12:49:02 25.04.2024
Stiri

Sinuzita la copii

Reportaj 21.10.2014 11:40 Vizualizări2781 Autor: Ziarul National


Sinuzita la copii sursa: google.ro

Sinuzita este o inflamație a mucoasei care se confundă ușor cu o răceală la copii. Simptomele ei sunt foarte asemănătoare unei gripe în care micuțul tău strănută, are secreții nazale apoase sau ușoare dureri de cap. Atentie! Dacă astfel de simptome durează mai mult decât o simplă răceală, poate fi vorba de sinuzită. Află cum o recunoști la copii și ce soluții ai la-ndemână pentru a o trata.

Ce este sinuzita?

Pentru a înțelege ce este sinuzita trebuie să știi ce sunt de fapt sinusurile. Sinusurile sunt spații pline de aer care sunt localizate în oasele faciale și ale capului. Sunt în total 8 sinusuri care încep să se dezvolte de la naștere și dezvoltarea completă a lor durează și până la vârsta de 20 de ani, potrivit doctorulzilei.ro.

Interiorul sinusurilor este asemănător nasului: sunt căptușite cu o membrană mucoasă. Sinuzita este de fapt o inflamare sau o infecție a membranei mucoase.

Care sunt cauzele sinuzitei?

Copiii alergici sau răciți manifestă adesea o inflamare a căilor respiratorii și sunt mult mai predispuși să facă această afecțiune. Sinuzita apare în general în urma contactării unei infecții virale a căilor respiratorii. Drenajul sinusurilor se blochează, iar mucusul rămâne blocat în interiorul sinusurilor. Se creează un mediu propice dezvoltării unor bacterii, virusuri și fungi care conduc la apariția sinuzitei.

Care sunt simptomele sinuzitei?

Sinuzita manifestă mai multe seturi de simptome în funcție de vârsta copiilor.

Copiii mai mici prezintă adesea simptomele unei răceli comune:

nas înfundat;

guturai;

febră ușoară (dacă febra durează mai mult de 5-7 zile de la inițierea primelor semne de răceală, este posibil să fie sinuzită, dar și un alt soi de infecție ca bronșită, pneumonie sau infecție a urechii).

Mulți părinți asociază greșit durerile de cap ale copiilor direct cu sinuzita. Trebuie să știi că sinusurile se dezvoltă la copii până la vârsta de 20 de ani, iar abia pe la 6-7 ani sinusurile încep să se dezvolte în zona frunții. Chiar și la această vârstă nu există un risc mare să apară o astfel de infecție cu simptome de dureri la nivelul capului, pentru că sunt insuficient dezvoltate.

La copiii mai mari și la adolescenți simptomele sunt mai clare și mai ușor de identificat:

o tuse uscată pe timpul zilei (care nu se îmbunătățește după 7 zile de la începerea simptomelor de răceală sau gripă);

febră;

congestie nazală severă;

dureri dentare;

durere localizată la nivelul urechilor;

sensibilitate la nivelul feței;

greață;

dureri de stomac;

dureri de cap;

dureri ale ochilor.

Cum se tratează sinuzita?

Odată ce ai identificat simptome de sinuzită la copilul tău și le-ai diferențiat de cele de răceală și gripă sau ai suspiciuni în privința lor, este cazul să apelezi la medic pentru un tratament adecvat. Tratamentele variază în funcție de cauza care provoacă afecțiunea:

Sinuzita cauzată de bacterii

Dacă sinuzita este cauzată de o bacterie, medicii îi vor prescrie copilului antibiotice orale pentru a vindeca infecția. Pentru ameliorarea simptomelor, medicii recomandă de regulă decongestionante și antihistaminice.

Sinuzita cauzată de virusuri

Dacă medicul depistează virusuri ca fiind cauza acestei inflamări a sinusurilor, nu există un tratament specific care să îndepărteze cauza și să vindece imediat. Asemenea unei răceli obișnuite, ea trebuie lăsată să treacă de la sine. Tot ce se poate face în acest caz este să se amelioreze simptomele apelându-se la: acetaminofen, ibuprofen și comprese calde la nivelul frunții care pot reduce durerile și disconfortul. Totuși, medicația specifică pentru raceală și gripă nu și-a dovedit utilitatea efectivă în reducerea simptomelor, iar unii specialiști susțin că ar putea avea efecte secundare.

Când este cazul să chemi un doctor?

Adesea, sinuzita trece de la sine, mai rare fiind infecțiile grave care necesită antibiotice. Totuși, dacă micuțul tău se încadrează în următoarele condiții trebuie să chemi medicul sau să mergi cu el la pediatru.

o răceală ale cărei simptome nu s-au ameliorat nici după 10 zile;

o răceală care se înrăutățește mai tare după 7 zile de simptome;

simptome de alergie care nu trec nici după administrarea medicației specifice.

Se poate preveni sinuzita la copii?

Schimbările din stilul de viață și mediul în care trăiește un copil influențează foarte mult inflamarea sinusurilor. De exemplu, iarna, când se face trecerea bruscă de la aerul rece și umed de afară la cel uscat și cald din interiorul casei, este bine să se folosească un umidificator de casă pentru a menține un nivel de umiditate constant. Aerul uscat și oscilațiile bruște de temperatură irită sinusurile și le predispune la infecții.

Este important ca micuțul tău să știe și să practice regulile uzuale de igienă, iar spălatul des pe mâini să fie o regulă de la care să nu se abată în niciun caz. În acest fel evită să se contamineze cu germeni și virusuri împrăștiate prin diverse locuri de către alte persoane care manifestă răceli și gripe. Sinuzita nu este contagioasă, dar virusurile gripale da. Iar răceala și gripa determină inflamarea și infecția sinusurilor și apariția afecțiunii.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md