11:28:45 19.04.2024
Stiri

Secretele tăierii copacilor de pe lângă casă

Economie 13.02.2016 15:27 Vizualizări6941 Autor: Ziarul National
Secretele tăierii copacilor de pe lângă casă


Sezon // S-a luat omătul și soarele a devenit mai generos, deci e timpul de ieșit în livadă sau în grădina unde cresc pomi fructiferi

Tăierile la pomi sunt operații relativ complicate și mai necesită și niște cunoștințe horticole. Totuși, pentru cei pasionați la nivel de amatori pot fi date câteva sfaturi utile.

Cel care dorește învață

Elena Beleavcenco din raionul Căușeni nu are studii agronomice, dar are o experiență bogată de profesor de biologie.

„Mulți ani chemam un specialist pentru tăiat copacii și via, însă cu timpul am deprins metodele și acum pot să îndeplinesc de sine stătător aceste lucrări. Nu este o treabă chiar atât de complicată, mai ales dacă ai idee de tulpină, ram, coroană și muguri. Cu niște cunoștințe elementare, anumite priceperi și dorință orice gospodar ar putea să-și curețe singur grădina unde crește pomi fructiferi, fără a depinde de orarul cuiva care se pricepe la nivel profesional și este la mare căutare primăvara”, spune gospodina.

„Înainte de a începe curățarea pomilor, trebuie de știut că astfel vom obține o roadă mai bună. Tăind copacii, vom ține la control creșterea ramurilor, forma și mărimea coroanei, vom elimina crengile nefolositoare și neproductive. Când pomul este tânăr, se face o tăiere simplă de creștere, după doi sau trei ani se trece la tăieri care au drept scop mărirea producției și dezvoltarea pomilor”, spune dna Beleavcenco, care afirmă că „e mai greu până încerci, iar pe urmă foarfeca de grădină devine isteț chiar și în cele mai neîndemânatice mâini”.

Tăierile nu se fac în fiecare an

Pomii fructiferi care necesită tăieri anuale sunt mărul, părul, piersicul și prunul. Pomii care necesită tăieri o dată la doi ani sau mai mult sunt gutuiul, caisul și cireșul - pentru aceștia tăierea se face pentru a da o formă coroanei și pentru a limita dezvoltarea în înălțime.

Tăierile se fac în perioada de repaus vegetativ, de preferință la sfârșitul iernii, când se elimină ramurile uscate și bolnave. Se va menține o înălțime convenabilă a coroanei și, în același timp, mijlocul trebuie lăsat fără ramuri pentru a permite pătrunderea luminii și o circulație eficientă a aerului.

De reținut: Tăierea pomilor trebuie să înceapă după terminarea gerurilor mari. Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistența la frigurile ce se mai pot lăsa. Pomii care nu au fost tăiați rezistă mai ușor gerului.

Tăierile de la finele iernii au mai mult scopuri curative, însă pe durata perioadei de vegetație se pot face tăieri de corecție. Acestea vin bine mai ales atunci când pot fi văzuți bine mugurii floriferi ce sunt diferiți de mugurii care formează ramuri. Mugurii floriferi au formă rotundă și se formează pe partea de la baza ramului, mugurii lemnoși se formează spre vârful ramului și au formă alungită.

3-4 muguri floriferi și unul de ram

Tăierile la pomi fructiferi au ca scop menținerea unui echilibru între creșterea vegetativă și producție. Acestea trebuie efectuate în așa fel încât hrana să fie dirijată către flori și fructe. La tăiere se urmărește să rămână pe fiecare ram 3-4 muguri floriferi și un mugur din care se va dezvolta un nou ram – mugurele de ram pe cât posibil trebuie să fie pe partea exterioară a coroanei.

Arborii fructiferi dezvoltă coroane diferite: extinsă (poate fi văzută în livezile intensive, ramurile sunt dirijate pe structuri de susținere), cupă (cultivare obișnuită cu ramuri dezvoltate pe exteriorul coroanei, în formă de cupă), piramidă (arbori cu trunchi central de pe care se dezvoltă simetric ramuri laterale). Indiferent de coroană, criteriile după care se execută lucrările de rărire sunt aceleași: ramul de prisos se elimină de la bază sau se scurtează și se lasă 3-4 muguri floriferi și unul de ram.

Chiar dacă se fac greșeli la tăiere, în anul următor pomul lasă ramuri noi care vor acoperi în mare măsură erorile comise. Experiența vine cu timpul și cei care nu vor renunța la ideea de a-și îngriji singuri grădina vor reuși să se bucure de rezultate, pe care sperăm să le aveți sub formă de ramuri doldora de roadă.

Matematica tăierii pomilor

La pomii care abia au intrat pe rod, la care ramurile de schelet cresc viguros, este nevoie ca, în cazul când acestea au creșteri anuale mai mari de 50-60 cm, să se scurteze prelungirile cu un sfert din lungimea lor. Asta pentru a favoriza, pe de o parte, noi creșteri în vârful acestora și a stimula, pe de altă parte, garnisirea ramurilor de schelet tinere cu ramuri roditoare.

La pomii în plin rod, la care prelungirile ramurilor de schelet pe an ce trece cresc tot mai puțin, iar spre interiorul coroanei multe din ramurile roditoare, îmbătrânite, încep să se usuce sau nu mai formează muguri de rod, tăierea diferă de cazul expus mai sus. Or, atunci când prelungirile ramurilor de schelet au creșteri anuale de 30-40 cm, ele rămân netăiate.

Dacă creșterile anuale sunt de 20-25 cm, atunci ramurile se scurtează la o jumătate din lungime, iar când aceste creșteri sunt de 10-15 cm, ramurile se scurtează cu două treimi din lungime.

Formarea unei coroane se obține în 4-5 ani de la plantarea pomului, prin tăieri propriu-zise, prin scurtări sau corectări de ramuri ori prin diverse operații de modificare a poziției de creștere a ramurilor și lăstarilor. După formarea coroanei, pomul trebuie ajutat în anii ce urmează prin tăieri de întreținere și de fructificare.

Uneltele necesare

Ramurile subțiri se taie cu foarfeca, iar cele groase cu ferăstrăul. În pomicultură, foarfeca este un accesoriu, o unealtă de neînlocuit, de aceea folosirea ei cere o anumită tehnică. Uneori, se folosesc platforme mobile pentru tăiere și chiar utilaje specializate.

Aveți grijă ca ramurile uscate să fie tăiate până la lemnul sănătos, în caz contrar rana nu se vindecă. Pentru ca scoarța să nu se desfacă, ramurile se scurtează mai întâi dedesubt și apoi se taie complet de sus în jos. Ca să nu se despice sau să se rupă, ramurile mai groase se taie începând din două părți. Toate tăieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascuțit, iar după netezire se ung cu mastic sau vopsea preparată cu ulei vegetal.

Măsuri suplimentare de protecție

Ulcerațiile care s-au format în sezonul anterior pe ramuri și trunchi pot deveni cuibar pentru unele infecții ale pomilor ce pot fi active din nou în primăvară. Specialiștii spun că lucrările de tăiere a zonelor afectate ar putea să nu fie de ajuns și recomandă măsuri suplimentare de protecție.

Pentru aceasta este nevoie să faceți niște gropi potrivite în jurul tulpinii și s-o ungeți bine până la rădăcină cu o soluție din var proaspăt stins amestecată cu sulfat de cupru (piatră vânătă). Proporția recomandată este de două kilograme de var și 500 de grame de piatră vânătă pentru zece litri de apă. La dorință puteți adăuga și 1-2 kg de lut. După ce ați văruit bine copacii, gropile de la baza tulpinii se vor astupa.

Acest remediu este bun împotriva bolilor și dăunătorilor, dar constituie și un strat de protecție de arsurile solare.

Atenție: Aceste lucrări se vor face neapărat până la intrarea în vegetație a pomilor.

Cum asigurați pomilor fierul necesar pentru o dezvoltare mai bună

Dacă tot ați ajuns în grădină și aveți de săpat la rădăcina copacilor, este bine să știți de un sfat al pomicultorilor pasionați. Unele culturi, cum sunt mărul și arbuștii fructiferi, cresc mult mai bine dacă au suficient fier. Însă îngrășămintele de acest fel nu prea se găsesc și sunt nu chiar atât de ieftine. Or, pentru a asigura necesitățile de fier unii grădinari stropesc mai des copacii și arbuștii cu sulfat de fier sau îngroapă la rădăcina acestora cutii de conserve ruginite. Astfel, deficitul de fier este înlăturat.


Lilia Grubîi


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md