RISE Moldova: Ilan Șor ar putea scăpa de PUȘCĂRIE, datorită unei legi aprobate de Parlament
Materia primă a venit de la Guvern. Deputații au tras de text până l-au făcut lege. Au numit-o #amnistia.
Apoi s-a format coadă. Libertate, gratis!
În primele rânduri s-au îmbulzit: un judecător, un procuror-șef, un polițist călău din „Dosarul 7 aprilie”, un gardian, un avocat, infractori în devenire, interlopi cu vechime, violatori și proxeneți de minore, iar lista nu are sfârșit. Încă se stă la coadă.
E rândul gulerelor albe.
Fostul Procuror General Interimar, Andrei Pântea, se numără printre beneficiari. RISE Moldova a aflat că acest procuror, judecat penal pentru că a reformat Procuratura în favoarea unei autorități criminale, și-a semnat cererea de amnistie la data când legea nici nu exista.
Procurorii Anticorupție l-au prins și l-au scăpat de închisoare pe primarul șpăgar de la Rădulenii Vechi.
Un pas în față l-a făcut și Ilan Șor, primarul „Miliardului dispărut”.
„Fabricat în Parlament” este un proiect de investigație. Timp de un an, RISE Moldova a urmărit #amnistia, răspândită cu viteză în lumea penalilor.
(...)
Datele obținute de la Departamentul Instituțiilor Penitenciare arată că de la intrarea în vigoare a Legii amnistiei până pe 22 august 2017 – au beneficiat de amnistie 2601 de deținuți, dintre care 489 au fost eliberați din penitenciar.
În aceeași perioadă, procurorii au amnistiat peste o mie de persoane anchetate penal.
As-ul lui Șor
Până să voteze Legea amnistiei, în prima lectură, unii deputați l-au întrebat pe viceministrul Justiției, aflat la tribuna Parlamentului, dacă această lege îl va scăpa de pârnaie și pe Ilan Șor.
„Chiar dacă am fost atenționat de către multe persoane că eu risc să fiu criticat pentru ceea ce am declarat în comisie și voi declara și acum că nu cunosc faptele care îi sunt incriminate domnului Șor și nu pot să răspund la întrebarea, dacă va nimeri sub amnistie”, a răspuns atunci Nicolae Eșanu, viceministrul Justiției.
Faptele sunt următoarele. Ilan Șor a fost anchetat penal în dosarul „Miliardului dispărut” supranumit și „Jaful secolului”. Dosarul, în care Șor a fost învinuit de escrocherie și spălare de bani, a trecut recent de prima instanță, etapă la care acesta a solicitat reducerea pedepsei de la 19 la zero ani de pușcărie.
Cum? Procurorii i-au încadrat infracțiunea la două articole din codul penal: Escrocheria – în proporții deosebit de mari și Spălarea banilor, articole din Codul Penal pentru care Ilan Șor, legal, nu putea fi amnistiat.
În prima instanță, procurorii au cerut ca Șor să fie condamnat la 19 ani de închisoare.
Însă, Ilan Șor a jucat o carte importantă. La rândul său, a cerut judecătorilor să recalifice fapta de învinuire de la art.190, alin. 5 – Escrocheria, la art.196, alin .4 – Cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere – articol pentru care Șor devenea deja eligibil de amnistie pe unul dintre episoadele incriminate.
În același timp, Șor le cere judecătorilor să-l amnistieze, după ce aceștia acceptă recalificarea faptei, iar pentru celălalt episod – spălarea de bani, să fie achitat.
Citiți întreaga investigație pe RISE Moldova.
VIDEO // Obiectivul de integrare europeană, în Constituția R. Moldova! Rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie curent, VALIDATE de Curtea Constituțională
DOC // Deputatul socialist Bogdat Țîrdea, INTERZIS în Ucraina
VIDEO // Disperare de proporții în tabăra lui Stoianoglo. Echipa socialistului ar fi apelat la MANELIȘTII din România pentru ca să mai câștige niște voturi? Jador a DEZVĂLUIT ce i s-a propus pentru a promova un candidat la funcția de președinte