Sfatul nutriționistului // Învârtita în jurul Europei
Pentru arome, folosiți fructe uscate și evitați esențele de arome artificiale, tip lămâie, vanilie etc.
Astăzi continuăm tema sărbătorilor de iarnă și vom vizita câteva țări europene, unde, ca și la noi, multe gospodine pregătesc învârtite pentru Crăciun sau Revelion.
Marea Britanie
În Marea Britanie este tradițională învârtita de ciocolată „Yule Log”. „Log” înseamnă bârnă, iar denumirea explică aspectul învârtitei preferate a englezilor care într-adevăr se aseamănă cu o bârnă de lemn. Istoria copturii provine din antichitate, de când lumea făcea ruguri mari în ajunul solstițiului de iarnă (21-22 decembrie), iar primele rețete de „Yule Log” datează din 1600.
„Yule Log” este o aventură sofisticată. Cam puține gospodine se pricep să o pregătească, de aceea în majoritate ele sunt comandate și cumpărate de la cofetării și magazine specializate.
Ideea de bază este de a coace un blat pufos și destul de gros, cu ciocolată, pentru o culoare cafenie închisă, care se unge copios cu cremă de frișca, apoi se formează rulada care se împodobește cu crenguțe verzi de ilice și cu pomușoare roșii. Secretul unei gospodine iscusite constă în a nu sfărâma blatul gros în timpul rulării.
La englezi, Crăciunul este sărbătorit cel mai fastuos, cu diferite feluri de bucate, băuturi și dulciuri din fructe uscate, și iată că peste toate astea se mai înscrie și învârtita cu un exces enorm de calorii.
Germania
Nemții au și ei învârtita lor tradițională – „Stolen”. Specificul acestei copturi constă în folosirea fructelor uscate în aluat, care apoi se unge din abundență cu marțipan și se coace la cuptor, iar la sfârșit învârtita se acoperă cu un strat gros de cremă de zahăr și albuș de ou, imitând zăpada. „Stolen”, ca desert de Crăciun, s-a răspândit în mai multe țări din Europa și prezintă un cadou perfect pentru gurmanzii iubitori de dulciuri.
Italia
Italienii se laudă cu cozonacul lor – „Panettone” – foarte asemănător cu cozonacul nostru de Paști. „Panettone” se prepară timp de mai multe ore, folosindu-se stafide, coajă caramelizată de portocală sau bucățele de ciocolată.
În familia mea preferăm să servim „Panettone” la dejun în ziua de Crăciun. Cu cafea, frișcă și fructe de sezon.
Romania și R. Moldova
Și în spațiul românesc învârtita e populară și adorată atât de copii, cât și de adulți. Variațiunile învârtitelor noastre nu au margine, folosindu-se ca umplutură miez de nucă, magiun, marțipan, mac, coajă de portocală caramelizată, vișine conservate, bostan sau cacao.
Adevărul este că pentru a pregăti o tavă de învârtită îți trebuie cea mai mare parte a zilei, iar unele gospodine mai minuțioase pornesc dospitul și frământatul aluatului de cu seară, ca acesta să fie puhav și nu foarte uscat. Acest moment face ca învârtita să devină o raritate, un adevărat deliciu, pregătit preponderent la țară.
Este important să păstrăm asemenea rețete și măiestrie pentru viitor și pentru copiii noștri.
VIDEO // Terenul fostului Stadion Republican, aflat în RUINE de 17 ani, va fi vândut Ambasadei SUA cu circa 15 MILIOANE de euro. Autoritățile au pus câteva CONDIȚII americanilor, care vor ridica pe acel loc noul sediul al AMBASADEI
Chișinăul acuză pretinsele autorități transnistrene că BLOCHEAZĂ efectuarea recensământului populației și al locuințelor în stânga Nistrului: „Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului”
Un membru internațional al Comisiei „vetting” DEMISIONEAZĂ