20:36:51 16.04.2024
Stiri

Specialiştii AUTO te sfătuiesc cum să prelungeşti rezistenţa CAUCIUCURILOR

Reportaj 26.02.2015 11:09 Vizualizări1663 Autor: Ziarul National
Specialiştii AUTO te sfătuiesc cum să prelungeşti rezistenţa CAUCIUCURILOR sursa: libertatea.ro


Zăpada care s-a topit a scos la iveală craterele de pe străzi, care îţi nenorocesc cauciucurile. Iată, potrivit libertatea.ro, cum să ai grijă de anvelope şi ce este de făcut când cauciucurile sunt „în suferinţă”.

Pe lângă stilul de condus, care nu trebuie să fie unul agresiv, specialiştii insistă, în primul rând, pe echiparea maşinii cu anvelopele potrivite modelului de autoturism şi mai ales anotimpului. Iată alte sfaturi importante pentru longevitatea cauciucurilor:

1. Substanţele chimice, un real pericol. Încearcă să eviţi petele cu diverse substanţe necunoscute de pe arterele de circulaţie. Acestea pot produce schimbări moleculare şi structurale care au ca rezultat dereglarea centrului de greutate şi, de asemenea, pot rigidiza cauciucul

2. Verifică presiunea din anvelope. Această operaţiune se efectuează cel puţin o dată la două săptămâni şi numai atunci când pneul este rece. Presiunea trebuie să se încadreze în intervalele prescrise în cartea tehnică a maşinii şi în limitele marcate pe anvelope.

3. Presiunea mică, uzură mare. Anvelopele cu presiune mică vor rula tensionate pe laterale şi vor pierde din etanşeitatea interioară. Uzura pe lateralele cauciucurilor va apărea în scurt timp.

4. Presiunea mare, aderenţă scăzută. Dacă presiunea este mare, banda de rulare se va uza în special pe centru, potrivit specialiştilor. De asemenea, presiunea prea mare face ca anvelopa să fie mai predispusă la avarii, la impact. În plus, există riscul crescut ca pneurile să explodeze, iar jantele să se deformeze. Pe lateralele anvelopelor vor apărea uzuri neuniforme, numite „solzi de peşte”.

5. Verifică adâncimea profilului pneurilor. Periodic, profilul roţii ar trebui verificat. Adâncimea minimă acceptată este de 1,6 mm, cauciucurile având pe calea de rulare un martor de uzură.

6. Nu şofa agresiv. Longevitatea unei anvelope e determinată, în mare parte, şi de stilul de condus. Specialiştii îi îndeamnă pe şoferi să nu accelereze sau să frâneze brusc. Orice demaraj şi frânare excesivă pot scurta viaţa unei anvelope cu peste 45%.

7. Depozitează pneurile în condiţii corecte. Anvelopele se pot uza şi dacă nu sunt depozitate în condiţii corecte. Spre exemplu, când sunt scoase de pe jantă, se depozitează vertical, pe rafturi speciale. Temperatura din locul de depozitare trebuie să fie scăzută, nu trebuie să existe lumină naturală şi nici umezeală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md