13:11:43 18.04.2024
Stiri

SONDAJ // Birocrația din R. Moldova împinge businessul la acte de CORUPȚIE: O treime din oamenii de afaceri oferă mită, fiindcă „așa trebuie”

Economie 21.09.2017 10:30 Vizualizări1869 Autor: Ziarul National
SONDAJ // Birocrația din R. Moldova împinge businessul la acte de CORUPȚIE: O treime din oamenii de afaceri oferă mită, fiindcă „așa trebuie”


Oamenii de afaceri din R. Moldova sunt inițiatorii actelor de corupție în o treime din cazuri. Agenții economici recunosc că, fără o solicitare expresă din partea funcționarilor, în 35% din cazuri ei sunt inițiatorii actului de corupție. Acest lucru se întâmplă deoarece „așa trebuie”, este o practică unanim acceptată de toți și nu poți să mergi contra „regulilor”. Doar așa se rezolvă cazul tău rapid și fără probleme.

Acestea sunt opiniile oamenilor de afaceri de la Bălți, Soroca și Edineț, care au participat la mesele rotunde organizate de Agenda Locală de Business în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie. În cadrul acestor evenimente, experții IDIS „Viitorul” Viorel Pârvan și Veaceslav Ioniță au discutat cu oamenii de afaceri rezultatele sondajului „Combaterea corupției în Moldova: ce poate face business-ul?”.

„Chiar dacă azi am dreptate, oricum plătesc, deoarece mai am de lucrat cu ei”. Prin plăți „benevole”, se stabilesc relații de „prietenie”, fapt care te poate ajuta în viitor. În felul acesta, oamenii de afaceri împart angajații săi în cei care pot rezolva probleme și cei care nu pot rezolva probleme. Afirmația a „rezolva probleme” presupune urgentarea soluționării acestora pe căi neoficiale.

Discuțiile de la mesele rotunde au scos la iveală faptul că în companii există persoane care, spre deosebire de alții, „pot rezolva probleme”. Ei sunt, de regulă, cei mai prețioși angajați și deseori agenții economici sunt în căutarea lor. Anume acest statut de om care rezolvă probleme determină cultura comportamentală de a fi inițiatorul plăților neoficiale, susține IDIS „Viitorul” într-un comunicat de presă.

În opinia oamenilor de faceri prezenți la discuții, instituțiile publice cel mai mult implicate în acte de corupție sunt centrele de sănătate publică, Poliția și Serviciul Vamal, urmate de Procuratură și Inspectoratul Fiscal de Stat.

Potrivit sondajului realizat printre oamenii de afaceri, în cazul abuzurilor din partea funcționarilor, în 80% din cazuri oamenii preferă să tacă. Totodată, 20% din cetățeni se opun atunci când sunt forțați să plătească și apelează la anumite instituții.

Rezultatele sondajului arată mai degrabă opinia mediului de afaceri cum ar trebui de acționat, dar nu neapărat se referă și acțiuni reale. Din discuțiile din focus-grupuri, IDIS „Viitorul” a stabilit că numărul de opuneri la un act de corupție abuziv este mult mai mic. Principalul motiv este lipsa de încredere în instituțiile de drept și neîncrederea că aceste cazuri pot fi soluționate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md