23:28:01 19.04.2024
Stiri

PRESA AMERICANĂ: Rusia nu e răspunsul la problema nord-coreeană. Ce vrea Phenianul de la americani

Știri 01.10.2017 18:30 Vizualizări1625 Autor: Ziarul National


PRESA AMERICANĂ: Rusia nu e răspunsul la problema nord-coreeană. Ce vrea Phenianul de la americani Sursa: ziare.com

Tensiunile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt tot mai mari, însă soluţia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucători de pe scena internaţională - Rusia. În ce priveşte Phenianul, acesta vrea trei lucruri în actualul context tensionat.

David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democraţie, drepturile omului şi muncă, la sfârşitul mandatului lui George Bush, scrie într-un articol pentru Foreign Policy că, pe măsură ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat că Rusia ar putea interveni şi să joace un rol care să ajute la temperarea situaţiei.

Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeană ar trebui să fie printre subiectele pe care Washingtonul şi Moscova pot să cadă de acord.

De fapt, însă, Administraţia Trump nu ar trebui să privească spre Moscova pentru orice ajutor serios în ce priveşte Coreea de Nord. Nu doar că Rusia are mai puţină influenţă decât China asupra Phenianului, ci foloseşte acea influenţă în feluri care subminează sancţiunile internaţionale împotriva regimului.

În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin vede oportunităţile ce pot apărea din situaţia nord-coreeană pentru ţara sa - în funcţie de acţiunile şi poziţiile Statelor Unite şi Chinei - şi cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes să asiste la declanşarea unui război din acest conflict, însă este dispus să exploateze fiecare avantaj în detrimentul Beijingului şi Washingtonului, în timp ce situaţia devine tot mai îngrijorătoare.

De aceea, apelurile către Moscova, pentru ajutor cu situaţia nord-coreeană, ar trebui să fie privite cu foarte mare scepticism.

Cu atât mai mult cu cât Putin a spus, luna trecută, că Phenianul „ar prefera mai degrabă să mănânce iarbă decât să-şi abandoneze programul (armelor nucleare), dacă nu se simte în siguranţă”. Cu propria ţară fiind ţinta sancţiunilor, liderul de la Kremlin nu este interesat să vadă că sancţiunile funcţionează în altă parte.

De altfel, oficialii ruşi au condamnat atât sancţiunile sporite împotriva regimului de la Phenian, cât şi declaraţiile ce vin de la Washington. Mult mai puţin vehement au catalogat lansările de rachete ale nord-coreenilor ca fiind „provocatoare”.

Iar pentru Puţin brutalitatea fără pereche a regimului nord-coreean nu a fost niciodată un motiv de îngrijorare.

Asemenea lui Kim Jong Un, Putin va face orice este necesar să rămână la putere, inclusiv să se angajeze în abuzuri grosolane la adresa drepturilor omului, deşi nu la amploarea celor din Coreea de Nord, atacarea vecinilor şi ameninţarea cu folosirea armelor nucleare, mai susţine sursa citată.

Rusia lui Putin pur şi simplu nu poate fi de încredere şi nu se poate pune baza pe ea când vine vorba despre jucarea rolului unui broker onest în ce priveşte Coreea de Nord sau pe orice alt subiect. Dacă cineva speră să găsească soluţiile pentru a rezolva această criză, Moscova nu este locul în care trebuie să caute, conchide articolul Foreign Policy.

Trei lucruri pe care le vrea Coreea de Nord

Însă ce vrea Coreea de Nord, acum, în ce priveşte confruntările tensionate cu Statele Unite? Julie Vitkovskaia, de la The Washington Post, scrie că, în spatele cuvintelor şi ameninţărilor transmise, Phenianul caută ceva mai mult: să-l înţeleagă pe preşedintele Trump.

De altfel, oficialii guvernamentali nord-coreeni au încercat în secret să aranjeze discuţii cu analişti care au legături cu republicanii, la Washington, în speranţa de a „decoda” strategia şi mesajele lui Donald Trump.

Sunt trei lucruri de ştiut despre ambiţiile Coreei de Nord:

1. Vrea să rămână un stat nuclear

În ciuda presiunii şi a condamnării internaţionale, Coreea de Nord refuză să renunţe la programul său nuclear. Reprezentanţii săi au spus clar acest lucru în septembrie, în timpul unei întâlniri multilaterale din Elveţia, unde oficialii au refuzat până şi să deschidă subiectul denuclearizării.

Phenianul consideră că armele nucleare sunt o „opţiune strategică” legitimă şi raţională pentru a contracara ceea ce a considerat a fi acţiunea militară ameninţătoare din partea Statelor Unite. Iar liderii nord-coreeni au repetat faptul că regimul este dispus să desfăşoare aceste arme, dacă este provocat.

2. Vrea să fie văzută ca fiind puternică, în timp ce sfidează sancţiunile

Într-una dintre recentele sale declaraţii, liderul nord-coreean Kim Jong Un a spus că ţara sa caută „să stabilească echilibrul forţei reale cu Statele Unite”. Kim consideră că SUA sunt agresorul, iar politica comunităţii internaţionale faţă de Phenian este una „ostilă”.

În speranţa că va presa Coreea de Nord să-şi abandoneze programul său nuclear şi al rachetelor balistice, Consiliul de Securitate al ONU a convenit în unanimitate, pe 11 septembrie, să impună cele mai dure sancţiuni economice de până acum, limitând importurile de petrol în Coreea de Nord şi interzicând statelor să accepte exporturile de textile.

Totuşi, Coreea de Nord rămâne în continuare sfidătoare, părând insensibilă la asemenea acţiuni. Washington Post aminteşte, la rândul său, declaraţia lui Putin de la începutul lunii.

3. Vrea să îl înţeleagă pe Trump

În lipsa unui dialog formal între Statele Unite şi Coreea de Nord, Phenianul a apelat la sfaturi ale unor strategi, analişti şi profesori republicani. Unii au declinat aceste invitaţii, însă, mai important, unii nu au făcut-o.

Evans Revere, fost oficial al Departamentului american de Stat, este de părere că „nord-coreenii sunt oarecum derutaţi de direcţia în care merg Statele Unite, astfel că încearcă să deschidă canale pentru a lua pulsul în Washington”, deoarece „nu au văzut până acum Statele Unite să acţioneze aşa”.

Nordul caută să înţeleagă de ce secretarul Apărării, Jim Mattis, şi secretarul de Stat, Rex Tillerson, par că îl contrazic pe Trump. Spre exemplu, când Trump a scris pe Twitter că „Vorbele nu sunt răspunsul!”, ca replică la ameninţările nord-coreene, Mattis a răspuns calm, spunând că diplomaţia rămâne o opţiune viabilă.

Şi, după ce Trump a ameninţat că Phenianul se va confrunta cu „foc şi furie”, Tillerson a căutat să domolească temerile în America, spunând că cetăţenii săi „ar trebui să doarmă bine” şi că situaţia rămâne neschimbată.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md