18:24:16 19.04.2024
Stiri

Soldatul Putin, filozoful Dughin și noua IDEOLOGIE a Imperiului Rus

Opinii 05.11.2017 14:01 Vizualizări5227 Autor: Ziarul National


Soldatul Putin, filozoful Dughin și noua IDEOLOGIE a Imperiului Rus Sursa: ziare.com

În contextul tensionat al politicii internaționale, e foarte interesant de urmărit fenomenul Vladimir Putin. Încercarea liderului rus de a readuce strălucirea Imperiului Sovietic merită toată atenția, mai ales că România se află în raza lui de acțiune.

Dar ceva fundamental îi lipsește lui Putin pentru a aduce gloria de altădată, iar acel ceva poartă numele de ideologie. Pentru liderii URSS, începând cu Stalin a fost ușor. Făceau apel la Marx, la Engels și la Lenin. Doctrina egalității absolute între oameni fusese scrisă și cucerise mințile și sufletele milioanelor de oameni. O doctrina atât de atrăgătoare a fost folosită ca o armă pentru expansiunea URSS. Dar ce mai poate să promită Vladimir Putin?

Aici, apare filozoful Aleksandr Dughin. În cartea intitulată „Soldatul Putin și filozoful Dughin”, Ovidiu Raetchi, scriitor și deputat PNL, încearcă să explice forța de atracție dintre cei doi și cum, ultimul, construiește o nouă doctrină, cea a ortodoxiei creștine.

Pornind de la Samuel P.Huntington și a sa „Ciocnire a civilizațiilor”, cel care postulează o „ruptură insurmontabilă între Est și vest”, „îi sugerează lui Dughin ideea că trăim un secol al civilizațiilor, nu al statelor-națiune, prea slabe pentru a nu avea, totuși, nevoie de un protector generos, chiar dacă nedorit precum Rusia... Huntington îi dă lui Dughin posibilitatea de a lucra cu o categorie greu testabilă-civilizația”, scrie Oviudiu Raetchi în cartea sa.

„Este o nouă încercare ideologică a Rusiei de a înfrunta Vestul cu armele teoretice furnizate chiar de acesta”, subliniază autorul.

„Puterea pe care Rusia a atins-o prin intermediul constructului ideologic URSS a fost uluitoare. Grație posibilităților nelimitate oferite de halucinația ideologică comunistă și grație capacității totalitarismului de a impune și atinge obiective pe care o societate liberă nu le-ar accepta, Rusia a ajuns și a rămas o perioadă îndelungată pe acoperișul lumii”, remarcă deputatul liberal.

Pornind de la nevoia lui Vladimir Putin de a se agăța de o nouă doctrină pe care să-și fundamenteze noul imperiu, poate fi înțeles mai ușor pasul făcut de Patriarhul Kiril al Rusiei, care și-a călcat pe inimă, și a făcut o vizită la București.

Nevoia de unificare a ortodoxismului a dus la această apropiere, una de neimaginat, biserica rusă privind-o pe cea românească, până acum, ca pe un fel de vasal și nu ca pe un egal.

„Este foarte posibil să nu existe nicio relație între Dughin și Putin, dar cei doi reprezintă momente legice în proiectul grupului securizator rus (n.a. - elita politică a Rusiei) de a bloca declinul de putere și de a asigura renașterea Imperiului Rus. Acest grup are nevoie presantă de un ideolog, așa cum în urmă cu câțiva ani avea nevoie de un lider politic relativ tânăr, educat în propriile rânduri și în propria logică. Și tocmai pentru că nevoia e presantă, riscul ca Dughin să fie acceptat nefiltrat și integral, cu fraude și erori, de către elita politică rusă este disproporționat”, scrie Ovidiu Raetchi în cartea sa.

Deci, atât Dughin cât și Putin par a fi doi actori împinși în scenă de o elită, una care și-a propus după prăbușirea zgomotoasă a URSS să salveze Imperiul Țarist. Dughin are rolul de a crea o ideologie, Putin pe acela de a conduce, bazându-se pe ea.

Dar aici apare un pericol. În cazul unui accident politic, însăși această doctrină religioasă va fi pusă la îndoială. În plus, se naște și întrebarea, cum pot capta atenția a milioane de oameni printr-un discurs religios în secolul XXI?

Orice doctrină trebuie asimilată și acceptată la nivelele superioare ale societății. Militantismul religios pare greu de impus în epoca iphone și Facebook.

Acest lucru e observat și de autor: „Mizând prin Dughin pe promovarea unei ideologii a ciocnirii civilizațiilor, în care Rusia conduce o civilizație ortodoxă definită religios, marea putere slavă pariază pe un instrument ineficient, riscând să mai irosească un secol în slujba unei ideologii înfrânte”.

Volumul lui Ovidiu Raetchi „Soldatul Putin și filozoful Dughin”, apărut la Editura Nemira, tratează o temă actuală și interesantă pentru publicul din România.

Foarte mulți oameni politici, intelectuali și studenți din România își pun întrebări despre cum ne raportăm la Rusia și cum putem să rezistăm la acest nou tip de expansiune.

În opinia mea, cred că o narațiune mai directă, ieșită din zona limbajului academic ar fi avut un impact mai mare la public. Dar, în afară de asta, curajul unui tânăr politician de a aborda un astfel de subiect fierbinte merită remarcat. Textul e util și descrie argumentat chimia dintre Dughin și Putin și pericolul ei.

Emilian Isaila, Senior editor

Sursa: ziare.com



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md