00:51:15 29.03.2024
Stiri

Reportaj EXCLUSIV: Viața la Cernobîl după 32 de ani de la dezastrul nuclear și „zona MORȚII”

Știri 26.04.2018 19:30 Vizualizări4412 Autor: Ziarul National
Reportaj EXCLUSIV: Viața la Cernobîl după 32 de ani de la dezastrul nuclear și „zona MORȚII” Gazeta de Navodari


Astăzi s-au împlinit 32 de ani de la tragedia petrecută la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, care a lăsat în urmă cel puțin 60.000 de morți.

Efectele în timp ale dezastrului au afectat până la 5 milioane de persoane, potrivit estimărilor. Ce viață duc bătrânii din „Zona morții”, devenită între timp o destinație-cult pentru amatorii de „turism extrem”? Ce spun biologii despre animalele de la Cernobîl? Cum arată în prezent orașul-fantomă?

Aflați răspunsurile AICI, dintr-un reportaj marca Digi 24 de la locul tragediei, realizat în urmă cu doi ani, când se împlineau 30 de ani de la tragedie, dar care își păstrează actualitatea.

„Zona morţii” de la Cernobîl - un teritoriu otrăvit de radiaţii, ce se întinde pe 2.600 de kilometri pătraţi. Cunoscut oficial drept „zona de excludere”. Perimetrul a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986, când reactorul numărul 4 al centralei atomice de la Cernobîl a explodat. Un nor radioactiv s-a întins peste întreaga Europă. Deşi explozia a provocat doar 47 de victime recunoscute oficial, zeci de mii de oameni au avut de suferit de pe urma radiaţiilor, în anii ce au urmat. Iar efectele contaminării se simt şi după 32 de ani.

Evgheni Gonciarenko, angajat în zona de excludere de la Cernobîl: „Putem afirmă că nivelul actual nu este benefic pentru sănătate. Nu este benefic să trăieşti în această zonă”.

Teoretic, zona de excludere ar trebui să fie un teritoriu-fantomă. Solul şi anumite suprafeţe de pădure sunt în continuare radioactive. Cu toate acestea, există studii recente care susţin că teritoriul contaminat se transformă, în lipsa oamenilor, într-o „rezervaţie naturală”. Biologii au observat cum multe specii de animale, dispărute înainte de accident, populează acum pădurile radioactive. O echipă Digi24 a pătruns în „zona interzisă” şi a surprins cum viaţa încolţeşte în mijlocul unui peisaj postapocaliptic.

Citiți continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md