03:14:12 19.04.2024
Stiri

Se RĂREȘTE numărul de oaspeți care vor participa la ceremonia de învestire în funcție a președintelui Dodon: „Trebuie tras la răspundere, fiindcă a încălcat Codul Penal”

Politică 23.12.2016 10:21 Vizualizări12666 Autor: Ziarul National
Se RĂREȘTE numărul de oaspeți care vor participa la ceremonia de învestire în funcție a președintelui Dodon: „Trebuie tras la răspundere, fiindcă a încălcat Codul Penal”


Deputații Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Comuniștilor, precum și deputații neafiliați Iurie Leancă și Eugen Carpov au decis să boicoteze ceremonia de învestire a lui Igor Dodon, pentru a transmite în acest mod protestul față de acțiunile și declarațiile președintelui ales.

Mai mult, liderul PL, Mihai Ghimpu, a insistat să se pună la vot un proiect de hotărâre care prevede examinarea declarațiilor făcute în ultima perioadă de Igor Dodon, în special ce ține de faptul că Chișinăul trebuie să-și ceară scuze de la separatiștii de la Tiraspol pentru „războiul civil” din 1992.

„Prin declarațiile sale din ultimul timp, Igor Dodon a încălcat Constituția și Codul Penal. Astfel, cer procurorului general să ia atitudine și să-l tragă la răspundere pe Dodon, dacă acesta va fi găsit vinovat. Preşedintele nou ales îşi permite sfidarea societăţii și a statului. În cadrul unui interviu, Dodon a făcut declarații cu privire la bursele studenţilor care îşi fac studiile în România. El spune că, prin oferirea burselor, are lor românizarea Moldovei. Mai mult, Dodon a felicitat aşa-zisul președinte din regiunea transnistreană. El și-a permis să facă aceste felicitări în condițiile în care nici măcar conducerea Federației Ruse nu a făcut acest lucru. Dodon a mai declarat că autoritățile de la chișinău trebuie să-și ceară scuze de la separatiștii de la Tiraspol pentru „războiul civil” din anul 1992. Cum este posibil ca un președinte de țară să facă astfel de declarații? Trebuie formată o Comisie specială care să vină cu o concluzie în cazul acestor declarații, iar procurorul general să intervină și să-l tragă la răspundere, fiindcă a încălcat Codul Penal”, a declarat Ghimpu.

La rândul său, președintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, a menționat că se va putea pune în discuție comportamentul lui Igor Dodon doar atunci când va fi învestit în funcție. „De ce să ne grăbim? O să avem timp, domnule Ghimpu. Igor Dodon a spus că va fi președintele tuturor și nu va mai face asemenea declarații”, a subliniat Diacov.

Liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a declarat că deputații pe care îi reprezintă nu vor să stea în aceeași sală cu „cel care a tras în camarazii săi” în timpul conflictului de pe Nistru. Acesta s-a referit la vicepremierul rus Dmitri Rogozin. „Nu acceptăm declarații făcute în ultima perioadă de Dodon. Dânsul a manipulat, a dezbinat societatea, a felicitat așa-zisul președinte de la Tiraspol, a zis că va interzice bursele acordate de România și că trebuie să ne cerem scuze de la separatiști. Nu vom participa la această ceremonie”, a punctat Deliu.

Comunista Inna Șupac a spus că deputații PCRM nu vor participa la ceremonie, deoarece din start nu a recunoscut legalitatea alegerilor prezidențiale.

Reprezentanții Partidului Popular European din Moldova consideră că declarațiile din ultima vreme făcute de Igor Dodon, „iresponsabile și pline de ură”, denigratoare la adresa Uniunii Europene și a statului R. Moldova, demonstrează clar că acesta nu are încă capacitatea de a se ridica la înălțimea funcției obținute.

„Chiar dacă a câștigat aceste alegeri, Dodon nu vrea să înțeleagă că șeful statului trebuie să fie un model, să aibă un comportament exemplar, să îi unească pe cetățeni și nu să îi dezbine. Și cei care simt românește și cei care vor o mai mare apropiere de Rusia fac parte din aceeași societate și au nevoie de un conducător care să aducă liniște, prosperitate și încredere în ziua de mâine. Drept urmare, constatând faptul că dl Dodon nu a înțeles pe deplin responsabilitatea care îi revine datorită funcției sale, am decis să boicotăm această ceremonie”, susține Iurie Leancă.

Proiectul de hotărâre propus de Mihai Ghimpu a fost pus la vot, pentru a fi itrodus în ordinea de zi. Totuși, propunerea nu a acumulat decât 37 de voturi, chiar dacă inițial au fost 40 de deputați care au votat.

Reamintim că, în urma alegerilor din 30 noiembrie 2016, liderul socialiștilor a câștigat alegerile pentru funcția de președinte a țării, iar mai mulți reprezentanți ai partidelor de opoziție și ai societății civile au contestat rezultatele alegerilor, invocând prezența a mai multor încălcări.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md