22:35:21 19.04.2024
Stiri

SFATURI pentru avocații moldovenilor din DIASPORA pentru ca să CÂȘTIGE procesul contra R. Moldova

Moldovenii în lume 30.11.2016 20:25 Vizualizări5978 Autor: Ziarul National
SFATURI pentru avocații moldovenilor din DIASPORA pentru ca să CÂȘTIGE procesul contra R. Moldova


La Judecătoria Centru a continuat și astăzi şedinţa de judecată în dosarul Diaspora versus R. Moldova. Magistrata Djeta Chistol a respins din nou demersurile depuse de avocaţii mandataţi de moldovenii din diasporă, iar ședința de astăzi nu s-a încheiat cu nimic. Și asta pentru că un avocat s-a simțit rău după o ședință maraton de peste nouă ore. Ședința, în care e examinată în fond cauza, va continua mâine.

Astăzi, apărătorii au solicitat audierea mai multor martori, însă instanța a respins această solicitare.

Cetățeanul Mihai Druță a publicat o telegramă pe pagina de facebook a comunității „Adoptă un vot”, prin intermediul căreia explică ce trebuie să facă avocații alegătorilor moldoveni din diaspora, dar și echipa de juriști ai Partidului Acțiune și Solidaritate, pentru ca să aibă câștig de cauză în acest proces.

„TELEGRAMĂ

Domnului Eduard Digore,
avocat al alegătorilor moldoveni din străinătate;
Echipei de juriști a formațiunii PAS

1. Cereți MAEIE să prezinte în instanța de judecată datele privind alegătorii moldoveni cu reședința în străinătate, - date necesare pentru întocmirea listelor electorale și care urmau să fie colectate conform prevederilor articolului 39, alineat (6) al Codului electoral;
2. Cereți CEC să prezinte în instanța de judecată listele electorale privind alegătorii din străinătate, pe care era obligată, conform Articolului 22, litera d), să le întocmească și să e verifice, colaborând în acest scop cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare;
3. Confruntați datele numerice și listele electorale privind alegătorii din străinătate cu numărul real de buletine de vot asigurate pentru această categorie de alegători de către autoritățile abilitate ale Republicii Moldova;
4. Atacați în instanța de judecată, ca fiind nelegitime:
a) Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova cu privire la organizarea secţiilor de votare din străinătate (Nr. 1080, 26 septembrie 2016, publicată în Monitorul Oficial Nr. 337 din 27 septembrie 2016;
b) Hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la organizarea secţiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 (Nr. 307 din 27 septembrie 2016).

Prin adoptarea actelor menționate Guvernul și CEC au încălcat prevederile articolului 22, litera g (alineatul 6), articolului 29, alineat (2) din Codul electoral și nu au constituit numărul necesar de secții de votare în străinătate conform normei juridice ce stabilește că o secție de votare se constituie pentru „cel puţin 30 şi cel mult 3000 de alegători”. Un alt temei pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate nici Guvernul, nici CEC nu au avut.

Prevederea articolului 291, alineat (3) din Codul electoral privind înregistrarea prealabilă a alegătorilor este inaplicabilă, deoarece:
a) Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că „lipsa înregistrării prealabile nu restricționează dreptul de vot” (Hotărârea de la 16 iunie 2015 pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi ale articolului 29/1 alin. (3) din Codul electoral (Sesizarea nr. 12a/2015).
b) În cadrul pregătirii alegerile prezidențiale, au trecut înregistrarea prealabilă doar 3.559 de cetățeni cu drept de vot aflați în străinătate, inclusiv, România – 597; Italia – 422; SUA – 364; Franţa – 346; Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 339; Germania – 290; Canada – 196; Spania – 142; Rusia – 133, etc.
Dat fiind această stare de fapt, secțiile de votare urmau să fie constituite în corespundere cu datele acumulate de misiunile diplomatice și consulare ale MAEIE și listele electorale întocmite și verificate de CEC.

Guvernul, CEC și MAEIE nu și-au îndeplinit atribuțiile stabilite de legislația electorală în vigoare, întrucât nu au constituit numărul necesar de secții de votare și nu au asigurat un număr de buletine de vot pentru toți alegători moldoveni cu reședința în țările de peste hotare.
Drept exemplu elocvent servește situația privind organizarea alegerilor în Republica Italia.

Conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică a Italiei (ISTAT), la data de 1 ianuarie 2016, pe teritoriul acestei țări se aflau 142.266 cetățeni moldoveni, luați la evidența de reședință în baza pașaportului moldovenesc. Împreună cu numărul de alegători cu cetățenie dublă moldo-română, luați la evidența de reședință în baza pașaportului românesc, numărul total al alegătorilor moldoveni din Italia ar atinge cifra de circa 200.000 persoane. Scăzând 75.000 de buletine asigurate pentru alegătorii moldoveni din această țară, rezultă un deficit de circa 125.000 buletine de vot, ceea ce depășește de două diferența dintre cei doi concurenți electorali”, susține Druță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md