem să facem lobby ca să se câștige proiectele noastre, dar vrem să se înțeleagă importanța acestora, ținând cont de faptul că, pe an ce trece, situația la acest capitol se înrăutățește, pentru că mâine-poimâine vom rămâne fără apă curată”, a mai spus directorul „Tiluana” SRL.

Un alt aspect alarmant la care trebuie de atras atenția, ne spune Victor Stanchevici, este faptul că ecologiștii nu au pe moment pârghii pentru a-i obliga pe cetățenii care își fac case individuale de locuit să-și instaleze stație de epurare a apei menajere.

„Această practică ar trebui preluată din experiența țărilor dezvoltate, unde legea funcționează pentru bunăstarea vieții și sănătatea cetățenilor. Să luăm, de exemplu, Lituania. La ei nu se oferă certificat de urbanism, dacă nu este inclus sistemul de epurare a apei uzate, pe când la noi… localități întregi avem fără sistem de epurare a apei uzate. Au săpat o groapă, apa se scurge acolo și mai departe ce facem? Catastrofă ecologică”, se arată indignat Victor Stanchevici.

Sistem de epurare la standarde europene

Toate sistemele de epurare prezentate de compania „Tiluana” SRL corespund standardelor europene, fiind testate cu certificate. Calitatea înaltă a acestora face ca ele să fie fiabile, economice și să asigure o epurare calitativă a apelor uzate. Sisteme de epurare a apei uzate ale companiei au fost instalate în mai multe case particulare de locuit din diferite localități din R. Moldova.

De asemenea, au fost elaborate și câteva proiecte pentru școli și grădinițe, dar care așteaptă să fie implementate. Prețul unei stații nu este bătut în cui. În caz dacă apar mai multe oferte, compania oferă și bonusuri sau chiar stații gratuite.

„Toate sistemele de epurare ale companiei noastre corespund standardelor europene și certificatele de la laboratoarele independente”, a mai spus Victor Stanchevici.

Nu ratați șansa de a procura o stație ieftină!

Lazăr Chirică, ex-viceministrul Mediului:

„Cunosc foarte bine aceste stații și vă spun cu toată fermitatea că sunt o soluție bună pentru ceea ce avem acum în R. Moldova. Gradul de epurare este foarte înalt. Acum avem foarte puține stații de epurare în R. Moldova - peste 190, și acestea sunt depășite, dar am avea nevoie de cel puțin 1 500. Cele de acum au un grad de epurare învechit și fac o epurare mai mult mecanică decât biologică”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md