14:22:06 28.03.2024
Stiri

Spicherul Candu afirmă că experții Comisiei de la Veneția nu ar fi CONDIȚIONAT autoritățile să renunțe la modificarea sistemului electoral

Politică 18.06.2017 10:30 Vizualizări4951 Autor: Ziarul National
Spicherul Candu afirmă că experții Comisiei de la Veneția nu ar fi CONDIȚIONAT autoritățile să renunțe la modificarea sistemului electoral


Experții Comisia de la Veneția a adoptat „un aviz critic” la proiectele de lege privind votul mixt și uninominal, deoarece „reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg”. La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, declară că experții nu ar fi condiționat autoritățile să renunțe la modificarea sistemului electoral, iar proiectul va fi votat după ce vor fi identificate „soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali”.

„În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, aleși pe circumscripții, ar putea influențați de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

Totodată, experții au menționat că „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.

În același context, Comisia de la Veneția a relevat și alte motive de îngrijorare. „Nu sunt stipulate criteriile detaliate și cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripțiilor locuitorilor din Transnistria și pentru cetățeni din străinătate. Modificările propuse sunt puțin probabil pentru a spori reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament și nu sunt introduse măsuri suplimentare pentru a rezolva acest lucru”, mai arată experții Comisiei.

La rândul său, spicherul Andrian Candu susține că experții Comisiei de la Veneția nu au condiționat în niciun fel R. Moldova să renunțe la modificarea sistemului electoral și că e puțin probabil ca în țara noastră să existe un consens politic absolut.

„Comisia de la Veneția semnalează polarizarea subiectului și recomandă să amânăm modificarea sistemului electoral. Noi știm însă, că la ora actuală nu a existat o consolidare, dacă noi vom căuta un consens larg atunci înseamnă că în R. Moldova nu vor fi operate schimbări. Cunoaștem că sunt 850 de mii de semnături ale cetățenilor care își doresc schimbarea sistemului. Totodată, majoritatea covârșitoare în Parlament își dorește schimbarea sistemului. Decizia de modificare a sistemului electoral ține de decizia suverană a statului R. Moldova. Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral va fi votat”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu este convins că Uniunea Europeană nu va condiționa cooperarea cu țara noastră, în cazul în care sistemul mixt va fi adoptat. „UE nu va condiționa cooperarea cu R. Moldova. Dacă va face așa ceva, atunci va fi o imixtiune în politica internă a R. Moldova și o sfidare a așteptărilor cetățenilor. Dar considerăm că această condiționare nu va fi. Nu există condiția sau precondiția modificării sistemului electoral în acordul privind acordarea celor 100 de milioane de euro. Statul de drept și legea să stea în capul mesei. Asta vrea UE”, a subliniat Candu.

Conducerea Partidului Democrat (PD), care a remis un comunicat de presă după decizia anunțată de Comisia de la Veneția, spune că inițiativa privind modificarea sistemului electoral va fi adusă „în concordanță cu standardele internaționale”.

„Am decis să transmitem inițiativa pentru expertizare Comisiei de la Veneția tocmai pentru că am dorit să avem o expertiză juridică profesionistă privind modalitatea de schimbare a sistemului electoral. În paralel, timp de 3 luni, au avut loc multiple dezbateri publice în societate. La aceste dezbateri au participat partidele parlamentare și neparlamentare, societatea civilă, experți locali și internaționali. De asemenea, a avut loc o amplă campanie de informare națională privind votarea directă a deputaților, dar și o campanie de strângere de semnături în favoarea schimbării sistemului electoral, unde peste 850 de mii de oameni au semnat pentru a-și alege direct deputații la următoarele alegeri. Este un număr record de susținători pentru o inițiativă în R. Moldova”, afirmă democrații.

Potrivit PD, Comisia de la Veneția a venit cu un set de recomandări de ordin juridic și a recunoscut dreptul suveran al R. Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral și „a recomandat existența unui consens larg în societate”.

„PD va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali. De asemenea, în zilele următoare vom avea consultări și cu deputații din Parlamentul R. Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei de la Veneția. În același timp, PD va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bunăcu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția”, se mai arată în comunicatul democraților.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md