12:59:46 25.04.2024
Stiri

Și reprezentanți ai diasporei solicită ANCHETĂ internațională privind furtul miliardului: „Lucrurile au rămas pe vechi”

Moldovenii în lume 20.08.2016 09:00 Vizualizări7448 Autor: Ziarul National
Și reprezentanți ai diasporei solicită ANCHETĂ internațională privind furtul miliardului: „Lucrurile au rămas pe vechi” gov.md


Mai mulți reprezentați ai disaporei moldovenești critică politicile actualei guvernări și susțin că aceasta are nevoie de cetățenii plecați doar pentru remitențele pe care le trimit acasă.

Aceștia acuză că noua șefă a Biroului pentru Relații cu Diaspora ar face parte din Partidul Democrat și solicită depolitizarea acestei instituții.

Totodată, semnatarii declarației se alătură organizațiilor neguvernamentale de a iniția o anchetă internațională în privința furtului din sistemul bancar și susțin că în R. Moldova se face justiție selectivă în acest caz.

Vedeți mai jos declarația semnată de sute de reprezentanți ai diasporei:

Declarație către Congresul Diasporei, ediția a VII-a, 19-20 august 2016:

Noi, reprezentanții Diasporei R. Moldova din diferite țări, urmărim cu îngrijorare acțiunile guvernării actuale de la Chișinău și suntem indignați de cele ce se întâmplă acasă.

R.Moldova se depopulează continuu din cauza condițiilor de subzistență create de guvernare, din motive că nu se pune nici un preț pe viața/personalitatea omului, oricât de valoroasă ar fi aceasta. Politicile de stat sunt elaborate cu superficialitate și nu au cum să nu rămână sterile și fără rezultate, or ele nu sunt orientate spre acoperirea nevoilor oamenilor, ci spre a-i înșela, spre a crea, prin abureală, o imagine bună guvernării.

Menționăm, în aceeași ordine de idei, că – se susține - granturile venite din afară ar fortifica anumite capacități ale instituțiilor de stat și ale funcționarilor publici, or suntem martorii faptului că și asta e o înșelătorie. Funcționarii publici e necesar să fie angajați ca în lumea civilizată, adică NU DUPĂ CULOARE POLITICĂ, ci după pregătirea lor profesională, după nivelul de cunoștințe și experiența lor în domeniu. Ani de-a rândul, am fost martori cum mii de funcționari au fost instruiți, unii din ei plimbați prin excursii peste hotare, dar LUCRURILE AU RĂMAS PE VECHI, progresele sunt infime și, în mare parte, doar pe hârtie, R. Moldova rămânând în continuare o țară DEPOPULATĂ și în continuă DEGRADARE.

Ne-ați silit să plecăm. Lațul nu a încetat să se strângă, acasă, și, în loc să ne întoarcem, am fost siliți să ne luăm și copiii pe drumurile exodului.

De aproape 20 de ani ne mințiți că ne creați condiții ca să ne întoarcem acasă, dar, de fapt, ați închis ușa în urma noastră cu bucurie, că nu vă mai creăm probleme. Acum tot calculați REMITENȚELE și nu vă pică bine că, în urma recesiunii mondiale, trimitem tot mai puțin. Asta pentru că banii noștri trimiși acasă din Occident sunt aduși de familiile noastre tot la firmele voastre ce se ocupă de IMPORTURI, că voi asta faceți, nu ridicați economia noastră, ci IMPORTAȚI. Mai nou, din luna martie curent, ați dublat și costurile la convorbirile din și spre Italia.

În loc să întăriți Podurile, și așa firave cu Diaspora, tot căutați să le dărâmați. Cu toate acestea, noi am continuat să ne iubim Patria, să promovăm R. Moldova, să contribuim la salvarea ei prin votul nostru în electorale, dar guvernările, de fapt unele și aceleași, în esență, s-au folosit de bunătatea și deschiderea noastră.Vârful icebergului l-a constituit decizia recentă a Guvernului de a introduce moratoriu asupra angajărilor în instituțiile publice până la sfârșitul acestui an. Ați țintit în școli, grădinițe și spitale, în primul rând, or e clar că asta înseamnă să-i constrângeți și pe puținii Tineri, rămași acasă, să plece și ei, pentru totdeauna. Și asta în timp ce ați adoptat o nouă Lege a Tineretului care, chipurile, va stimula Tinerii să se întoarcă acasă.

Pentru angajarea în instituțiile publice nu se mai organizează concursuri sau, dacă se organizează, sunt o formalitate, căci trece ”cine trebuie”. După bunul plac al guvernării s-a recurs și la modificarea legislației cu referire la Biroul pentru Realații cu Diaspora. Aceasta, fiind o structură a Cancelariei de Stat, în legislație s-a inclus numirea Șefului BRD prin Dispoziția Primului-ministru, or acest fapt contravine net Legii cu privire la Statutul Funcționarului Public. În consecință, ne considerăm ofensați de numirea în acest post, fără a fi organizat un concurs, a Dnei Olga Coptu, persoană angajată politic, fapt demonstrat și pe parcursul ultimilor ani de aflare a sa în Italia, dar și prin acțiunile ulterioare, manifestate prin colaborări selective cu doar anumiți președinți de asociații și membri din Diasporă (și nu doar din Italia) și, în special, cu cei care dau preferințe formațiunii PD, Dna Coptu fiind ea înseși candidat din partea PD la funcția de primar al or. Cimișlia în alegerile locale din 2015. Este incalificabil ca într-un asemenea post să se afle un om cu apartenență politică. Menționăm în context că, cu concursul și în interesul personal al Dnei Olga Coptu și a altor câțiva susținători ai ei, a avut loc așa-zisa Întrunire de la Florența, din 18-20 .10.2013 și luate decizii în numele întregii Diaspore pentru a-și cere funcții în Guvern. Aceste, dar și alte acțiuni reprobabile, dirijate cu iscusință, au dus la divizarea Diasporei pe criterii politice, la ațâțarea urii între membrii Diasporei și servesc TEMEI DE NEÎNCREDERE față de noul Șef BRD.

Condamnăm, de asemenea, activitatea Parlamentului R.Moldova, - instituție de stat, unde au loc cele mai mari încălcări ale Legislației și, inclusiv, adoptarea multor legi, care deschid larg poarta spre acte de corupție. A devenit tradiție ca Bugetul de Stat și componentele lui să fie votate în mijlocul anului bugetar și nu la sfârșitul anului ce-l precede, cum ar fi legal.

Încălcarea Drepturile Omului a devenit și ea o tradiție. Mai nou, Parlamentul s-a apucat de Legea Diasporei, numită de un fiu de deputat Planul Marshall al Moldovei! Decât cu lege creată de un asemenea Parlament, ne descurcăm noi și fără o astfel de Lege.

Tot aici: cum să înțelegem că voi, cei din guvernarea de astăzi, ați pus lăcată pe datele recensământului din 2014? Vă convine să fim încluși și în listele de la domiciliu, și în listele de peste hotare, fără ca să fie cunoscut numărul real al cetățenilor cu drept de vot aflați peste hotare?! Modificările Codului Electoral înaintea alegerilor Președintelui arată, de asemenea, relele intenții pe care le aveți privind viitoarele alegeri. Parcursul European despre care tot vociferați cu nerușinare și după Jaful Secolului, nu este pentru voi, decât o mască ipocrită pentru ca toate să rămână și în continuare la fel!

Suntem indignați de justiția selectivă și activitatea organelor de drept, în special în investigarea Furtului Secolului, din cauza căruia NE ESTE RUȘINE să spunem că suntem din Republica Moldova.

În urma celor declarate:

-susținem și ne alăturăm inițiativei mai multor ONG-uri din Republica Moldova și cerem INVESTIGAȚII INTERNAȚIONALE A FRAUDEI FINANCIAR-BANCARE, numită JAFUL SECOLULUI;

-cerem anularea moratoriul asupra angajărilor în funcțiile publice în partea ce ține de școli, grădinițe și spitale, cât și stimularea angajării Tinerilor în funcțiile vacante din aceste instituții;

- cerem ca BRD să devină o structură apartinică, iar, la numirea în orice funcții la BRD, să fie consultată Diaspora prin vot transparent, în liste fiind încluși mai mulți candidați;

- cerem ca Dna Olga Coptu, proaspăt numită în funcția de Șef al BRD, să se retragă din Partidul Democrat și să aibă un comportament apolitic și echidistant cu toate componentele Diasporei;

- cerem REVIZUIREA, în timp de 3 luni, a actelor normative și legislative cu referire la Biroul pentru Relații cu Diaspora (care acte normative contravin Legii privind statutul funcționarului public) și cerem organizarea unui concurs legal pentru alegerea Șefului BRD;

-cerem ca Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova să coordoneze cu Diaspora proiectele de Legi și Acte Normative, ce țin de activitatea BRD și cele, care, urmează să se răsfrângă asupra cetățenilor aflați peste hotare;

- cerem publicarea datelor Recensământului din 2014 până la alegerile Prezidențiale din acest an, inclusiv al numărului real de cetățeni plecați peste hotare și al numărului cetățenilor cu drept de vot, aflați peste hotare.

Drept care semnăm:

Cușnir Valentina, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vice-președintele asociației „Centro Studi Donne per la Pace”, or.Venezia, Italia, membru de Onoare al Asociației „Dacia” din Roma, Italia

Alexandru Marcinschi, presedintele asociatiei „Bastina- Comunitatea Cetatenilor Moldoveni si nu numai”, or. Padova, Italia;

Stefan Maimescu, ex-deputat in primul Parlament, presedintele asociatiei „Maluri de Prut”, or. Camposampiero (PD), Italia;

Eugenia Bulat,scriitor, membru de Onoare al Asociației „Dacia”, Roma, Italia

Ilona Miron, Presedintele asociatiei „Connect-Moldova”, or. Castelfranco Veneto (TV), Italia;

Parascovia Rusu, presedintele asociatiei „ Moldova Doina”, or. Como, Italia;

Larisa Olarescu, presedintele asociatiei „Basarabia”, or. Torino, Italia;

Lucia Gagosov, presedintele Uniunii Femeilor Migrante, directoarea firmei Luciaval Tur, Grecia;

Sergiu Sagaidac,

președintele Asociației Ofițerilor de Conformitate și Prevenirea Spălării Banilor, Londra, Marea Britanie,

Asociat al Asociației Luxemburgheze a Ofițerilor de Conformitate din Sectorul Financiar

Ioan Chiperi, Leipzig, Germania;

Svetlana Spataru, asociatia „CONFAUD”, or. Padova, Italia;

Ion Plop, presedintele asociatiei „Gente Moldava”, Mestre-Venezia, Italia;

Lidia Plop, asociatia „Gente Moldava”, Venezia, Italia;

Ion Marcinschi, asociatia „Bastina”, Padova, Italia;

Dorin Stratan, or. Padova, Italia;

Rodica Boltetescu, or. Padova, Italia;

Ludmila Bulala, or. Padova, Italia;

Natalia Maistruc, or. Padova, Italia;

Ilie Cebanu, or. Padova, Italia;

Liuba Zadnipro, or. Vicenza, Italia;

Ludmila Agachi, or. Padova, Italia;

Iulian Balan, or. Padova, Italia;

Piotr Corja, or. Padova, Italia;

Victoria Grosu Vremeș, Asociația „Dacia”, Roma, Italia

Vremeș Constantin, Asociația „Dacia”, Roma, Italia

Grosu Gheorghe, Roma, Italia, Asociația „Dacia”

Grosu Maria, Roma, Italia, Asociația „Dacia”

Belibov Vasile, Italia

Druță Liudmila, Italia

Gorincioi Maria, Reggio Emilia, Italia

Gorbati Liuba, Mestre, Italia

Ion Godea, Padova, Italia;

Maria Godea, Padova, Italia;

Maria Carabas, Padova, Italia;

Stefan Rosca, Padova, Italia;

Nadejda Gurea, Padova, Italia;

Zaharia Nasu, Padova, Italia;

Gheorghe Rosca, Padova, Italia;

Slavic Brinzan, Padova, Italia;

Sveta Vornices, Padova, Italia;

Angela Cojocaru, Venezia, Italia;

Olga Plop, Venezia, Italia;

Natalia Plop, Venezia, Italia;

Irina Plop, Venezia, Italia;

Axenia Mereacre, or. Padova, Italia;

Gheorghe Rosca, or. Padobva, Italia;

Pavel Cocier, or. Padova, Italia;

Aliona Magaleas, or. Padova, Italia;

Ioana Fusaru, or. Verona, Italia;

Ludmila Toia, or. Padova, Italia;

Viorica Pintea, or. Padova, Italia;

Nicolai Mihailov, or. Padova, Italia;

Aurel Spinache, or. Padova, Italia;

Mariana Murariu, or. Vicenza, Italia;

Nicolae Tocomci, or. Padova, Italia;

Elena Negrea, or. Treviso, Italia;

Angela Stresina; or. Padova, Italia;

Elena Rusu, or. Padova, Italia;

Zinovia Filimonov, or. Padova, Italia;

Vladimir Caireac, or. Padova, Italia;

Lidia Esanu, or. Padova, Italia;

Nicolae Taracila, or. Padova, Italia;

Margareta Ureche, or. Milano, Italia;

Naclada Valentina Roman, Padova, Italia;

Natalia Mocanu, Padova, Italia;

Milania Cosopu, Padova, Italia;

Nadejda Arsene, Padova, Italia;

Zinaida Luncu, Padova, Italia;

Gabriel Turcan, Padova, Italia;

Svetlana Mocanu, Padova, Italia;

Eugenia Rusu, Padova, Italia;

Natalia Dumitrascu, Padova, Italia;

Iulia Jalba, Padova, Italia;

Eudochia Ciobanu, Padova, Italia;

Valentina, Ciocanu, Padova, Italia;

Vera Hincu, Padova, Italia;

Maria Vasile Griu, Padova, Italia;

Natalia Dodon, Padova, Italia;

Sofronov Tatiana, Paris, Franța

Lidia Bobeică, Bologna, Italia

Țurcanu Maria, Lido di Venezia, Italia

Postovan Lidia, Udine, Italia

Boboc Maria, Mestre, Italia

Pitușcanu Vladimir, Paris, Franța

Tertiuc Maria, Rimini, Italia

Antoni Maria, Florența, Italia

Grecu Ioana, Trento, Italia

Pitușcanu Nadejda, Roma, Italia

Dobreanschi Emilia, Canada

Rusu Dumitru, Paris, Franța

Rusu Ana, Paris, Franța

Chiriac Alexandru, Nice, Franța

Vlas Ecaterina, Florența, Italia

Glazov Vera, Treviso, Italia

Luchian Irina, Bergamo, Italia

Botezatu Vasile, Trieste, Italia

Cemortan Maria, Iesolo, Italia

Duscinschi Liudmila, Rusia

Zdanovsci Vasile, Mestre, Italia

Sturza Negrela, Milano, Italia

Olga Balaban, Padova, Italia;

Maria Negrea, Padova, Italia;

Parascovia Bunescu, Padova, Italia;

Maria Solonaru, Padova, Italia;

Alexandra Ucrainean, Padova, Italia;

Anatolie Mindrescu, Padova, Italia;

Eudochia Danu, Padova, Italia;

Valentina Purcel, Padova, Italia;

Costel Stafie, Padova, Italia;

Georgeta Oprea, Padova, Italia;

Moraru Valentina, Padova, Italia;

Aliona Martinici Zago, Padova, Italia;

Lidia Spac, Padova, Italia;

Tamara Minciuna, Padova, Italia;

Corina Baciu, Cluj, Romania;

Svetlana Axsenti, Venezia, Italia;

Ana Onofras, Cluj, Romania;

Tatiana, Baciu, Venezia, Italia;

Valentin Damascan, Romania;

Veaceslav Covalciu, Romania;

Valeriu Crijanovschi, Grecia;

Anastasia Railean, SUA;

Ion Railean, SUA;

Marina Grigoras, Grecia;

Marina Apostol, Grecia;

Valentin Certan, Grecia;

Galina Certan, Grecia;

Marina Arsenii, Grecia;

Mihail Arsenii, Grecia;

Mirabella Arsenii, Grecia

Nina Gorincioi, Grecia;

Valentina Sandu, Grecia;

Svetlana Valicova, Grecia;

Gheorghe Turcan, Grecia;

Liliana Gaibu, Italia;

Tatiana Beriozova, Grecia;

Ecaterina Bereozova, Grecia;

Svetlana Koniuk, Grecia;

Ksenia Podotalov, Grecia;

Tatiana Kaloudi, Grecia;

Olga Serjant, Grecia;

Ecaterina Serjant, Grecia;

Andrei Munteanu, Elvetia;

Nina Craciun, Grecia;

Gabriela Apostol, Grecia;

Angela Brasoveanu, Grecia;

Lilia Banica, Grecia;

Mihaela Mihai, Grecia;

Ionica Steclaru, Grecia;

Lucia Garbuz, Grecia;

Aliona Braniste, Grecia;

Sergiu Braniste, Grecia;

Ecaterina Braniste, Grecia;

Vitalie Curjii, Grecia;

Nina Caruntu, Grecia;

Ion Caruntu, Grecia;

Afanasie Turcan, Grecia;

Teodora Turcan, Grecia;

Arsenie Lupu, Grecia;

Anatolii Lupu, Grecia;

Natalia Lupu, Grecia;

Iulian Morari, Grecia;

Tatiana Morari, Italia;

Mirela Grebincea, Japonia;

Neculai Grebincea, Japonia;

Carolina Vizitiu, SUA;

Ion Vizitiu, SUA;

Constantin Tomsa, Emiratele Arabe;

Ion Vasiliu, Emiratele Arabe;

Anastasia Gonta, Cehia;

Anatol Gonta, Cehia;

Gabriel Paduraru, Polonia;

Marcela Paduraru, Polonia;

Anatol Gisca, Olanda;

Tamara Gisca, Olanda;

Teodora Gisca, Olanda;

Ion Livadaru, Spania;

Natalia Livadaru, Spania;

Anna Livadaru, SUA;

Alexandra Livadaru, Germania;

Tamara Livadaru, Germania;


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md